Η δύναμη της υπέρβασης των στερεοτύπων 

Της Ζέφης Βλαχοπιώτη Διευθύντριας Market Access και B-NOW Executive Sponsor της Bristol Myers Squibb Eλλάδας.

Aλληλοσεβασμός, συμπερίληψη, έμφυλη ισότητα και αξιοκρατία. Αξίες βαρύνουσας σημασίας που προάγουν την ευημερία, τη δημιουργικότητα, την αποτελεσματικότητα και την πρόοδο. Αξίες που απαιτούν αποφασιστικότητα και πράξεις για να εδραιωθούν στη συνείδηση όλων και να αποτελούν μία αυτονόητη πραγματικότητα για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. 

Στην Bristol Myers Squibb (ΒΜS) η δραστηριότητά μας καθορίζεται από αυτές τις αξίες. Επενδύουμε έμπρακτα στην επίτευξη ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος το οποίο ‘σπάει’ στερεότυπα και απορρίπτει προκαταλήψεις. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί. Άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις, με διαφορετική κουλτούρα, εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία, με διαφορετικό τρόπο ζωής και ιδιοσυγκρασία. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι με τη συμμετοχή περισσότερων και διαφορετικών ανθρώπων στον διάλογο, στην κατάθεση ιδεών, στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση των έργων ενισχύεται η καινοτομία και η αποτελεσματικότητα της ομάδας και κάθε μέλους της ξεχωριστά.

H Bristol Myers Squibb (BMS) είναι μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία με αποστολή της να αλλάζει τις ζωές των ασθενών μέσα από την επιστήμη. Η ανακάλυψη, ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων θεραπειών έχουν τελικά ως στόχο να προσφέρουν το υπέρτατο αγαθό, την καλύτερη υγεία, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να συνεχίζουμε να καινοτομούμε και να εξελισσόμαστε προς όφελος των ασθενών μας.

Ιεραρχούμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την έμφυλη ισότητα και έχουμε δημιουργήσει, παγκοσμίως, το δίκτυο Bristol Network of Women (B-NOW). 

Το Β-NOW είναι ένα δίκτυο ανθρώπων με προτεραιότητα την ανάδειξη της πολυμορφίας των φύλων, την ενσωμάτωση και τη συμπερίληψη ως κεντρικό στοιχείο της εργασίας και της κουλτούρας της BMS. 

Ζέφη Βλαχοπιώτη: «Ως Executive Sponsor του B-NOW Ελλάδας νιώθω περήφανη για όσα επιδιώκουμε να εδραιώσουμε στην Bristol Myers Squibb, για την ισότητα και την ορατότητα των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον».

Θέλουμε να αποτελούμε πρότυπο. Θέλουμε οι γυναίκες στην BMS να ακούγονται, να εκτιμώνται, να ανταμείβονται αξιοκρατικά και να αποτελούν αναπόσπαστα μέλη του έργου μας. Θέλουμε οι γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες, να αναπτυχθούν και να ανελιχθούν σε όποιο επίπεδο σταδιοδρομίας ονειρεύονται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στη BMS Ελλάδας το 62% των εργαζόμενων είναι γυναίκες, ενώ πέντε από επτά μέλη της Διοικητικής μας ομάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Γενικής Διευθύντριας, είναι επίσης γυναίκες. 

Το δίκτυο B-NOW δεν αποτελείται μόνο από γυναίκες! 

Η ομάδα πλαισιώνεται και από άνδρες, αφού το B-NOW ‘επωάζει’ μία νέα νοοτροπία, μία συνειδητοποίηση ότι η συμπερίληψη και οι ίσες ευκαιρίες σε κάθε εργαζόμενο δεν είναι μόνο αυτονόητες αλλά αποτελούν ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, για μια εταιρεία που θέλει να κάνει τη διαφορά. 

Στην Ελλάδα αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία B-NOW. 

Η συνάδελφος Φωτεινή Χρίστη, ως Πρέσβειρα του Δικτύου B-NOW στην Ελλάδα, έχει αναλάβει σε συνεργασία και με άλλες ομάδες, εντός και εκτός BMS, πρωτοβουλίες που προωθούν την πρόοδο και την ελεύθερη έκφραση των γυναικών. Στόχος να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να τολμούν με αποφασιστικότητα, να ανακαλύπτουν νέες πτυχές του εαυτού τους και με αυτοπεποίθηση να θέτουν στόχους και να τους διεκδικούν με θάρρος.

«Συνεργαζόμαστε με εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι μοιράζονται ένα κοινό όραμα σε θέματα συμπερίληψης και γυναικείας ενδυνάμωσης». 

Συνεργαστήκαμε με το “Women On Top” με απώτερο σκοπό να εμπνεύσουμε τους εργαζόμενους της BMS και να καλλιεργήσουμε μία δυναμική νοοτροπία ανάπτυξης και προόδου. Μέσω της ομιλίας της Στέλλας Κάσδαγλη μοιραστήκαμε απόψεις και εμπειρίες για το πώς η συμπερίληψη μπορεί να οδηγήσει στην ουσιαστική αλλαγή και να αυξήσει την ενσυναίσθηση στον εργασιακό χώρο.

Συμμετείχαμε σε μία ‘ανατρεπτική’ συζήτηση, χωρίς ταμπού, με την «Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης» για την κατανόηση της εμμηνόπαυσης και τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή των γυναικών. Στόχος να συζητήσουμε για την  καλύτερη διαχείριση καταστάσεων που βιώνουν οι γυναίκες στη φάση της εμμηνόπαυσης και να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον όπου όλοι και όλες αισθανόμαστε άνετα να συζητήσουμε θέματα που μας απασχολούν.

Την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας γίναμε κοινωνοί μίας βιωματικής ιστορίας αποφασιστικότητας μέσα από την εμψυχωτική ομιλία της ορειβάτισσας Χριστίνας Φλαμπούρη,  η οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε τις επτά υψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου, γνωστές ως «7 Summits». Επίτευγμα που έχουν καταφέρει μόνο 71 γυναίκες, παγκοσμίως. Η Χριστίνα Φλαμπούρη μοιράστηκε τις εμπειρίες της και παρακίνησε τα στελέχη της BMS να διεκδικούν με επιμονή, πίστη και σκληρή δουλειά τους στόχους και τα όνειρά τους, να εστιάζουν στη συνεργασία και στην επιβράβευση των συνεργατών και να μην πτοούνται από εμπόδια και δυσκολίες. 

Οι πρωτοβουλίες του B-NOW ενδυναμώνονται περαιτέρω χάρη και σε συνεχείς δράσεις. Σε μηνιαία βάση αποστέλλεται ένα e-newsletter με πρωτότυπο περιεχόμενο που περιλαμβάνει συνεντεύξεις συναδέλφων, ενδιαφέρουσες ιστορίες, πληροφορίες και συμβουλές. Παράλληλα, μέσω της πρωτοβουλίας ‘Be My Support’ μεριμνούμε για την δωρεάν παροχή  στους χώρους των γραφείων μας βασικών προϊόντων γυναικείας υγιεινής, όπως ταμπόν, επιθέματα εμμήνου ρύσεως και αποσμητικά, με πρωταρχικό στόχο να γίνει η ημέρα κάθε εργαζόμενης γυναίκας πιο ξένοιαστη και άνετη.

Ως Executive Sponsor του B-NOW Ελλάδας νιώθω περήφανη για όσα επιδιώκουμε να εδραιώσουμε στη BMS, για την ισότητα και την ορατότητα των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον. Θα αξιοποιούμε κάθε αφορμή, κάθε πρωτοβουλία και κάθε ημέρα για να επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας και να ενδυναμώνουμε τις γυναίκες να διεκδικούν τις επαγγελματικές και τις προσωπικές επιλογές τους. 

Δείτε επίσης