Σταματώντας σιγά-σιγά το Wegovy μπορεί να αποτραπεί η επανάκτηση του βάρους

Οι ασθενείς θα μπορούσαν να απογαλακτιστούν από τα νέα φάρμακα για την παχυσαρκία, όπως το Wegovy, χωρίς να επανέλθουν τα κιλά τους, σύμφωνα με μια μελέτη.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βενετία της Ιταλίας παρέχουν μερικές από τις πρώτες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι δυνατό να σταματήσει η λήψη του Wegovy και να μην ανακτηθεί οποιοδήποτε βάρος που έχει χαθεί -εφόσον είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής διατηρούνται.

Όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα νέα φάρμακα κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας όπως το Ozempic της Novo Nordic και το Zepbound της Eli Lilly, παρουσιάστηκαν ως μακροχρόνια φάρμακα, με την έρευνα να δείχνει ότι οι ασθενείς ανακτούν μεγάλο μέρος του χαμένου βάρους όταν σταματούν να παίρνουν τα φάρμακα.

Μελέτη στη Δανία σε ασθενείς που χρησιμοποιούν σεμαγλουτίδη, η οποία είναι το ενεργό συστατικό των Ozempic και Wegovy -το πρώτο φάρμακο είναι για τον διαβήτη και το δεύτερο για την παχυσαρκία- παράλληλα με ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους που εκτελείται μέσω της εφαρμογής Embla, υποδηλώνει ότι η σταδιακή μείωση των φαρμάκων -αντί για μια σκληρή διακοπή -θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει την επανάκτηση του βάρους.

Ωστόσο, μόλις 353 ασθενείς ήταν στο δείγμα των ασθενών που διέκοψαν τη σεμαγλουτίδη, και αυτό είναι ένα μικρό μέγεθος μελέτης. Οι ασθενείς είχαν φτάσει στο βάρος-στόχο τους και μείωσαν τη δόση της σεμαγλουτίδης για εννέα εβδομάδες. Συνέχισαν να χάνουν βάρος με τη μείωση, χάνοντας κατά μέσο όρο 2,1% μέσα σε εννέα εβδομάδες.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσουν το βάρος τους για αρκετούς μήνες μετά τη διακοπή του φαρμάκου. Οι ερευνητές είχαν δεδομένα για 85 ασθενείς στις 26 εβδομάδες μετά τη διακοπή της σεμαγλουτίδης και διαπίστωσαν ότι διατηρούσαν σταθερό το βάρος τους.

Η υποστήριξη για αλλαγές στον τρόπο ζωής φαίνεται να επιτρέπει στους ασθενείς να αποφύγουν την ανάκτηση βάρους μετά την απομάκρυνση της σεμαγλουτίδης, δήλωσε ο Henrik Gudbergsen, επικεφαλής ερευνητής και γιατρός της εφαρμογής Embla.

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία οδήγησαν σε αύξηση των επενδύσεων και σε αγώνα δρόμου για την κατάκτηση μιας αγοράς που οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Η μελέτη εξέτασε επίσης την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αυξάνονται οι δόσεις σεμαγλουτίδης όταν οι ασθενείς αρχίζουν να παίρνουν το φάρμακο. Οι 2.246 ασθενείς στην ευρύτερη μελέτη ξεκίνησαν τη σεμαγλουτίδη μαζί με συμβουλές διατροφολόγου. Είχαν επίσης πρόσβαση σε γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους μέσω της εφαρμογής Embla.

Οι δόσεις των ασθενών παρακολουθούνταν στενά και αυξάνονταν πιο αργά από την τυπική θεραπεία. Η μέση απώλεια βάρους ήταν 14,8% στις 64 εβδομάδες, που είναι παρόμοια επίπεδα με άλλες μελέτες σεμαγλουτίδης.

Δείτε επίσης