Πόσο πραγματικά ενυδατώνει το υαλουρονικό οξύ;

Του Lian Liu, The Conversation.

Το υαλουρονικό οξύ έχει γίνει “καραμέλα” στη βιομηχανία ομορφιάς, με τα πάντα, από κρέμες μέχρι σαμπουάν να το περιέχουν. Aυτά τα προϊόντα διατίθενται στους καταναλωτές με την υπόσχεση ότι το υαλουρονικό οξύ θα ενισχύσει την ενυδάτωσή τους -σημαντικό για τη διατήρηση της καλύτερης εμφάνισης του δέρματος.

Το υαλουρονικό οξύ είναι πανταχού παρόν στα όργανα και τους ιστούς μας, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων και των ιστών μας. Χρησιμοποιείται κλινικά εδώ και δεκαετίες, για παράδειγμα, ως ενέσιμο μεταξύ των αρθρώσεων για να βοηθήσει στη λίπανση του χόνδρου. Αλλά στις αρχές του αιώνα, οι εταιρείες καλλυντικών άρχισαν να το χρησιμοποιούν ως ενυδατικό συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα.

Τοπικά, πιστεύεται ότι το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί συγκρατώντας μόρια νερού για να ενυδατώσει το δέρμα και να αποκαταστήσει την ελαστικότητα, αποτρέποντας τις ρυτίδες. Όταν συνδυάζεται με αντηλιακό, μπορεί να προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία καθώς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες (που σημαίνει ότι αποτρέπει τη βλάβη που προκαλείται από οξειδωτικούς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία).

Ένας από τους πιο συχνούς ισχυρισμούς μάρκετινγκ για την πώληση του υαλουρονικού οξέος είναι η πεποίθηση ότι το υαλουρονικό οξύ διατηρεί 1.000 φορές το βάρος του σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατηρήσει την υγρασία. Αλλά ο ισχυρισμός τέθηκε υπό αμφισβήτηση πρόσφατα, με πολλές δημοσιεύσεις να συζητούν τα ευρήματα ενός προεκτυπωμένου εγγράφου που υποδηλώνει ότι ο ισχυρισμός δεν είναι αληθινός.

Οι συγγραφείς, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξέτασαν τις ιδιότητες σύνδεσης μορίων υαλουρονικού οξέος και νερού για να τεστάρουν τον ισχυρισμό ότι μπορεί να συγκρατήσει 1.000 φορές το βάρος του σε νερό. Δημιούργησαν ένα διάλυμα που περιέχει 1 γραμμάριο υαλουρονικού και 1.000 γραμμάρια νερού (0,1% υαλουρονικό). Στη συνέχεια εφάρμοσαν θερμότητα, μετρώντας τις θερμικές αλλαγές που συνέβησαν. Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά στις αλλαγές που συνέβησαν στο διάλυμα υαλουρονικού οξέος 0,1% σε σύγκριση με το καθαρό νερό. Συνεπώς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι αληθής. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να κάνουν τους καταναλωτές να αναρωτιούνται πόσο καλά λειτουργούν πραγματικά τα προϊόντα τους με υαλουρονικό οξύ.

Πώς λειτουργεί το υαλουρονικό

Αν και δεν αμφισβητούνται τα πειραματικά αποτελέσματα, το συμπέρασμα σχετικά με την ικανότητα συγκράτησης νερού από το υαλουρονικό δεν είναι ίδια για όλες τις μορφές του. Το υαλουρονικό διατίθεται σε διαφορετικά μοριακά μεγέθη. Αυτή η προεκτύπωση εξέτασε μόνο ένα μεσαίου μεγέθους μόριο υαλουρονικού οξέος στα πειράματα. Που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να ισχύουν μόνο για προϊόντα που περιέχουν μεσαίου και μικρότερου μεγέθους μόρια υαλουρονικού.

Όταν το υλαουρονικό αλληλεπιδρά με το νερό, τα μέρη του που “αγαπούν” το νερό και “μισούν” το νερό οδηγούν σε ηλεκτροστατική απώθηση. Αυτό επιτρέπει σε μεγάλους αριθμούς μορίων υαλουρονικού να σχηματίσουν δίκτυα, τα οποία μοιάζουν λίγο με κηρήθρες και να επεκταθούν. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του μορίου του υαλουρονικού οξέος, τόσο πιο ικανό είναι να σχηματίσει αυτές τις κυψελώδεις δομές -και επίσης τόσο πιο ικανό είναι να συγκρατήσει νερό σε σχέση με το βάρος του. Το υαλουρονικό με μεγαλύτερα μοριακά μεγέθη θα σχηματίσει αυτά τα δίκτυα σε συγκέντρωση 0,1%, που σημαίνει ότι μπορεί να κρατήσει 1.000 φορές το βάρος του σε νερό. Μερικά πολύ μεγάλα μόρια θα σχηματίσουν ακόμη και αυτά τα δίκτυα σε συγκέντρωση τόσο χαμηλή όσο 0,05%, που σημαίνει ότι μπορεί να συγκρατήσει 2.000 φορές το βάρος του σε νερό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υαλουρονικό οξύ δεν συγκρατεί μόνο την υγρασία και ενυδατώνει το δέρμα. Λόγω των ενυδατικών και αντιοξειδωτικών του επιδράσεων, προάγει επίσης την αναγέννηση των κυττάρων και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι, τα οφέλη του υαλουρονικού ξεπερνούν την ικανότητά του να συγκρατεί νερό.

Αν και αυτή η μελέτη μπορεί να έχει εν μέρει καταρρίψει έναν δημοφιλές ισχυρισμό σχετικά με τις ενυδατικές ικανότητες του υαλουρονικού, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε. Η έρευνα εξακολουθεί να δείχνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τις ενυδατικές ικανότητες του υαλουρονικού, που μπορεί να αφήσει το δέρμα πιο απαλό, λείο και με λιγότερες ρυτίδες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα του υαλουρονικού προάγουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος και κολλαγόνου.

Αλλά εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε το πιο αποτελεσματικό προϊόν, αναζητήστε ένα που περιέχει πολλαπλά βάρη μορίων υαλουρονικού οξέος (μερικές φορές επισημαίνεται ως “τριπλό βάρος”, “πολλαπλό βάρος” ή “πολυμοριακό βάρος”). Αναζητήστε επίσης ένα προϊόν που περιέχει ελάχιστη συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος 0,1%. Η έρευνα προτείνει ότι τα προϊόντα που περιέχουν μια σύνθεση πολλαπλών μεγεθών μορίων υαλουρονικού θα μπορούσαν να είναι πιο ωφέλιμα για το δέρμα από τα σκευάσματα που περιέχουν μόνο ένα μέγεθος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα μικρότερα μόρια διαπερνούν καλύτερα το δέρμα, ενώ τα μεγαλύτερα συγκρατούν περισσότερο νερό.

Δείτε επίσης