Τα PFAS στο αίμα σχετίζονται με κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Ερευνητές από το DZNE (German Center for Neurodegenerative Diseases) παρέχουν στοιχεία ότι ίχνη των ευρέως χρησιμοποιούμενων χημικών ουσιών PFAS (πολυφθοριωμένες και αλκυλιωμένες ουσίες) στο ανθρώπινο αίμα συνδέονται με δυσμενή προφίλ λιπιδίων και, επομένως, με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από 2.500 ενήλικες από τη Βόννη και τον ολλανδικό δήμο Leiderdorp. Τα PFAS ήταν ανιχνεύσιμα στο αίμα σχεδόν όλων των συμμετεχόντων στη μελέτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Exposure and Health.

Από την εφεύρεσή τους στη δεκαετία του 1950, έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 10.000 διαφορετικές ουσίες από την κατηγορία των PFAS. Λόγω των υδατοαπωθητικών ιδιοτήτων τους, του λίπους και των ρύπων, χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες προϊόντα όπως καλλυντικά, οδοντικό νήμα, αλλά και σε επικαλύψεις ταψιών και πυροσβεστικό αφρό. Εκτός από τη βασική τους χημική δομή, τα PFAS έχουν ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό: είναι σχεδόν μη αποικοδομήσιμα. Ιδιαίτερα μέσω υπόγειων υδάτων εισέρχονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Τα ευρήματα των ερευνητών της Βόννης είναι η πιο πρόσφατη συμβολή στην τρέχουσα συζήτηση σχετικά με την επίδραση των PFAS στην ανθρώπινη υγεία. «Βλέπουμε ξεκάθαρα σημάδια επιβλαβούς επίδρασης στην υγεία. Και ανακαλύψαμε ότι με την ίδια συγκέντρωση PFAS στο αίμα, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πιο έντονες σε νεότερα άτομα από ό,τι σε μεγαλύτερης ηλικίας», λέει η καθηγήτρια Monique Breteler, Διευθύντρια Επιστημών Υγείας του Πληθυσμού στο DZNE.

Τα αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης υποδηλώνουν ότι ακόμη και οι σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις PFAS στο αίμα σχετίζονται με δυσμενή προφίλ λιπιδίων του αίματος.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ PFAS στο αίμα και επιβλαβών λιπιδίων του αίματος που συνδέονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο PFAS, τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση αυτών των λιπιδίων. Αυτό δεν αποτελεί ακόμη απόδειξη ότι τα χημικά PFAS προκαλούν δυσμενή προφίλ λιπιδίων του αίματος. Ωστόσο, η στενή συσχέτιση υποστηρίζει αυτήν την υποψία. Είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για αυστηρότερη ρύθμιση των PFAS προκειμένου να προστατεύεται η υγεία».

Εντυπωσιακά, τα PFAS μπορούσαν να ανιχνευθούν στο αίμα σχεδόν όλων. Που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτές τις χημικές ουσίες. «Ακόμη και αν δεν δούμε μια άμεση απειλή για την υγεία των συμμετεχόντων στη μελέτη που εξετάσαμε, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Μακροπρόθεσμα, ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί κάλλιστα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα», λέει η Breteler.

Οι ερευνητές από το DZNE συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία. Στις αναλύσεις συμπεριλήφθηκαν δείγματα αίματος από συνολικά περισσότερες από 2.500 γυναίκες και άνδρες ηλικίας μεταξύ 30 και 89 ετών. Για αυτό χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής. «Η τεχνολογία για την ανάλυση δειγμάτων αίματος με την ακρίβεια που απαιτείται για την έρευνά μας έχει γίνει διαθέσιμη μόνο τα τελευταία χρόνια», λέει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Elvire Landstra.

Τα δείγματα αίματος αναλύθηκαν λεπτομερώς χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη μέθοδο γνωστή ως φασματομετρία μάζας. Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές εστίασαν σε τρεις από τους πιο διαδεδομένους τύπους -PFOA, PFOS και PFHxS- και προσδιόρισαν επίσης τη συγκέντρωση 224 λιπιδίων, μεταβολιτών και αμινοξέων του αίματος.

«Με αυτήν την μη στοχευμένη προσέγγιση -μια σκόπιμα ευρεία προσέγγιση χωρίς προκαθορισμένο στόχο- μπορέσαμε να αποδείξουμε τη σύνδεση μεταξύ της συγκέντρωσης PFAS και ενός προβληματικού προφίλ λιπαρών ουσιών. Αυτά περιλαμβάνουν τη γνωστή χοληστερόλη και διάφορα άλλα λιπίδια του αίματος που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη είναι η πιο λεπτομερής για αυτό το θέμα μέχρι σήμερα και με τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων. Προηγούμενες μελέτες είχαν προτείνει συσχέτιση μεταξύ PFAS και ανθυγιεινών λιπιδίων του αίματος, αλλά αυτή η σύνδεση δεν ήταν ποτέ τόσο σαφής.

Οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, προτείνουν οι ερευνητές της Βόννης. «Εξετάσαμε τα επίπεδα στο αίμα. Σε ένα επόμενο βήμα, θα ήταν λογικό να διερευνήσουμε την εμφάνιση των PFAS σε μεμονωμένα όργανα», λέει η Breteler.

Περισσότερες πληροφορίες: Per- and Polyfluoroalkyl Substances Concentrations are Associated with an Unfavorable Cardio-Metabolic Risk Profile: Findings from Two Population-Based Cohort Studies. Exposure and Health, 2024; DOI: 10.1007/s12403-023-00622-4.

Δείτε επίσης