Η έκθεση των ανδρών σε PFAS επιδρά στην υγεία των απογόνων τους

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Wayne State αναφέρουν νέα ευρήματα που δείχνουν μια σχέση μεταξύ της έκθεσης σε PFAS (πολυφθοριωμένες kai αλκυλιωμένες ουσίες) στους άντρες και προβλήματα υγείας στους απογόνους τους.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Environment International, αξιολόγησε την επίδραση των μιγμάτων PFAS στο μεθυλίωμα του σπέρματος και τις μεταγραφικές αλλαγές στο απογόνων μεταβολικών ιστών όπως στο ήπαρ και το λίπος.

«Η έρευνα για τα PFAS είναι σημαντική, ειδικά για το Μίσιγκαν», δήλωσε ο Michael C. Petriello, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας και στο Τμήμα Φαρμακολογίας. «Ήταν πρόσφατα στις ειδήσεις, καθώς η EPA (Environmental Protection Agency) αρχίζει επιτέλους να ρυθμίζει τα χημικά PFAS και να τα περιλαμβάνει ως μέρος του νόμου για το καθαρό νερό. Σε όλη τη χώρα, οι κοινότητες θα έχουν πρότυπα που θα πρέπει να πληρούν. Τα PFAS συνδέονται με πολλές χρόνιες ασθένειες και μπορούν να επηρεάσουν τη φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα, αυτή η εργασία επικεντρώνεται στα αναπαραγωγικά αποτελέσματα, τη γονιμότητα και τον μεταβολισμό των απογόνων».

«Προηγούμενη εργασία του Petriello έδειξε ότι η έκθεση στο PFAS έχει επιπτώσεις στην καρδιομεταβολική υγεία», δήλωσε ο J. Richard Pilsner, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό που έκανε η έρευνά μου είναι να εξετάσει τις εκθέσεις του πατέρα και πώς μπορούν να επηρεάσουν την επόμενη γενιά μέσω δεικτών που σχετίζονται με το σπέρμα. Το βάρος ήταν πάντα στην υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσον αφορά την υγεία των απογόνων. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η περιβαλλοντική υγεία πριν από τη σύλληψη είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη των απογόνων».

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ένα μείγμα παλαιών και νεοεμφανιζόμενων χημικών ουσιών PFAS σε ενήλικα αρσενικά ποντίκια έχει ως αποτέλεσμα ανώμαλη μεθυλίωση του σπέρματος και αλλοιωμένη γονιδιακή έκφραση του ήπατος και του λίπους των απογόνων που εξαρτάται από το φύλο. Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε PFAS πριν από τη σύλληψη στους άνδρες μπορεί να μεταδοθεί για να επηρεάσει τον φαινότυπο στην επόμενη γενιά.

«Ελπίζω ότι αυτά τα ευρήματα προάγουν την εκτίμηση της ανδρικής υγείας στην ανάπτυξη των απογόνων τους», είπε ο Pilsner. «Εκτός από τις γυναίκες, οι γιατροί που συμβουλεύουν τους άνδρες ότι η υγεία τους πριν από τη σύλληψη επηρεάζει την υγεία των παιδιών τους θα ήταν μια σημαντική αλλαγή που θα επηρεάσει θετικά τις μελλοντικές γενιές».

Αυτή η έρευνα αιχμής μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα βλέπουν τις επιβλαβείς χημικές ουσίες στις κοινότητές τους και τελικά πώς οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα συμβουλεύουν τους ασθενείς τους.

Δείτε επίσης