Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια των ούλων που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές συμπεριλαμβανομένης της απώλειας δοντιών. Η ασθένεια έχει επίσης συσχετιστεί με σακχαρώδη διαβήτη, πρόωρο τοκετό, καρδιαγγειακές παθήσεις, ρευματοειδή αρθρίτιδα και καρκίνο. Ένας από τους κύριους βακτηριακούς ένοχους πίσω από την περιοδοντίτιδα είναι το βακτήριο Porphyromonas gingivalis που αποικίζει βιομεμβράνες στις επιφάνειες των δοντιών και πολλαπλασιάζεται σε βαθείς περιοδοντικούς θύλακες.
Το μάτσα (matcha) μια λεπτοαλεσμένη σκόνη πράσινου τσαγιού, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά το P. gingivalis.
Στο περιοδικό Microbiology Spectrum, ερευνητές στην Ιαπωνία αναφέρουν ότι το μάτσα ανέστειλε την ανάπτυξη του P. gingivalis σε εργαστηριακά πειράματα.
Επιπλέον, σε μια κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 45 άτομα με περιοδοντίτιδα, τα άτομα που χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα matcha εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα P. gingivalis σε δείγματα σάλιου από ό,τι στην αρχή της μελέτης.
«Το μάτσα μπορεί να έχει κλινική εφαρμογή για την πρόληψη και τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας», σημειώνουν οι συγγραφείς στην εργασία.
Το Camellia sinensis είναι ένα φυτό πράσινου τσαγιού που έχει μελετηθεί εδώ και καιρό για τις πιθανές αντιμικροβιακές του επιδράσεις έναντι βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Μια προηγούμενη μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του Escherichia coli.
Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι το εκχύλισμα μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του P. gingivalis και να μειώσει την προσκόλλησή του στα στοματικά επιθηλιακά κύτταρα. Επιπλέον, μελέτες παρατήρησης έχουν συσχετίσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με καλύτερη υγεία.
Το μάτσα, το οποίο χρησιμοποιείται για αρωματισμό σε ποτά και γλυκά, παρασκευάζεται από ωμά φύλλα του C. sinensis.
Για τη νέα μελέτη, ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nihon στο Matsudo, το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων στο Τόκιο και άλλα ιδρύματα πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων in vitro για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα ενός διαλύματος μάτσα έναντι 16 στοματικών βακτηριακών ειδών, συμπεριλαμβανομένων τριών στελεχών του P. gingivalis. Το στοματικό διάλυμα μάτσα έδειξε μικρή δράση έναντι στελεχών των κοινών στοματικών βακτηρίων.
Αλλά μέσα σε δύο ώρες, σχεδόν όλα τα καλλιεργημένα κύτταρα P. gingivalis είχαν θανατωθεί από το εκχύλισμα μάτσα, και μετά από τέσσερις ώρες έκθεσης, όλα τα κύτταρα ήταν νεκρά. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν βακτηριοκτόνο δράση κατά του παθογόνου.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές στρατολόγησαν 45 άτομα που είχαν διαγνωστεί με χρόνια περιοδοντίτιδα στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Nihon στο Matsudo για μια κλινική μελέτη παρακολούθησης.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: Η μία ομάδα έλαβε στοματικό διάλυμα τσαγιού κριθαριού, η δεύτερη έλαβε στοματικό διάλυμα από εκχύλισμα matcha και η τρίτη έλαβε στοματικό διάλυμα που περιελάμβανε ένυδρο αζουλενο σουλφονικό νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φλεγμονής. Δείγματα σάλιου συλλέχθηκαν πριν και μετά την παρέμβαση και αναλύθηκαν ενώ οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ξεπλύνουν δύο φορές την ημέρα.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι ασθενείς της ομάδας που χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα μάτσα παρουσίασαν σημαντική μείωση στα επίπεδα του P. gingivalis. Οι ασθενείς στις άλλες δύο ομάδες δεν εμφάνισαν την ίδια σημαντική μείωση.
Αν και η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που διερευνά τις αντιμικροβιακές επιδράσεις των ενώσεων που προέρχονται από το τσάι κατά του P. gingivalis, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υποστηρίζει τα πιθανά οφέλη του μάτσα ως μέρος ενός σχεδίου θεραπείας για άτομα με περιοδοντική νόσο.
Περισσότερες πληροφορίες: Microbiology Spectrum (2024). journals.asm.org/doi/10.1128/spectrum.03426-23.