Πισίνες ή θάλασσα; Μια ειδικός στα μικρόβια εξηγεί

Της Primrose Freestone, Senior Lecturer in Clinical Microbiology, University of Leicester, The Conversation.

Tο υπαίθρια κολύμβηση σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι μόνο ένας ευχάριστος τρόπος για να απολαύσετε τον ήλιο, τον καθαρό αέρα και το περιβάλλον, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες ανεβάζοντας τις ενδορφίνες σας. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας ενώ ασκείτε τους μυς σας και καίτε θερμίδες.

Αλλά μαζί με τις χαρές της κολύμβησης υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι. Εκτός από τα κύματα και τα  ρεύματα, το νερό κρύβει και βακτήρια. Και σε ορισμένα σημεία των ακτών χύνονται ακατέργαστα λύματα. Από την άλλη μεριά, η πισίνα έχει τους δικούς της κινδύνους. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, οι μολύνσεις των αυτιών και του εντέρου είναι ορισμένες παθήσεις που μπορεί να κολλήσει κάποιος που κολυμπάει σε μια πισίνα -τα μάτια επίσης μπορεί να επηρεαστούν. Μια βρώμικη πισίνα φιλοξενεί κάθε είδους βακτήρια. συμπεριλαμβανομένων των ούρων, των κοπράνων και του ιδρώτα. Από πολλές απόψεις, οι πισίνες είναι σαν ένα μεγάλο μπάνιο με πολλούς ξένους. Πού είναι λοιπόν πιο καθαρό το νερό για μια βουτιά: σε πισίνες, ποτάμια, λίμνες ή στη θάλασσα;

Σε αντίθεση με τις πισίνες όπου τα νερά παρακολουθούνται προσεκτικά, τα εξωτερικά νερά αλλάζουν συνεχώς σύσταση. Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν από τις πόλεις και τις βιομηχανικές περιοχές, σε ορισμένες περιοχές τα ανθρώπινα λύματα ρέουν στη θάλασσα (αν δείτε σωλήνες, μην μπείτε μέσα). Μπορεί να μην υπάρχουν πινακίδες που να προειδοποιούν για τοπικούς κινδύνους και η παρουσία τοξικών παραγόντων μπορεί να μην είναι εμφανής. Όταν έχετε αμφιβολίες για τη χημική ασφάλεια των υπαίθριων νερών, είναι καλύτερα να μην εισέλθετε σε αυτά. Εάν το νερό δεν φαίνεται ή δεν μυρίζει σωστά, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Υπάρχουν επίσης φυσικοί κίνδυνοι για τα υπαίθρια νερά σε σύγκριση με τις πισίνες, ειδικά το καλοκαίρι. Τα γαλαζοπράσινα φύκια είναι ένας τύπος βακτηρίων που βρίσκεται φυσικά στα οικοσυστήματα των λιμνών. Τα ζεστά καλοκαίρια, τα φύκια τείνουν να πολλαπλασιάζονται και να σχηματίζουν μια πράσινη σκόνη (γνωστό ως άνθιση) στην επιφάνεια μιας λίμνης. Αυτή η γαλαζοπράσινη άνθιση φυκιών μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο και περιστασιακά θανατηφόρες για τα κατοικίδια ζώα. Η κατάποση νερού που περιέχει άνθη φυκιών που απελευθερώνουν τοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά εξανθήματα, ερεθισμό των ματιών, σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές, πυρετό και πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις.

Βακτήρια και ιοί

Η διάρροια είναι η πιο κοινή ασθένεια που συνδέεται με τη κολύμβηση σε ανοιχτά νερά, συχνά λόγω μόλυνσης των λυμάτων. Μπορείτε να αρρωστήσετε εάν καταπιείτε μολυσμένο νερό, το οποίο μπορεί να περιέχει βακτήρια και ιούς όπως E.coli και Norovirus. Οι αρουραίοι που ζουν σε υπονόμους δίπλα σε ποτάμια ή κανάλια γλυκού νερού μπορούν επίσης να μεταφέρουν στα ούρα τους -το βακτηριακό παθογόνο Leptospira που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση (νόσος του Weil). Η λεπτοσπείρωση μπορεί να προκαλέσει ηπατική και νεφρική βλάβη και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης ή ίκτερου έως και δύο εβδομάδες μετά το κολύμπι σε ποτάμι, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε από το γιατρό σας μια εξέταση λεπτοσπείρωσης.

Όσον αφορά τη θάλασσα, μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κολυμπούσαν σε θαλασσινό νερό ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν λοιμώξεις του αυτιού, της μύτης, του λαιμού και του γαστρεντερικού συστήματος από όσους έμειναν απλώς στην παραλία. Επομένως, είναι καλή ιδέα να κάνετε ντους μετά το κολύμπι.

Η ετυμηγορία

Όταν τα αθροίζετε όλα αυτά, μια διαχειριζόμενη πισίνα ίσως είναι ασφαλέστερη για κολύμπι, ειδικά αν σκεφτείτε τα τσιμπήματα τσούχτρας και τους πρόσθετους κινδύνους που συνεπάγεται το κολύμπι στη θάλασσα. Σε σύγκριση με μια πισίνα, η κολύμβηση είναι πιο πιθανό να σας κάνει να αδιαθετήσετε, καθώς υπάρχουν πιθανά μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.

Το νερό της πισίνας, με επαρκή επίπεδα απολύμανσης με χλώριο και η διατήρηση του pH, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να περιέχει μολυσματικούς μικροοργανισμούς και επομένως αντιπροσωπεύει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για ψυχαγωγική κολύμβηση. Τραυματισμοί και πνιγμοί είναι επίσης πολύ λιγότερο πιθανό σε πισίνες.

Δείτε επίσης