H υγεία των ποδιών το καλοκαίρι – Ξυπόλητο περπάτημα και σαγιονάρες

Αρκετές φορές έχουν αναφερθεί τα οφέλη του ξυπόλητου περπατήματος για την υγεία. Περιλαμβάνουν μείωση της φλεγμονής, ανακούφιση από το άγχος μέσω του μηχανισμού σύνδεσης του δέρματος (ποδιών) με τη γη (γνωστό ως «γείωση»). Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι το ξυπόλητο περπάτημα μπορεί να προσφέρει βελτιώσεις στην ισορροπία.

Γνωρίζουμε όμως ότι μπορούν να συμβούν αλλαγές στα πόδια μας όταν περπατάμε ξυπόλητοι. Αυτές περιλαμβάνουν την εξάπλωση του μπροστινού μέρους του ποδιού -οι ξυπόλητοι περιπατητές έχουν αποδειχθεί ότι έχουν φαρδύτερα πόδια. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι εάν οι αλλαγές είναι θετικές ή αρνητικές, ιδιαίτερα καθώς γερνάμε.

Ωστόσο, η υιοθέτηση του ξυπόλυτου περπατήματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σας. Αυτό περιλαμβάνει τσιμπούρια του δάσους ή τον κίνδυνο να πατήσετε κάτι που θα μπει στο πόδι σας. Σε πόλεις υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος από το περπάτημα σε σκυρόδεμα, συμπεριλαμβανομένου του τραυματισμού των ποδιών και των λοιμώξεων.

Το αν ο ξυπόλητος τρόπος ζωής είναι «καλός για σας» εξαρτάται πραγματικά από το ποιος είστε. Υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι, για παράδειγμα, για άτομα με νευρολογικά προβλήματα στην κνήμη. Σύμφωνα με το Diabetes UK, ο διαβήτης γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο πρόβλημα υγείας μεταξύ των νεότερων ενηλίκων. Μια σοβαρή επίδραση του ανεξέλεγκτου διαβήτη είναι η απώλεια της αίσθησης στα πόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με μη ελεγχόμενο διαβήτη συχνά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν απειλές για βλάβη στα πόδια, όπως όταν να πατήσουν μια καρφίτσα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη ανιχνευμένο έλκος του ποδιού ή, σε ακραίες περιπτώσεις, γάγγραινα.

Ο ξυπόλητος τρόπος ζωής δεν είναι θεμελιωδώς κακός ή καλός για την υγεία, αλλά απαιτεί συνειδητοποίηση του κινδύνου. Πάντως, η καλοκαιρινή τάση του ξυπόλυτου περπατήματος -που προωθήθηκε ως μόδα πέρυσι- είναι απίθανο να υιοθετηθεί παγκοσμίως γιατί για πολλούς ανθρώπους τα γυμνά πόδια είναι μια πηγή αμηχανίας.

Τα καλοκαιρινά υποδήματα

Tο καλοκαίρι σημαίνει άφιξη νέων υποδημάτων. Το χειμώνα τα πόδια μας ήταν κρυμμένα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, παραμελημένα, αλλά ο καλοκαιρινός ήλιος μας κάνει να απογυμνώνουμε τα πόδια μας.

Τους χειμερινούς μήνες τα πόδια μας μπορεί να στεγνώσουν, να ραγίσουν και να σχηματίσουν σκληρό δέρμα. Μια χρήσιμη προσέγγιση γι’ αυτά τα προβλήματα είναι να μουλιάζετε τα πόδια σας σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρόπετρα ή μια λίμα ποδιών για να αφαιρέσετε ελαφρά το ξηρό δέρμα. Αυτό θα πρέπει να ακολουθείται από μια ενυδατική κρέμα που εφαρμόζεται καθημερινά. Για όσους έχουν ιδιαίτερα ξηρά πόδια με κάλους, μια κρέμα με το συστατικό ουρία (μπορεί να ενυδατώσει και να αναγεννήσει το δέρμα, να καταπραΰνει τους ερεθισμούς και να απαλύνει την επιδερμίδα) μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Εάν τα πόδια σας είναι πολύ στεγνά, μπορεί να θέλετε να φορέσετε ένα ζευγάρι κάλτσες μετά την εφαρμογή της κρέμας για να αυξήσετε την απορροφητικότητα. Εάν τα πόδια σας είναι ξηρά, με φολιδωτό εξάνθημα ή το δέρμα έχει φαγούρα, μπορεί να έχετε “πόδι αθλητή” που σημαίνει μυκητιασική λοίμωξη. Ομοίως, εάν έχετε πυκνά και αποχρωματισμένα νύχια που θρυμματίζονται κατά το κόψιμο, μπορεί επίσης να οφείλεται σε μυκητιασική λοίμωξη, γνωστή ως ονυχομυκητίαση. Αν και είναι δελεαστικό να τα καλύψετε με βερνίκι νυχιών, μην το κάνετε -αυτό μόνο θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Οι αλλαγές στα στυλ των παπουτσιών και η αύξηση της δραστηριότητας -καλοκαιρινοί περίπατοι σε πάρκα και κατά μήκος της παραλίας, για παράδειγμα- μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα τραυματισμών στα πόδια σας. Στην περίπτωση της σαγιονάρας, το διαχωριστικό μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δακτύλου μπορεί να επηρεάσει τα δάκτυλα καθώς περπατάμε. Αυτό μπορεί να αυξήσει το φυσικό στρες και τις δυνάμεις στην περιοχή του μπροστινού ποδιού και σε ορισμένα άτομα, ο διαχωρισμός μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δακτύλου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και φουσκάλες.

Επιπλέον, για όσους φορούν σανδάλια, συνιστάται να φορούν ένα στυλ που ενσωματώνει ιμάντα στο πάνω μέρος του ποδιού. Η υιοθέτηση μιας σταδιακής προσέγγισης στα καλοκαιρινά υποδήματα μπορεί να επιτρέψει στα πόδια να προσαρμοστούν και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν στον αστράγαλο και στα κάτω άκρα -αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πόνο στο μπροστινό μέρος του ποδιού, πόνο στη φτέρνα (τενοντίτιδα), κάταγμα, καταπόνηση και διαστρέμματα.

Εάν έχετε κακή κυκλοφορία αίματος, διαβήτη και/ή απώλεια της αίσθησης των ποδιών σας (νευροπάθεια) θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θυμηθείτε, όλοι πρέπει να προστατεύουν και να φροντίζουν τα πόδια τους -η εμφάνιση είναι σημαντική, αλλά το ανώδυνο περπάτημα είναι πιο σημαντικό.

Δείτε επίσης