Μετά από 10 χρόνια, η φόρμουλα AREDS2 δείχνει αυξημένη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με την αρχική φόρμουλα του διατροφικού συμπληρώματος -παρέχει επιπλέον όφελος η αντικατάσταση της βήτα-καροτίνης από την λουτεΐνη και την ζεαζανθίνη.
Οι μελέτες σχετικά με την ηλικία των οφθαλμικών ασθενειών (AREDS και AREDS2) διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της σχετιζόμενης με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΩΚ), της πιο κοινής αιτίας μείωσης της όρασης στους ηλικιωμένους.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2022, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα 10 ετών της μελέτη AREDS2. Και έδειξαν ότι η φόρμουλα AREDS2, η οποία αντικατέστησε τη β-καροτίνη με τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα αλλά είναι επίσης πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου εξέλιξης της ΗΩΚ, σε σύγκριση με την αρχική φόρμουλα.
Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και δημοσιεύτηκε στο JAMA Ophthalmology.
«Επειδή η βήτα-καροτίνη αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε καπνιστές, σε δύο μελέτες που υποστηρίχθηκαν από τα NIH, ο στόχος μας με την AREDS2 ήταν να δημιουργήσουμε μια εξίσου αποτελεσματική φόρμουλα συμπληρώματος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, είτε καπνίζει είτε όχι», δήλωσε η Emily Chew, διευθύντρια του Τμήματος Επιδημιολογίας και Κλινικής Εφαρμογής στο Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών (NEI) και κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Αυτά τα δεδομένα 10 ετών επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο η νέα φόρμουλα είναι ασφαλέστερη, αλλά στην πραγματικότητα είναι καλύτερη για την επιβράδυνση της εξέλιξης της ΗΩΚ».
Η ΗΩΚ είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του αμφιβληστροειδούς, του φωτοευαίσθητου ιστού στο πίσω μέρος του ματιού. Ο προοδευτικός θάνατος των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς στην ωχρά κηλίδα, το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που παρέχει κεντρική όραση, οδηγεί τελικά σε μειωμένη όραση. Η θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει ή να αναστρέψει την κατάσταση, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει ίαση.
Η αρχική μελέτη AREDS, που ξεκίνησε το 1996, έδειξε ότι μια σύνθεση συμπληρώματος διατροφής (500 mg βιταμίνης C, 400 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Ε, 2 mg χαλκού, 80 mg ψευδαργύρου και 15 mg βήτα-καροτίνης) θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της ΗΩΚ από μέτρια έως όψιμη νόσο. Ωστόσο, δύο άλλες μελέτες αποκάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που κάπνιζαν και λάμβαναν βήτα-καροτίνη είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα από το αναμενόμενο.
Στην AREDS2, που ξεκίνησε το 2006, η Chew και οι συνεργάτες της συνέκριναν το σκεύασμα βήτα-καροτίνης με ένα σκεύασμα με 10 mg λουτεΐνης και 2 mg ζεαξανθίνης. Όπως η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι αντιοξειδωτικά με δραστηριότητα στον αμφιβληστροειδή. Το σχήμα που περιείχε βήτα-καροτίνη χορηγήθηκε μόνο σε συμμετέχοντες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή που είχαν διακόψει το κάπνισμα.
Στο τέλος της πενταετούς περιόδου μελέτης AREDS2, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δεν αύξαναν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και ότι ο νέος σχηματισμός θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εξέλιξης της ΗΩΚ κατά 26%. Μετά την ολοκλήρωση της πενταετούς περιόδου μελέτης, προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες στην μελέτη το τελικό σχήμα AREDS2 που περιελάμβανε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη αντί για βήτα-καροτίνη.
Θρεπτικά συστατικά στη Φόρμουλα AREDS2:
- 500 mg βιταμίνης C
- 400 IU βιταμίνης Ε
- 2 mg χαλκού
- 80 mg ψευδάργυρου
- 10 mg λουτεΐνης
- 2 mg ζεαξανθίνης
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 3.883 από τους αρχικούς 4.203 συμμετέχοντες επιπλέον πέντε χρόνια από το τέλος της μελέτης AREDS2 το 2011, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με το εάν η ΗΩΚ τους είχε εξελιχθεί σε όψιμη νόσο και εάν είχαν διαγνωστεί με καρκίνος του πνεύμονα. Παρόλο που όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν τη φόρμουλα που περιείχε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μετά το τέλος της περιόδου μελέτης, η μελέτη συνέχισε να δείχνει ότι η βήτα-καροτίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα για άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, σχεδόν στο διπλάσιο. Δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα σε όσους λάμβαναν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Μετά από 10 χρόνια, η ομάδα στην οποία είχε αρχικά ανατεθεί η λήψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης είχε επιπλέον 20% μειωμένο κίνδυνο εξέλιξης σε όψιμη ΗΩΚ, σε σύγκριση με εκείνες που αρχικά είχαν ανατεθεί να λάβουν βήτα-καροτίνη.
«Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η αλλαγή της φόρμουλας από βήτα-καροτίνη σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ήταν η σωστή επιλογή», δήλωσε η Chew.