Πώς να ξεκινήσετε το ταξίδι της κολύμβησης του μωρού σας

Το να διδάξετε το μωρό σας να κολυμπά είναι ένα απίστευτο ταξίδι που όχι μόνο το εισάγει σε μια σωτήρια δεξιότητα αλλά καλλιεργεί επίσης μια βαθιά αγάπη και σεβασμό για το νερό. Από την απόλυτη χαρά στo πρόσωπό του μέχρι την αίσθηση της επιτυχίας που νιώθει, υπάρχουν πολλά οφέλη. Το κολύμπι είναι κάτι περισσότερο από μια διασκεδαστική δραστηριότητα, είναι μια δεξιότητα της ζωής. Εισάγοντας το μωρό σας στην κολύμβηση από μικρή ηλικία, θέτετε τα θεμέλια για μια ζωή εμπιστοσύνης και ασφάλειας στο νερό.

Τα μωρά είναι από τη φύση τους περίεργα και η εισαγωγή τους στην κολύμβηση από νωρίς μπορεί να μειώσει σημαντικά τον φόβο ή το άγχος που μπορεί να έχουν για το νερό. Περνώντας εννέα μήνες αιωρημένα σε υγρό, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τους αρέσει η αίσθηση του να βρίσκονται στο νερό. Μπορείτε να πάρετε το μωρό σας για κολύμπι σε οποιαδήποτε ηλικία, τόσο πριν όσο και μετά τον εμβολιασμό του. Δεν έχει σημασία αν δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τον κύκλο των εμβολιασμών. Πραγματικά, η επιλογή είναι δική σας.

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι κολύμβησης του μωρού σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Επενδύστε σε πάνες κολύμβησης, επιλέξτε ένα άνετο μαγιό και παρέχετε ένα άνετο σκουφάκι για να προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα του. Χρησιμοποιείστε συσκευές επίπλευσης κατάλληλες για την ηλικία του για να βελτιώσετε την ασφάλεια και την άνωση. Επιλέξτε κατάλληλη θερμοκρασία νερού.

Ξεκινήστε το ταξίδι στο νερό εισάγοντας σταδιακά το μωρό σας στο υδάτινο περιβάλλον. Ξεκινήστε με απλές δραστηριότητες όπως το να πιτσιλίζετε απαλά νερό στα χέρια και τα πόδια του ενώ το κρατάτε με ασφάλεια. Αυτή η σταδιακή προσέγγιση του επιτρέπει να εξοικειωθεί με την αίσθηση και τη θερμοκρασία του νερού.

Τυπικές αντιδράσεις για ένα μωρό που επιπλέει μπορεί να είναι η έντονη οπτική επαφή, το κλώτσημα, το χαμόγελο, το κλάμα και ακόμη και η πλήρης ακινησία. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι το κλειδί για να βοηθήσετε το μωρό σας να αισθάνεται ασφαλές μέσα στο νερό. Κρατήστε το κοντά σας, διατηρήστε επαφή με τα μάτια και χρησιμοποιήστε καταπραϋντικές λέξεις. Αυτή η εμπειρία σύνδεσης θα ενσταλάξει εμπιστοσύνη και άνεση κατά τη διάρκεια των μαθημάτων κολύμβησης.

Κάντε τις θαλάσσιες δραστηριότητες ευχάριστες και συναρπαστικές για το μωρό σας, ενσωματώνοντας στοιχεία παιχνιδιού και διασκέδασης. Τραγουδήστε του, φυσήξτε φυσαλίδες και εισαγάγετε πολύχρωμα παιχνίδια νερού. Το παιχνίδι είναι ένα ουσιαστικό μέρος της μάθησης σε αυτή την ηλικία και βοηθά στη δημιουργία θετικών συσχετισμών με την κολύμβηση. Να είστε πάντα κοντά στο μωρό σας στο νερό για να παρέχετε άμεση υποστήριξη εάν χρειάζεται. Αποφύγετε περισπασμούς όπως η χρήση τηλεφώνου.

Κλειδί η ασφάλεια

Για να βοηθήσετε το μωρό σας να αισθάνεται ασφαλές, χρησιμοποιήστε κατάλληλες τεχνικές κράτησης και υποστήριξης. Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας, στηρίζοντας το στήθος και το κεφάλι του ενώ αφήνετε τα πόδια και τα χέρια του να κινούνται ελεύθερα. Αυτή η θέση ενθαρρύνει τον οριζόντιο προσανατολισμό του σώματος, που ευνοεί τις κινήσεις κολύμβησης. Μόλις το μωρό σας νιώσει άνετα στο νερό, παρουσιάστε του απαλές κινήσεις κολύμβησης. Καθοδηγήστε το σε κινήσεις που είναι τα δομικά στοιχεία της κολύμβησης.

Ενθαρρύνετέ το με λεκτικές ενδείξεις να βιώσει την άνωση. Σταθείτε πίσω από το μωρό σας, ώστε το κεφάλι του να ακουμπάει στο στήθος σας. Βάλτε τα χέρια σας κάτω από την πλάτη του, ώστε το υπόλοιπο σώμα του να επιπλέει. Σύντομα θα αρχίσει να κινεί τα χέρια και τα πόδια του και να απολαμβάνει την αίσθηση. Αφήστε το να επιπλέει στην πλάτη του στην αρχή, για να μπορεί να σας βλέπει.

Μόλις το μωρό σας επιπλέει άνετα, δοκιμάστε να βάλετε τα αυτιά του κάτω από το νερό. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να το κρατήσετε κατά μήκος του σώματός σας με το ένα χέρι κάτω από το κεφάλι του και το άλλο να το στηρίζει. Χαμηλώστε αργά το κεφάλι του, ώστε τα αυτιά του να είναι κάτω από το νερό. Είναι μια νέα αίσθηση για τα μωρό, καθώς το νερό πνίγει την ακοή του.

Τα μωρά σύντομα κουράζονται όταν βρίσκονται στο νερό, οπότε μην τα αφήνετε για πολύ. Τα δέκα λεπτά είναι περίπου ο σωστός χρόνος στο νερό όταν είναι κάτω των τριών μηνών, και στη συνέχεια αυξάνονται σε 20-30 λεπτά όταν είναι στους έξι μήνες. Είναι καλύτερο να βγείτε με τον ίδιο τρόπο που μπήκατε, γι’ αυτό κρατήστε το κοντά στο στήθος σας, με τα χέρια σας γύρω του. Τυλίξτε το μωρό σας με μια πετσέτα μόλις βγει έξω, για να μην κρυώσει.

Σκεφτείτε ότι η κολύμβηση προσφέρει μια εξαιρετική μορφή άσκησης για τα μωρά. Μπορούν να κινούνται και να παίζουν ελεύθερα χωρίς τους περιορισμούς της βαρύτητας, ενισχύοντας τους μυς τους και βελτιώνοντας τον συντονισμό τους. Αυτές οι πρώιμες κινήσεις θέτουν τις βάσεις για μελλοντική φυσική ανάπτυξη.

Δείτε επίσης