Εκχύλισμα της φλούδας πορτοκαλιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς


Οι φλούδες πορτοκαλιού μπορεί να προσφέρουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για άνδρες, γυναίκες και άτομα των περισσότερων φυλετικών και εθνοτικών ομάδων, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου βοηθούν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Όταν τρέφονται με ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της πέψης, τα βακτήρια του εντέρου παράγουν Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης (TMAO). Τα επίπεδα του TMAO μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με ερευνητές στην κλινική του Κλίβελαντ.

Η ερευνήτρια Yu Wang και η ομάδα της εξέτασαν τη δυνατότητα των εκχυλισμάτων φλούδας πορτοκαλιού -πλούσια σε ευεργετικά φυτοχημικά- να μειώσουν την παραγωγή TMAO και τριμεθυλαμίνης (TMA). Οι επιστήμονες εξέτασαν δύο τύπους εκχυλισμάτων. Χρησιμοποίησαν πολικούς και μη πολικούς διαλύτες για να εξαγάγουν τη φλούδα πορτοκαλιού. «Αν σκεφτείτε τη σάλτσα της σαλάτας σας, οτιδήποτε στο μέρος του νερού ή του ξιδιού είναι το πολικό κλάσμα· οτιδήποτε βρίσκεται στο λάδι μακριά από το νερό είναι το μη πολικό κλάσμα», είπε η Wang. «Οι διαλύτες που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν ακριβώς όπως το νερό και το λάδι, αλλά έχουν παρόμοια πολικότητα».

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το εκχύλισμα μη πολικού κλάσματος φλοιού πορτοκαλιού ανέστειλε αποτελεσματικά την παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια ένωση που ονομάζεται φερουλοϋλοπουτρεσκίνη (feruloylputrescine) στο εκχύλισμα του πολικού κλάσματος φλοιού πορτοκαλιού που αναστέλλει σημαντικά το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της τριμεθυλαμίνης. «Αυτό είναι ένα νέο εύρημα που υπογραμμίζει τις προηγουμένως μη αναγνωρισμένες δυνατότητες υγείας της φερουλοϋλοπουτρεσκίνης στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η Wang.

Το εύρημα είναι σημαντικό γιατί παράγονται 5 εκατομμύρια τόνοι φλούδας πορτοκαλιού κάθε χρόνο στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ. Σχεδόν το 95% των πορτοκαλιών Φλόριντα χρησιμοποιούνται για χυμό. Περίπου οι μισές φλούδες πηγαίνουν για τη διατροφή βοοειδών. Τα υπόλοιπα πάνε χαμένα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θεωρεί τα φυσικά εκχυλίσματα φλούδας πορτοκαλιού ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση. Έτσι, η Wang ελπίζει να χρησιμοποιήσει καλύτερα τις φλούδες.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού, που συχνά απορρίπτονται ως απόβλητα στη βιομηχανία εσπεριδοειδών, μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμα συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως συμπληρώματα διατροφής ή συστατικά τροφίμων», δήλωσε η Wang. «Η έρευνά μας ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις, παρέχοντας νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την υγεία της καρδιάς».

Περισσότερες πληροφορίες: Hana Lee et al, Discovery of a Novel Bioactive Compound in Orange Peel Polar Fraction on the Inhibition of Trimethylamine and Trimethylamine N-Oxide through Metabolomics Approaches and In Vitro and In Vivo Assays: Feruloylputrescine Inhibits Trimethylamine via Suppressing cntA/B Enzyme, Journal of Agricultural and Food Chemistry (2024). DOI: 10.1021/acs.jafc.3c09005.

Δείτε επίσης