Γιατί η μέση μας είναι τόσο ευαίσθητη στον πόνο;

Αρκετοί άνθρωποι θα νιώσουν κάποια περίοδο στη ζωή τους πόνο στη μέση ή στην πλάτη. Ο πόνος αυτός είναι είναι συχνός και περίπου το 80% των ενηλίκων θα τον εμφανίσουν.

Η πλάτη μας αποτελείται από 30 οστά στοιβαγμένα σε μια στήλη που περιβάλλεται από μύες και συνδέσμους. Σχεδόν κάθε κίνηση που κάνετε περιλαμβάνει την πλάτη σας με κάποιο τρόπο. Αυτή η συνεχής κίνηση και υποστήριξη σημαίνει ότι η πλάτη είναι ευαίσθητη σε καταπόνηση και φυσικό στρες.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι πόνοι στην πλάτη ίδιοι και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν πολύ. Περιστασιακά, ένα άτομο με πόνο στην πλάτη μπορεί να εντοπίσει την ακριβή ώρα που ξεκίνησε, όπως όταν προσπαθεί να σηκώσει ένα βαρύ αντικείμενο ή μετά από πτώση. Συνηθέστερα, κανένα συγκεκριμένο έναυσμα ή συμβάν δεν οδήγησε στον πόνο.

Παρακάτω είναι οι πιο κοινές αιτίες και περιγραφές του πόνου στην πλάτη:

Διατάσεις μυών ή συνδέσμων: Οι καταπονήσεις των μυών ή των συνδέσμων προκαλούνται συνήθως από ένα μόνο συμβάν, όπως η χρήση κακής μηχανικής του σώματος για την ανύψωση ενός αντικειμένου. Μπορεί να είναι σαν ένα ξαφνικό μαχαίρι, εντοπισμένος πόνος. Αυτός ο πόνος επιδεινώνεται όταν συσπάτε τον μυ ή στρίβετε. Μπορεί να εμφανιστεί ερυθρότητα, πρήξιμο και μώλωπες. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει καταπόνηση μυών ή συνδέσμων.

Οστεοαρθρίτιδα: Ο πόνος στη μέση συχνά προκαλείται από οστεοαρθρίτιδα, τον πιο κοινό τύπο αρθρίτιδας. Η αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό ή τις νευρικές ρίζες, μια κατάσταση που ονομάζεται σπονδυλική στένωση. Εμφανίζεται πιο συχνά στη μέση και στον αυχένα. Όταν αυτό συμβαίνει στη μέση, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πόνος και στα δύο πόδια, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και μερικές φορές μυϊκή αδυναμία.

Διογκωμένος δίσκος: Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι λειτουργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των σπονδύλων στη σπονδυλική σας στήλη. Το υλικό μέσα σε έναν δίσκο μπορεί να διογκωθεί και να πιέσει ένα νεύρο. Αυτό ονομάζεται διογκωμένος δίσκος. Ο πόνος από έναν διογκωμένο δίσκο εμφανίζεται συνήθως στη μέση και ακτινοβολεί στους γοφούς, τους γλουτούς ή τα πόδια. Συχνά είναι χειρότερο με τη δραστηριότητα και νιώθετε καλύτερα όταν ξεκουράζεστε.

Κήλη δίσκου: Μια κήλη δίσκου προκύπτει όταν ένα σχίσιμο στο σκληρό εξωτερικό στρώμα ενός δίσκου επιτρέπει σε μέρος του εσωτερικού υλικού του δίσκου να προεξέχει προς τα έξω. Οι δίσκοι με κήλη ονομάζονται επίσης σπασμένοι δίσκοι ή ολισθηροί δίσκοι. Αλλά σε σύγκριση με έναν διογκωμένο δίσκο, μια κήλη δίσκου είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο επειδή προεξέχει περισσότερο και είναι πιο πιθανό να ερεθίσει τις νευρικές ρίζες. Ανάλογα με το πού βρίσκεται η κήλη δίσκου, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως επηρεάζουν μόνο τη μία πλευρά του σώματος.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ διογκωμένου δίσκου και κήλης δίσκου. Με την πάροδο του χρόνου, οι δίσκοι γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του εξωτερικού στρώματος του δίσκου. Ένας διογκωμένος δίσκος μοιάζει λίγο με χάμπουργκερ που είναι πολύ μεγάλο για το ψωμί του. Δεν επηρεάζει πάντα ολόκληρο τον δίσκο. Συνήθως, επηρεάζεται τουλάχιστον το ένα τέταρτο έως το μισό της περιφέρειας του δίσκου. Και εμπλέκεται μόνο το εξωτερικό στρώμα του σκληρού χόνδρου. Μια κήλη δίσκου, από την άλλη πλευρά, προκύπτει όταν μια ρωγμή στο σκληρό εξωτερικό στρώμα του χόνδρου επιτρέπει σε μερικούς από τους μαλακότερους εσωτερικούς χόνδρους να κολλήσουν έξω από το δίσκο. Ολόκληρος ο δίσκος δεν σπάει και δεν γλιστράει. Μόνο η μικρή περιοχή της ρωγμής επηρεάζεται. Σε σύγκριση με έναν διογκωμένο δίσκο, μια κήλη δίσκου είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο. Ο ερεθισμός μπορεί να οφείλεται σε πίεση στο νεύρο ή, πολύ πιο συχνά, η κήλη προκαλεί επώδυνη φλεγμονή της ρίζας του νεύρου. Μπορεί να έχετε διογκωμένο δίσκο ή κήλη δίσκου χωρίς συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν αυτές τις αλλαγές μόνο μετά από εξέταση απεικόνισης, όπως μαγνητική τομογραφία, για άλλο ιατρικό πρόβλημα.

Ισχιαλγία: Η ισχιαλγία πήρε το όνομά της από το ισχιακό νεύρο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο σώμα σας. Εμφανίζεται συχνότερα όταν μια κήλη δίσκου, οστική ακμή ή στένωση σπονδυλικής στήλης συμπιέζει μέρος του νεύρου. Η ισχιαλγία είναι ένας οξύς, έντονος πόνος που τρέχει από τη μέση σας προς τα κάτω στο πλάι ή στο πίσω μέρος του ποδιού σας. Τυπικά, η ισχιαλγία επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματός σας.

Εκφυλιστική νόσος δίσκων: Καθώς μεγαλώνετε, οι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων σας αρχίζουν να συρρικνώνονται και χάνουν τις πιο μαλακές ιδιότητές τους. Αυτό στενεύει το διάστημα μεταξύ των σπονδύλων και μπορεί να κάνει τη σπονδυλική σας στήλη λιγότερο εύκαμπτη. Η εκφυλιστική νόσος του δίσκου δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Εάν συμβαίνει, τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως ως προς τη φύση και τη σοβαρότητα. Γενικά, ο πόνος έρχεται και φεύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα όταν αλλάζετε θέση ή περπατάτε και να επιδεινώνεται όταν κάθεστε, σκύβετε ή στρίβετε.

Οι περισσότεροι πόνοι στη μέση -ακόμα και όταν είναι σοβαροί- υποχωρούν από μόνοι τους σε έξι έως οκτώ εβδομάδες με αυτοφροντίδα, όπως ανάπαυση από άρση βαρών, εφαρμογή θερμότητας ή πάγο, χρήση παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή και διατάσεις. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη και στα άκρα και πολλές φορές οι άνθρωποι δεν χρειάζονται περισσότερη θεραπεία.

Δείτε επίσης