O Αριστείδης Χανδρινός, oπτομέτρης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας, Επικουρος Καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μιλάει για τα γυαλιά ηλίου και τα πολυεστιακά γυαλιά. Επισημαίνει ότι πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά ηλίου με προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ οι οπτικοί της χώρας να είναι ενήμεροι για κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των πολυεστιακών γυαλιών.
Κύριες Χανδρινέ, τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται εκτός καταστημάτων είναι πιθανόν να βλάπτουν την υγεία των ματιών μας;
ΑΠ.: Τα γυαλιά ηλίου που διακινούνται στην Ευρώπη και την Αμερική, υπόκεινται σε προδιαγραφές ασφαλείας για την όραση και την υγεία του διοπτροφόρου και πρέπει να διαθέτουν το σήμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης (CE) ή του αντίστοιχου Αμερικανικού φορέα (FDA). Τα περισσότερα που πωλούνται εκτός οπτικού καταστήματος δεν διαθέτουν την έγκριση (προϊόντα μαϊμού) με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζουν την υγεία των οφθαλμών και με κίνδυνο να προκαλέσουν πιθανές βλάβες.
Γιατί να τα αγοράζουμε από το οπτικό κατάστημα;
Γιατί αφενός είναι νόμιμα προϊόντα που διασφαλίζουν την υγεία των οφθαλμών και αφετέρου προτείνονται από ένα ειδικό με ανώτερη 4ετή εκπαίδευση, ο οποίος γνωρίζει τους τύπους γυαλιών και μπορεί να καθοδηγήσει τον πελάτη να αγοράσει το πιο κατάλληλο γυαλί ηλίου για την χρήση και τις ειδικές απαιτήσεις προστασίας σε κάθε περίσταση.
Πως να διαλέγουμε γυαλιά ηλίου;
Αν και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε στον οπτικό μας, ο οποίος γνωρίζει και μπορεί να μας κατευθύνει, υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη. Κατά πρώτον να μην επιλέγουμε πολύ σκούρα γυαλιά , εφόσον δεν μας είναι απαραίτητα. Δεύτερον να έχουμε υπόψη ότι όσο μεγαλύτερα σε διάμετρο είναι τα γυαλιά ηλίου τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχουν από τις επικίνδυνες ηλιακές ακτινοβολίες. Και τέλος ότι ανάλογα τη χρήση που επιθυμούμε πρέπει να επιλέξουμε τον αντίστοιχο τύπο γυαλιού.
Τα άτομα που έχουν κάποια διαθλαστική πάθηση όπως μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμό ή συνδυασμό αυτών , μπορούν να φορούν γυαλιά ηλίου;
Φυσικά μπορούν, καθότι η τεχνολογία στις μέρες μας μας δίνει την δυνατότητα να ενσωματώσουμε έγχρωμα φίλτρα στα διορθωτικά μας γυαλιά. Εδώ πάλι απαιτείται η καθοδήγηση από τον Οπτικό για την κατάλληλη επιλογή .
Τι είναι τα πολυεστιακά γυαλιά;
Όπως είναι εμφανές από την ανάλυση της λέξης πολυεστιακά, πρόκειται για φακούς γυαλιών οι οποίοι έχουν την δυνατότητα σε διαφορετικά σημεία του φακού να «εστιάζουν» σε πολλές διαφορετικές αποστάσεις. Έτσι ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι γυαλιών για να βλέπει μακριά, κοντά αλλά και σε ενδιάμεσες αποστάσεις.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των πολυεστιακών φακών;
Μοναδικός παράγοντας για την επιλογή χρήσης πολυεστιακών γυαλιών είναι η πρεσβυωπία και η αύξησή της όσο προχωρά η ηλικία. Με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα πολυεστιακά μπορούν να φορέσουν όλοι οι πρεσβύωπες άσχετα αν φορούσαν γυαλιά για μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό.
Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο οπτικός θα κάνει σωστή μέτρηση και «δουλειά» ώστε τα πολυεστιακά γυαλιά να μας βοηθήσουν πραγματικά;
Ο υπεύθυνος Οπτικός σε ένα κατάστημα έχει σήμερα 4ετή Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και διαθέτει τόσο τις θεωρητικές γνώσεις όσο και την εμπειρία μέσα από εργαστηριακή εκπαίδευση και Πρακτική Άσκηση ώστε να μπορεί να πάρει σωστές μετρήσεις, να επιλέξει τον κατάλληλο τύπο πολυεστιακού φακού και να εφαρμόσει τους φακούς στον σκελετό. Επίσης, τόσο οι κατασκευάστριες εταιρείες όσο και η Σχολή, διοργανώνουν συχνά σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις ώστε όλοι οι Οπτικοί της χώρας να είναι ενήμεροι για κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των πολυεστιακών.
Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουν τα πολυεστιακά γυαλιά;
Τα πολυεστιακά γυαλιά πρέπει να αλλάζουν όταν πλέον ο χρήστης δυσκολεύεται στην εστίαση (θολώνει η όραση του) σε κοντινές ή ενδιάμεσες αποστάσεις, λόγω αύξησης της πρεσβυωπίας, μετά από κάποια χρόνια.
Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις στα πολυεστιακά γυαλιά;
Η τελευταία εξέλιξη είναι η κατασκευή και τοποθέτηση πολυεστιακών για το συγκεκριμένο άτομο και τις δικές του απαιτήσεις στην όραση. Για να γίνει αυτό επιστρατεύεται η Τεχνητή Νοημοσύνη και με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας τα γυαλιά φτιάχνονται για κάθε άτομο αποκλειστικά , όπως συμβαίνει με τον ράφτη που κάνει ένα κοστούμι στα μέτρα του πελάτη.
Μπορούν οι πολυεστιακοί φακοί να αντικαταστήσουν τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως;
Η τεχνολογία και η έρευνα είναι πάντα σε εξέλιξη και πιθανό σύντομα να συμβεί και αυτό, πάντως προς το παρόν τίθενται μερικοί περιορισμοί που έχουν να κάνουν κυρίως με την δυνατότητα χρήσης των φακών επαφής γενικά.
Τι θα συμβουλεύατε τα άτομα που φορούν φακούς επαφής;
Οι φακοί επαφής δεν είναι ένα κοινό προϊόν που μπορείς να το αγοράζεις από οποιοδήποτε προμηθευτή ή το διαδίκτυο. Υπάρχει ο Οπτικός – Οπτομέτρης , ο οποίος μπορεί να εξειδικεύσει τη συνταγή, να επιλέξει τον κατάλληλο τύπο, να κάνει δοκιμαστική χρήση και να παρακολουθεί την εφαρμογή των φακών σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να προλαμβάνει προβλήματα από τη χρήση και να βελτιώνει την εφαρμογή τους.