Παχυσαρκία: Οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 είναι αποτελεσματικά φάρμακα – Οι ανησυχίες

Φάρμακα όπως το Ozempic, το Wegovy και το Mounjaro κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, αλλά πρόσφατα έγιναν πρωτοσέλιδα λόγω της αύξησης της δημοτικότητάς τους ως παράγοντες απώλειας βάρους.

Όλα ανήκουν σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αγωνιστές του υποδοχέα πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης (GLP-1RAs: glucagon-like peptide-1 receptor agonists), που μιμούνται την ορμόνη GLP-1 στο σώμα που βοηθά στον έλεγχο της ινσουλίνης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και προάγει τα αισθήματα κορεσμού.

Αυτά τα φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και τη διαχείριση βάρους, γεγονός που, σε συνδυασμό με το σχετικά περιορισμένο προφίλ παρενεργειών τους, τα καθιστά πολύ ελκυστικά για τη θεραπεία του διαβήτη -τον σκοπό για τον οποίο έλαβαν αρχικά την έγκριση του FDA.

Ωστόσο, η χρήση που τροφοδοτείται από διασημότητες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια αυξανόμενη ανησυχία. Και ακόμη και όταν οι γιατροί συνταγογραφούν GLP-1RA για τις προβλεπόμενες χρήσεις τους, δεν είναι μια μαγική φόρμουλα -υπάρχουν πολύπλοκες εκτιμήσεις όπως δοσολογίες, κόστος, παρενέργειες και συγκρίσεις μεταξύ συγκεκριμένων φαρμάκων.

«Η τρέχουσα ζέση για τα GLP-1RAs στις κεφαλαιαγορές καθώς και στο ευρύ κοινό, ειδικά όσον αφορά τη μείωση του βάρους, πιθανότατα θα οδηγήσει σε υπερβολική χρήση», δήλωσε ο Chun-Su Yuan Καθηγητής Αναισθησίας και Κριτικής Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Αυτό πρέπει να υψώσει μια κόκκινη σημαία».

Ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για την υπερβολική χρήση των GLP-1RA ή τη θεωρία τους ως καθολική θεραπεία για την παχυσαρκία, τα φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για τη διαχείριση βάρους και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

«Ορισμένες άλλες θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2 μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν αύξηση βάρους, ενώ τα φάρμακα GLP-1RA ελέγχουν αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και παράλληλα μειώνουν το σωματικό βάρος», είπε ο Yuan.

Ο Yuan και μια ομάδα άλλων ερευνητών δημοσίευσαν πρόσφατα μια εργασία στο περιοδικό BMJ συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα διαφορετικών GLP-1RA. Διαφορετικά φάρμακα είχαν καλύτερη απόδοση, αλλά και τα 15 GLP-1RA που ανέλυσαν ήταν πολύ επιτυχημένα στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και στην επίτευξη απώλειας βάρους. Προσδιόρισαν επίσης ορισμένα δευτερεύοντα οφέλη, όπως η μείωση της χοληστερόλης.

Ομοίως, ο Eric Polley, ειδικός στην επιστήμη δεδομένων και τη δημόσια υγεία στο UChicago, οδήγησε πρόσφατα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Cardiovascular Research η οποία χρησιμοποίησε στατιστική μοντελοποίηση για την προσομοίωση μιας κλινικής δοκιμής που συγκρίνει τα αποτελέσματα τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών φαρμάκων για τον διαβήτη σε ασθενείς με μέτριου καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα φάρμακα GLP-1RA βγήκαν στην κορυφή, όχι μόνο ελέγχοντας τη γλυκόζη και το βάρος, αλλά και μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών συμβάντων που σχετίζονται με την καρδιά και τον κίνδυνο θανάτου συνολικά.

Ωστόσο, τα GLP-1RA δεν είναι αποτελεσματικά για όλους τους ασθενείς και ο Yuan είπε ότι ακόμη και αφού αποφασίσουν να συνταγογραφήσουν αυτήν την κατηγορία φαρμάκων, οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη πολλούς παράγοντες όταν επιλέγουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο και δόση. Για παράδειγμα, συννοσηρότητες όπως η υπερλιπιδαιμία θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κλίμακα και να κάνουν ένα φάρμακο πιο κατάλληλο για έναν συγκεκριμένο ασθενή.

Ο Polley επεσήμανε ότι ακόμη και ασθενείς με παρόμοια κλινικά προφίλ μπορεί να δώσουν προτεραιότητα σε διαφορετικές πτυχές της υγείας ή της ποιότητας ζωής τους. «Αν η καρδιαγγειακή υγεία είναι αυτό που πιστεύετε ότι είναι σημαντικό για να αποφασίσετε μεταξύ αυτών των κατηγοριών φαρμάκων, νομίζω ότι η πιο πρόσφατη μελέτη μας παρέχει ορισμένα ισχυρά στοιχεία. Εάν υπάρχουν άλλα αποτελέσματα για τα οποία ανησυχεί ο ασθενής σας, τότε πρέπει να εξετάσετε το μέγεθος του αποτελέσματος για αυτά τα άλλα αποτελέσματα», είπε ο Polley.

Αυτός και άλλοι ειδικοί εργάζονται σε έρευνα που εξετάζει τις επιπτώσεις διαφορετικών θεραπειών για τον διαβήτη σε άλλα αποτελέσματα και ανησυχίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου καρκίνου, τύφλωσης ή ακρωτηριασμού ενός ασθενούς.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι οι παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Ενώ η πρόσφατη μελέτη του Yuan επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα των GLP-1RAs, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν παρενέργειες, ειδικά σε σχέση με γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία και έμετος. Οι υψηλότερες δόσεις μπορεί να έχουν ισχυρότερη αποτελεσματικότητα αλλά και να προκαλέσουν πιο σοβαρές παρενέργειες.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες αυτών των φαρμάκων δεν έχουν ακόμη μελετηθεί καλά», είπε ο Yuan. «Αν μεγάλα τμήματα του κοινού αρχίσουν να τα παίρνουν εκτός ετικέτας για απώλεια βάρους και μετά ανακαλύψουμε χρόνια αργότερα ότι υπάρχουν κακές παρενέργειες, θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό πρόβλημα».

Μια άλλη διάσταση που επηρεάζει τη χρήση των GLP-1RA είναι το κόστος. Τα φάρμακα είναι ακριβά και οι ειδικοί λένε ότι η πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας έχει ήδη οδηγήσει σε ελλείψεις και αυξημένη διστακτικότητα μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων για την κάλυψη αυτών των φαρμάκων.

«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα φάρμακα αντιπροσωπεύουν μια τεράστια ανακάλυψη στη μακροχρόνια μάχη μας κατά των κλινικών παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αλλά το υψηλό τους κόστος έχει αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης», δήλωσε ο David Kim, οικονομολόγος υγείας στο UChicago. «Το κόστος είναι ένα βασικό εμπόδιο για τη δίκαιη πρόσβαση σε αυτή τη μεγάλη καινοτομία».

Πρότειναν μια προσέγγιση στην οποία τα GLP-1RAs θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν για μια αρχική περίοδο απώλειας βάρους πριν οι ασθενείς μεταβούν σε φθηνότερες εναλλακτικές παρεμβάσεις για διατήρηση βάρους, όπως φάρμακα χαμηλότερου κόστους, προγράμματα υγείας συμπεριφοράς και υποστήριξη από διατροφολόγους.

«Θέλαμε να αμφισβητήσουμε την υπόθεση πως όταν παίρνετε ένα φάρμακο GLP-1RA, θα πρέπει να συνεχίσετε να το παίρνετε για πάντα», είπε ο Κιμ. «Από εκεί προέρχονται ορισμένες από τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα: μεγάλοι πληθυσμοί είναι δυνητικά επιλέξιμοι να λάβουν αυτά τα φάρμακα και δεν μπορούμε να πληρώσουμε για μια εφόρου ζωής για όλους».

Περισσότερες πληροφορίες: Haiqiang Yao et al, Comparative effectiveness of GLP-1 receptor agonists on glycaemic control, body weight, and lipid profile for type 2 diabetes: systematic review and network meta-analysis, BMJ (2024). DOI: 10.1136/bmj-2023-076410.

Rozalina G. McCoy et al, Effectiveness of glucose-lowering medications on cardiovascular outcomes in patients with type 2 diabetes at moderate cardiovascular risk, Nature Cardiovascular Research (2024). DOI: 10.1038/s44161-024-00453-9.

David D Kim et al, Balancing innovation and affordability in anti-obesity medications: the role of an alternative weight-maintenance program, Health Affairs Scholar (2024). DOI: 10.1093/haschl/qxae055.

Δείτε επίσης