Οι ψυχοκοινωνικές δεξιότητες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διατροφικές διαταραχές

Οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να διδάξουν στους ασθενείς με διατροφικές διαταραχές ψυχοκοινωνικές δεξιότητες για να τους βοηθήσουν να αναρρώσουν και να αποφύγουν την υποτροπή, σύμφωνα με μια ειδικό στις διατροφικές διαταραχές.

Η ανορεξία, η βουλιμία και άλλα διατροφικά προβλήματα επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και η ειδικός επί των διατροφικών διαταραχών Bethany Crowley προειδοποιεί ότι οι διατροφικές διαταραχές συχνά παρεξηγούνται. Προτείνει ότι απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη θεραπεία των ανθρώπων, η εστίαση στο σύνολο του ατόμου και όχι μόνο στη διαταραγμένη διατροφή.

Η ηρεμία των αρνητικών σκέψεων, η εκμάθηση αντιμετώπισης συναισθηματικών ερεθισμάτων και η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας είναι μεταξύ των εννέα βασικών δεξιοτήτων που περιγράφονται από την θεραπεύτρια σε ένα νέο βιβλίο.

Το βιβλίο με τίτλο «A Integrative Approach to Treating Eating Disorders» στοχεύει στην απομυθοποίηση της πολυπλοκότητας και των αποχρώσεων της διαταραγμένης διατροφής. Η πρόθεση είναι επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να κατανοήσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους.

Προειδοποιητικά σημάδια

Εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, και κάθε 62 λεπτά κάποιος πεθαίνει ως άμεσο αποτέλεσμα. Το ποσοστό υποτροπής είναι υψηλό μεταξύ εκείνων που αναζητούν θεραπεία.

Η συγγραφέας λέει ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή όλα είναι μια “μεταφορά” και μια από τις βασικές δεξιότητες για την ανάκαμψη είναι η κατανόηση των νοημάτων πίσω από το φαγητό. Μια σακούλα πατατάκια μπορεί να χρησιμεύσει ως σύμβολο αγάπης και υποκατάστατο μιας αγκαλιάς.

Η ευαισθησία στην απόρριψη, οι ιδεοληψίες και η αντισταθμιστική συμπεριφορά, όπως το φαγητό μόνο μετά την άσκηση, είναι μεταξύ των πολλών προειδοποιητικών ενδείξεων -ή κόκκινων σημαιών- για μια πιθανή διατροφική διαταραχή, προειδοποιεί η Crowley. Η διδασκαλία των ασθενών να χρησιμοποιούν την αυθεντική «φωνή» τους είναι το κλειδί για την ανάκαμψη, προτείνει, και για να μάθουν να ησυχάζουν τις αρνητικές σκέψεις.

Λέει επίσης ότι τα άτομα με διατροφικές διαταραχές συχνά παλεύουν με την καθημερινή ζωή και τις σχέσεις, όπως κοινωνικές καταστάσεις, και μια άλλη βασική δεξιότητα είναι η κατανόηση των μορφών προσκόλλησης και των αναγκών να αναπτύξουν πιο υγιείς σχέσεις.

Άλλες δεξιότητες περιλαμβάνουν άτομα που αλλάζουν την ιστορία ή την αφήγηση που επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια. Η Crowley λέει ότι μερικοί άνθρωποι θεωρούν τη διατροφική τους διαταραχή ως τον καλύτερο φίλο τους.

«Αυτό που χρειάζεται», λέει, «είναι να μάθουν να εγκαταλείπουν την άκαμπτη σκέψη τους και την πεποίθηση ότι δεν μπορούν να αλλάξουν μια αρνητική κατάσταση, ακόμη και όταν υπάρχουν ευκαιρίες να το κάνουν».

Θεραπεία που βασίζεται σε στοιχεία

Οι συμβουλές της Crowley βασίζονται στην πολυτροπική θεραπεία (MMT: multimodal therapy), μια θεραπεία βασισμένη σε στοιχεία που διερευνά βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές πτυχές του γιατί κάποιος αναπτύσσει μια διατροφική διαταραχή. H MMT χρησιμοποιεί πολλές θεραπευτικές τεχνικές ταυτόχρονα, αντί για μία μόνο, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι οι υποκείμενοι παράγοντες παραβλέπονται.

H Crowley, ο οποίος έχει 20ετή εμπειρία στη θεραπεία διατροφικών διαταραχών, λέει ότι οι θεραπευτές πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τους αγώνες των ασθενών από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τη θεραπεία μέχρι την έξοδο τους.

Για τους ασθενείς, τους δίνεται ένα πλαίσιο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καλλιεργήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για μια θετική ανάκαμψη. Λέει: «Η ψυχοεκπαίδευση είναι ένα ουσιαστικό μέρος της μεθόδου μου στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών. Το να βοηθήσω τους πελάτες μου να κατανοήσουν πώς οι σκέψεις, οι συμπεριφορές, τα συναισθήματα και οι αντιλήψεις τους συνδέονται με τους διατροφικούς τους αγώνες και τη δυσαρέσκεια του σώματος ήταν ακρογωνιαίος λίθος για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισής μου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που δυσκολεύονται με το φαγητό συχνά δυσκολεύονται να κάνουν ερωτήσεις όταν τα πράγματα δεν έχουν νόημα, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο άγχος τους ή στην ανάγκη ελέγχου. Εάν δεν κάνουν ερωτήσεις, πώς μπορούν να περιμένουν να γίνουν καλύτερα; Είναι δουλειά μας να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν σαφήνεια γύρω από τα προβλήματά τους, ώστε να μπορούν τελικά να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις -και στη συνέχεια να ακολουθήσουν και να εξασκήσουν καλύτερα τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποκατάσταση της διατροφικής διαταραχής».

Το βιβλίο συμβουλεύει ότι οι θεραπευτές χρησιμοποιούν μια σωματική και συναισθηματική κλίμακα ενέργειας για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναγνωρίσουν τα σημάδια του σώματος για ξεκούραση.

Επιπλέον, το βιβλίο παρέχει λεπτομέρειες για το πώς οι ασθενείς μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθηματικά τους ερεθίσματα -το παράθυρο ανοχής τους για συναισθηματική δυσφορία. Το ανώτερο όριο είναι η υπερδιέγερση και το κάτω όριο είναι η υποδιέγερση, όπως τα συναισθήματα απελπισίας.

Bethany C. Crowley, An Integrative Approach to Treating Eating Disorders, (2024). DOI: 10.4324/9781032651408.

Δείτε επίσης