Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης: Υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων

Νέα ανάλυση των επιπτώσεων στην υγεία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης έχει βρει ότι ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και με τη συμμετοχή του Imperial College του Λονδίνου, χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερα από 118.000 άτομα.

Υποδηλώνει ότι ενώ οι φυτικές δίαιτες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών, συνολικά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέθηκαν με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης συνδέθηκε με 7% αύξηση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σύγκριση με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων φυτικών τροφών.

Επίσης ότι όλη η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (ζωικής και φυτικής προέλευσης) συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από αυτές τις ασθένειες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους -που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Regional Health-Europe- υποδεικνύουν ότι ενώ τα φυτικά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, να συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία. Προσθέτουν ότι οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να ενημερωθούν για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση των  υπερεπεξεργασμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης καθώς και να προωθήσουν τις φυτικές δίαιτες.

Ο Δρ. Eszter Vamos, συν-συγγραφέας της μελέτης, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, είπε: «Τα φρέσκα φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι γνωστό ότι έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον. Ενώ τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινά τρόφιμα, αυτή η μεγάλη μελέτη δείχνει ότι δεν φαίνεται να έχουν προστατευτικές επιδράσεις στην υγεία και συνδέονται με κακά αποτελέσματα».

Οι φυτικές δίαιτες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά. Ωστόσο, πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών τροφών χωρίς κρέας, όπως ορισμένα λουκάνικα και μπιφτέκια, μπορούν να ταξινομηθούν ως εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινές επιλογές.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι γενικά υψηλότερα σε αλάτι, λίπος, ζάχαρη και περιέχουν τεχνητά πρόσθετα. Προηγούμενη έρευνα τα έχει συνδέσει με μια σειρά από κακά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.

Στην τελευταία μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία (USP), το Imperial College του Λονδίνου και τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), διερεύνησαν τις πιθανές επιπτώσεις των φυτικών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη UK Biobank, εξέτασαν περισσότερους από 118.000 ανθρώπους στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία ηλικίας 40 έως 69 ετών, οι οποίοι είχαν αξιολογήσει τη διατροφή τους για τουλάχιστον δύο ημέρες. Αυτά τα δεδομένα συνδέθηκαν με αρχεία νοσοκομείων και θνησιμότητας για τη λήψη πληροφοριών για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ερευνητική ομάδα ταξινόμησε τα τρόφιμα ως υπερεπεξεργασμένα, όπως ορίζονται από την ταξινόμηση Nova. Χωρίστηκαν περαιτέρω σε ομάδες «βασισμένες σε φυτά» ή «βασισμένες σε ζώα». Τρόφιμα φυτικής προέλευσης που αποτελούνται αποκλειστικά ή κυρίως φυτικής προέλευσης (π.χ. φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψωμί, κέικ και γλυκά, ποτά με ζάχαρη). Οι τροφές ζωικής προέλευσης περιελάμβαναν κρέατα (ψάρια, πουλερικά, κόκκινα κρέατα κ.λπ.), γαλακτοκομικά και αυγά.

Η κατανάλωση όλων των φυτικών τροφίμων μαζί δεν έδειξε συσχέτιση με καμία από τις σχετικές ασθένειες. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών μη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία. Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων φυτικών τροφών με φυτικές μη επεξεργασμένες τροφές συνδέθηκε με 7% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και 15% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με αυτές τις συνθήκες. 

Η ανάλυση έδειξε ότι η αύξηση της διατροφικής συνεισφοράς των φυτικών μη επεξεργασμένων τροφίμων κατά 10% συσχετίστηκε με 13% μείωση της θνησιμότητας από όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις, με μείωση 20% στη θνησιμότητα που προκαλείται από στεφανιαία νόσο.

Η Δρ. Fernanda Rauber, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Αν και είναι φυτικής προέλευσης, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν σε παράγοντες κινδύνου όπως η δυσλιπιδαιμία και η υπέρταση λόγω της σύνθεσης και των μεθόδων επεξεργασίας τους. Τα πρόσθετα τροφίμων και οι βιομηχανικοί ρυπαντές που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, επιδεινώνοντας περαιτέρω τους κινδύνους. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τη στροφή προς τις φυτικές επιλογές τροφίμων που λαμβάνουν υπόψη τον βαθμό επεξεργασίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της καρδιαγγειακής υγείας.

Οι ερευνητές λένε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που προωθούν τη διατροφή με βάση τα φυτά πρέπει να επικεντρώνονται όχι μόνο στη μείωση της ποσότητας κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων που τρώνε οι άνθρωποι, αλλά και στη σημασία του επιπέδου επεξεργασίας

Η Δρ. Renata Levy, καθηγήτρια στο USP, είπε: «Η μελέτη είχε στόχο να καλύψει το κενό στα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων φυτικών τροφών και τις επιπτώσεις τους, ειδικά όταν πρόκειται για τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

Περισσότερες πληροφορίες: Fernanda Rauber et al, Implications of food ultra-processing on cardiovascular risk considering plant origin foods: an analysis of the UK Biobank cohort, .The Lancet Regional Health – Europe (2024). DOI: 10.1016/j.lanepe.2024.100948www.thelancet.com/journals/lan … (24)00115-7/fulltext.

Δείτε επίσης