Η έκθεση στη θερμότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στο μυοκάρδιο

Η ροή αίματος του μυοκαρδίου  αυξάνεται περίπου στο διπλάσιο με την έκθεση σε ζέστη που αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Ο Hadiatou Barry, από το Université de Montréal, και οι συνεργάτες του ποσοτικοποίησαν τις απαιτήσεις ροήw αίματος του μυοκαρδίου με την έκθεση στη θερμότητα σε μια εργαστηριακή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 61 συμμετέχοντες: 20 υγιείς νεαροί ενήλικες (μέση ηλικία, 28 ετών), 21 υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (μέση ηλικία, 67 έτη ), και 20 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με στεφανιαία νόσο (μέση ηλικία, 70 έτη).

Οι συμμετέχοντες θερμάνθηκαν μέχρι να αυξηθεί η θερμοκρασία του πυρήνα τους κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Πριν από την έκθεση στη θερμότητα και με κάθε αύξηση 0,5 βαθμών Κελσίου στη θερμοκρασία του πυρήνα, μετρήθηκε το ροή αίματος στο μυοκάρδιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ροή αίματος του μυοκαρδίου αυξήθηκε σε υγιείς νεαρούς ενήλικες, υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με στεφανιαία νόσο, με αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου (αλλαγή, 0,8, 0,7 και 0,6 mL/min/g, αντίστοιχα), που αντιπροσωπεύει μια αλλαγή 2,08, 1,79  και 1,64 φορές, αντίστοιχα, από τις τιμές προέκθεσης.

Σε αναλύσεις post hoc, απεικονιστικές ενδείξεις ασυμπτωματικής ισχαιμίας του μυοκαρδίου που προκαλείται από θερμότητα παρατηρήθηκαν σε επτά ενήλικες με στεφανιαία νόσο (35%).

«Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η παθητική έκθεση στη θερμότητα αυξάνει τη ροή αίματος του μυοκαρδίου, σε βαθμό που μπορεί να προδιαθέσει ορισμένους ενήλικες που ζουν με στεφανιαία νόσο σε ασυμπτωματική ισχαιμία του μυοκαρδίου», είπαν οι συγγραφείς.

Περισσότερες πληροφορίες: Hadiatou Barry et al, The Effect of Heat Exposure on Myocardial Blood Flow and Cardiovascular Function, Annals of Internal Medicine (2024). DOI: 10.7326/M24-3504.

Eliseo Guallar et al, Feeling the Heat: Cardiovascular Consequences of Heat Exposure Under Controlled Experimental Conditions, Annals of Internal Medicine (2024). DOI: 10.7326/M24-0882.

Δείτε επίσης