Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου στους διαβητικούς τύπου 2

Με τη γήρανση, οι νεφροί -το εργοστάσιο φιλτραρίσματος των ούρων του σώματος- έχουν λιγότερη ικανότητα να φιλτράρουν τις τοξίνες από το αίμα και να τις αποβάλλουν στα ούρα. Τα μισά άτομα άνω των 75 ετών μπορεί να έχουν νεφρική λειτουργία κάτω του φυσιολογικού. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα αρρωστήσουν ποτέ από τα νεφρά τους, εκτός εάν έχουν άλλες παθήσεις όπως διαβήτη, υπέρταση ή λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να τραυματίσουν τους νεφρούς. Όταν αποτύχουν τα νεφρά, η αιμοκάθαρση και η μεταμόσχευση νεφρού είναι οι μόνες θεραπείες που απομένουν για τον ασθενή.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος επηρεάζει έως και το 40% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Συνήθως εξελίσσεται “κρυφά”, χωρίς να παρουσιάζει αναγνωρίσιμα συμπτώματα έως ότου η νόσος φτάσει στα τελευταία της στάδια, έχοντας σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η επίπτωση είναι σημαντική στην Ελλάδα αν σκεφτεί κανείς ότι οι διαβητικοί ξεπερνούν το 10%. Παγκοσμίως, περίπου 190 εκατομμύρια ασθενείς πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο σχετιζόμενη με τον διαβήτη τύπου 2. Όταν αυτοί οι ασθενείς έχουν Χρόνια Νεφρική Νόσο, διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

H Bayer πρωτοστατεί στην έρευνα για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο και πρόσφατα διεξήγαγε δύο μελέτες για την ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης, την αποτροπή των επιπλοκών και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των διαβητικών ασθενών.

Στην πρώτη μελέτη της Bayer που έγινε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Νεφροπαθών, συμμετείχαν 500 διαβητικοί τύπου 2 με Χρόνια Νεφρική Νόσο από τη Γαλλία, τη Γερμανία την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο των ασθενών ένιωθε φόβο, άγχος, στρες ή κατάθλιψη μετά τη διάγνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου. Το 70% των συμμετεχόντων ανέφερε αλλαγές στη σεξουαλική ζωή και το 77% είπε ότι επηρεάστηκε η επαγγελματική του καθημερινότητα. Η πιθανότητα για τακτική αιμοκάθαρση επηρεάζει το εργασιακό πρόγραμμα των ασθενών. Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων παρουσίασαν συμπτώματα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών πριν τη διάγνωση της νόσου.

Ευρύτερες προληπτκές εξετάσεις

Στη δεύτερη μελέτη που πραγματοποίησε η Bayer, συμμετείχαν 1.000 γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας, νοσηλευτές και βοηθοί ιατρών, καθώς και νεφρολόγοι από τις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 88% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης συμφωνεί ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας νεφρική νόσου μεταξύ των διαβητικών τύπου 2.

«Καθώς η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται, εάν παρέμβουμε σε πρώιμο στάδιο, μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξή της, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να την σταματήσουμε εντελώς», δήλωσε ο Markus Scheerer, PhD, Vice President of CKD, Global Medical Bayer. «Αυτή είναι η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, για να συμβάλουμε στη βελτίωση της πορείας των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσος και διαβήτη τύπου 2».

Όλα αυτά υποδεικνύουν την ανάγκη ευρύτερης χρήσης της εξέτασης UACR (Urine Albumin-to-Creatinine Ratioλόγος Αλβουμίνης/Κρεατινίνης Ούρων), επιπλέον του eGFR (estimated Glomerular Filtration Rate/Ρυθμός Σπειραματικής που αποτελούν τους σημαντικότερους προγνωστικούς δείκτες μακροχρόνιων νεφρικών και καρδιαγγειακών εκβάσεων σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και διαβήτη τύπου 2.

Δείτε επίσης