Η κατανάλωση ολόκληρων μικρών ψαριών παρατείνει το προσδόκιμο ζωής

Μια νέα μελέτη βρήκε στοιχεία που συνδέουν την πρόσληψη μικρών ψαριών, που καταναλώνονται ολόκληρα, με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο στις Γιαπωνέζες. Διεξήχθη από τον Δρ. Chinatsu Kasahara, τον αναπληρωτή καθηγητή Takashi Tamura και τον καθηγητή Kenji Wakai στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nagoya στην Ιαπωνία. H μελέτη υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη για την παράταση της ζωής από τη συνήθη κατανάλωση μικρών ψαριών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Public Health Nutrition.

Οι Ιάπωνες τρώνε συνήθως μικρά ψάρια, όπως καπελίνα του Ατλαντικού και μικρές σαρδέλες. Είναι σημαντικό ότι είναι κοινή πρακτική η κατανάλωση μικρών ψαριών ολόκληρων, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων, τα οποία είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη Α.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στα αποτελέσματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών ψαριών ειδικά στα αποτελέσματα της υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Kasahara. «Με ενδιέφερε αυτό το θέμα γιατί είχα τη συνήθεια να τρώω μικρά ψάρια από την παιδική μου ηλικία. Τώρα ταΐζω τα παιδιά μου με αυτές τις τροφές».

Η ερευνητική ομάδα ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στους Ιάπωνες. Η μελέτη περιελάμβανε 80.802 συμμετέχοντες (34.555 άνδρες και 46.247 γυναίκες) ηλικίας 35 έως 69 ετών σε εθνικό επίπεδο στην Ιαπωνία.

Η συχνότητα πρόσληψης μικρών ψαριών από τους συμμετέχοντες αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής κατά την έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Κατά την περίοδο παρακολούθησης, καταγράφηκαν 2.482 θάνατοι από άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, με περίπου το 60% (1.495 θάνατοι) από αυτούς να σχετίζονται με καρκίνο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν η σημαντική μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο μεταξύ των γυναικών που τρώνε συνήθως μικρά ψάρια. Οι γυναίκες που τρώνε μικρά ψάρια 1-3 φορές το μήνα, 1-2 φορές την εβδομάδα ή 3 φορές και περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 0,68, 0,72 και 0,69 φορές τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 0,72, 0,71 και 0,64 φορές τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνες που τρώνε σπάνια μικρά ψάρια.

Μετά τον έλεγχο παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, το κάπνισμα και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, ο ΔΜΣ και η πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών και τροφών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στη μελέτη που έτρωγαν συχνά μικρά ψάρια είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση μικρών ψαριών στην καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο στους άνδρες εμφάνισε παρόμοια τάση με αυτή των γυναικών, αν και δεν ήταν στατιστικά σημαντικός. Οι λόγοι για αυτό στους άνδρες παραμένουν ασαφείς, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο μικρότερος αριθμός ανδρών ή άλλοι παράγοντες που δεν μετρήθηκαν στη μελέτη, όπως το μέγεθος της μερίδας των μικρών ψαριών, μπορεί επίσης να έχει σημασία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά στον τύπο του καρκίνου που προκαλεί θνησιμότητα από καρκίνο μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να σχετίζεται με μια ειδική συσχέτιση του φύλου.

Αν και αναγνωρίζει την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα σε άλλους πληθυσμούς και μια βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται, ο Kasahara είναι ενθουσιώδης με τα αποτελέσματα. «Ενώ τα ευρήματά μας αφορούσαν μόνο τους Ιάπωνες, θα πρέπει να είναι σημαντικά και για άλλες εθνικότητες», είπε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει τα προσιτά μικρά ψάρια ως δυνητικά σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες που υποφέρουν από σοβαρή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Αυτή η μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη για την υγεία των διατροφικών πρακτικών που περιλαμβάνουν την κατανάλωση μικρών ψαριών.

Όπως εξήγησε ο Kasahara, «Τα μικρά ψάρια τρώγονται εύκολα από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων. Θρεπτικά συστατικά και φυσιολογικά δραστικές ουσίες μοναδικές για τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφών με θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων».

«Η συνήθεια της κατανάλωσης μικρών ψαριών συνήθως περιορίζεται σε πολλές παράκτιες ή θαλάσσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Tamura. «Ωστόσο, υποπτευόμαστε ότι η πρόσληψη μικρών ψαριών οπουδήποτε μπορεί να αποκαλυφθεί ως τρόπος παράτασης του προσδόκιμου ζωής. Απαιτούνται περαιτέρω στοιχεία για να διαλευκανθεί ο πιθανός ρόλος της πρόσληψης μικρών ψαριών στον κίνδυνο θνησιμότητας».

Περισσότερες πληροφορίες: Chinatsu Kasahara et al, Association between consumption of small fish and all-cause mortality among Japanese: the Japan Multi-Institutional Collaborative Cohort Study, Public Health Nutrition (2024). DOI: 10.1017/S1368980024000831.

Δείτε επίσης