H κατανάλωση 4 λίτρων νερού την ημέρα θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Συχνά λέγεται ότι εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα είναι να πίνετε άφθονο νερό -με κάποιες συμβουλές να προτείνουν ακόμη και ότι αυτό πρέπει να είναι όσο ένα γαλόνι (περίπου 4,5 λίτρα).

Ο ισχυρισμός είναι ότι το νερό βοηθά στην καύση θερμίδων και στη μείωση της όρεξης, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε απώλεια βάρους. Όμως, ενώ όλοι θα θέλαμε να ήταν τόσο εύκολο να χάσουμε βάρος, δυστυχώς υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το νερό βοηθά στην καύση θερμίδων;

Μια μικρή μελέτη, σε 14 νεαρούς ενήλικες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 500 ml νερού αύξησε την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας κατά περίπου 24%. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται υπέροχο, αυτό διήρκεσε μόνο για μία ώρα. Και αυτό δεν θα μεταφραζόταν σε καμία μεγάλη διαφορά. Ένας άνθρωπος 70 κιλών, θα ξόδευε μόνο 20 επιπλέον θερμίδες για κάθε 500 ml νερού που πίνει.

Μια άλλη μελέτη οκτώ νεαρών ενηλίκων είδε αύξηση στην ενεργειακή δαπάνη μόνο όταν το νερό ήταν κρύο στο ψυγείο -αναφέροντας μια μικρή αύξηση 4% στις θερμίδες που ξοδεύονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το σώμα χρειάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να φέρει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος ή επειδή χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να φιλτράρει τον αυξημένο όγκο υγρού μέσω των νεφρών. Και πάλι, αυτό το αποτέλεσμα ήταν για περίπου μία ώρα.

Έτσι, αν και επιστημονικά μπορεί να είναι δυνατό, οι θερμίδες που δαπανώνται είναι λίγες. Ακόμα κι αν πίνετε επιπλέον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα, θα εξοικονομούσατε λιγότερες θερμίδες από όσες θα παίρνατε σε μια φέτα ψωμί.

Να σημειωθεί ότι όλη αυτή η έρευνα έγινε σε νεαρούς υγιείς ενήλικες. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτή η επίδραση παρατηρείται σε μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Tο νερό με τα γεύματα μειώνει την όρεξη;

Αυτός ο ισχυρισμός φαίνεται και πάλι λογικός, καθώς αν το στομάχι σας είναι τουλάχιστον εν μέρει γεμάτο με νερό, υπάρχει λιγότερος χώρος για φαγητό και έτσι καταλήγετε να τρώτε λιγότερο. Ορισμένες μελέτες το υποστηρίζουν πραγματικά, ιδιαίτερα εκείνες που διεξήχθησαν σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Είναι επίσης ένας λόγος που στα άτομα που δεν είναι καλά ή έχουν κακή όρεξη συνιστάται να μην πίνουν πριν φάνε, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υποκατανάλωση τροφής.

Αλλά για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, η επιστήμη είναι λίγο λιγότερο ξεκάθαρη. Μια μελέτη έδειξε ότι οι μεσήλικες και οι μεγαλύτεροι ενήλικες έχασαν 2 κιλά σε μια περίοδο 12 εβδομάδων όταν έπιναν νερό πριν από τα γεύματα σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου νερό με το γεύμα τους. Οι νεότεροι συμμετέχοντες (ηλικίας 21-35 ετών) από την άλλη δεν έχασαν καθόλου βάρος, ανεξάρτητα από το αν έπιναν νερό πριν από το γεύμα τους ή όχι.

Όμως, δεδομένου ότι η μελέτη δεν χρησιμοποίησε “τύφλωση” (όταν οι πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν τους συμμετέχοντες ή τους ερευνητές κρύβονται μέχρι την ολοκλήρωση του πειράματος), οι συμμετέχοντες μπορεί να είχαν συνειδητοποιήσει το γιατί έπιναν νερό πριν από το γεύμα τους και υποσυνείδητα να άλλαξαν την ποσότητα που έτρωγαν και να έχασαν περισσότερο βάρος. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί γιατί το αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε σε νεαρούς ενήλικες, επομένως θα είναι σημαντικό για μελλοντικές μελέτες να διερευνήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Η πρόκληση με πολλές τέτοιου είδους έρευνες είναι ότι επικεντρώνεται μόνο στο αν οι συμμετέχοντες τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους αφού πίνουν νερό. Αν και αυτό μπορεί να υποδηλώνει τη δυνατότητα απώλειας βάρους, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία καλής ποιότητας που δείχνουν ότι η μείωση της όρεξης γενικά οδηγεί σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου. Ίσως αυτό οφείλεται στη βιολογική τάση του σώματός μας να διατηρήσει το μέγεθός του. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να γίνουν ισχυρισμοί σχετικά με τρόφιμα που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την απώλεια βάρους.

Έτσι, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιδράσεις του νερού που μειώνουν την όρεξη, φαίνεται ότι μπορεί να μην οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη αλλαγή βάρους -και πιθανόν να οφείλεται σε συνειδητές αλλαγές στη διατροφή σας.

Μόνο το νερό δεν αρκεί

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο το νερό από μόνο του δεν είναι τρομερά αποτελεσματικό στη ρύθμιση της όρεξης. Εάν συνέβαινε, οι προϊστορικοί άνθρωποι μπορεί να είχαν λιμοκτονήσει.

Όμως, ενώ η όρεξη και ο κορεσμός -το να νιώθετε χορτάτοι και να μην θέλετε να φάτε ξανά- δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα με τη δυνατότητα απώλειας βάρους, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης. Μέρος αυτού που μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι είναι το στομάχι μας. Όταν η τροφή εισέρχεται στο στομάχι, ενεργοποιεί τους υποδοχείς τεντώματος που με τη σειρά τους οδηγούν στην απελευθέρωση ορμονών που μας λένε ότι είμαστε χορτάτοι.

Αλλά επειδή το νερό είναι υγρό, αδειάζει γρήγορα από το στομάχι μας -που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν μας χορταίνει. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι λόγω του σχήματος του στομάχου, τα υγρά μπορούν να παρακάμψουν οποιοδήποτε περιεχόμενο ημι-στερεής τροφής που πέπτεται στο κάτω μέρος του στομάχου. Έτσι, ακόμα κι αν καταναλωθεί στο τέλος ενός γεύματος, μπορεί να μην επεκτείνει απαραίτητα τα αισθήματα πληρότητας.

Εάν προσπαθείτε να τρώτε λιγότερο και να χάσετε βάρος, το να πίνετε υπερβολικές ποσότητες νερού μπορεί να μην είναι μια εξαιρετική λύση. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όταν το νερό αναμιγνύεται με άλλες ουσίες (όπως φυτικές ίνες, σούπες ή σάλτσες λαχανικών) αυτό μπορεί να καθυστερήσει το πόσο γρήγορα το στομάχι αδειάζει το περιεχόμενό του – που σημαίνει ότι αισθάνεστε χορτάτοι περισσότερο.

Όμως, ενώ το νερό μπορεί να μην σας βοηθήσει να χάσετε βάρος άμεσα, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, δεδομένου ότι είναι το πιο υγιεινό ποτό που μπορούμε να επιλέξουμε. Η αντικατάσταση ποτών με πολλές θερμίδες όπως η σόδα και το αλκοόλ με νερό μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Δείτε επίσης