Οι ξηροί καρποί πρέπει να περιλαμβάνοναι στις δίαιτες απώλειας βάρους

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δείχνει ότι η συμπερίληψη των ξηρών καρπών σε ελεγχόμενες θερμίδες δίαιτες απώλειας βάρους δεν εμποδίζει την απώλεια βάρους -αντίθετα μπορεί να βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research Reviews.

Αναλύοντας τα ευρήματα επτά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αξιολόγησαν τις αλλαγές βάρους και τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ενεργειακά περιοριστικές δίαιτες (περιορισμός θερμίδων), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καμία από τις μελέτες δεν είχε αρνητική επίδραση στην απώλεια βάρους όταν οι ξηροί καρποί περιλαμβάνονταν ως μέρος της δίαιτας.

Αντίθετα, τέσσερις από τις επτά μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 42-84 γραμμάρια ξηρών καρπών ως μέρος μιας δίαιτας περιορισμού θερμίδων πέτυχαν σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους από εκείνους που έκαναν δίαιτες περιορισμού θερμίδων χωρίς ξηρούς καρπούς. Η απώλεια βάρους από τις «εμπλουτισμένες με ξηρούς καρπούς» δίαιτες περιορισμού θερμίδων ήταν επιπλέον 1,4–7,4 κιλά, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με την ικανότητα των ξηρών καρπών να βοηθούν αποτελεσματικά στον περιορισμό της πείνας.

Είναι ενδιαφέρον ότι στις μελέτες που δεν έδειξαν διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ μιας δίαιτα περιορισμού θερμίδων «εμπλουτισμέης με ξηρούς καρπούς» και μιας δίαιτας «χωρίς ξηρούς καρπούς», οι δίαιτες συνήθως περιλάμβαναν λιγότερους ξηρούς καρπούς.

Αυτά είναι καλά νέα για άτομα που θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους -τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Αυστραλιανού Στατιστικού Γραφείου δείχνουν ότι το 67% των ενηλίκων της Αυστραλίας ζουν με υπέρβαρο ή παχυσαρκία.

Η καθηγήτρια Alison Coates, λέει ότι οι ξηροί καρποί είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που πρέπει να περιλαμβάνεται στις δίαιτες απώλειας βάρους.

«Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς όταν προσπαθούν να αδυνατίσουν, επειδή πιστεύουν ότι η περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους», είπε η Coates. «Αλλά στην πραγματικότητα, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιή ακόρεστα λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που παίζουν ρόλο στην προώθηση του κορεσμού και στη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων. Οι ξηροί καρποί συνδέονται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, καλύτερη υγεία του εντέρου και ενισχυμένη γνωστική απόδοση.

«Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι Αυστραλοί δεν τρώνε αρκετούς ξηρούς καρπούς και το 60% αναφέρει ότι δεν τρώνε καθόλου ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί δεν προκαλούν αύξηση βάρους. Επιπλέον, δεν επηρεάζουν αρνητικά την απώλεια βάρους, μάλλον φαίνεται να βοηθούν στο αδυνάτισμα».

Ο Δρ. Sharayah Carter, συν-συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ευπρόσδεκτα για τους λάτρεις των ξηρών καρπών. «Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής πολλών ανθρώπων επειδή παρέχουν μια γεύση και υφή που δεν μπορείτε να βρείτε σε άλλες ομάδες τροφίμων, ενώ είναι επίσης ένα υγιεινό σνακ. Για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν να τρώνε ξηρούς καρπούς, γνωρίζοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη συνολική υγεία σας είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Είναι επίσης εξαιρετικά νέα για τους επαγγελματίες υγείας που μπορούν να είναι σίγουροι ότι προτείνουν ξηρούς καρπούς, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στο βάρος».

Δείτε επίσης