Οσφυαλγία: Το περπάτημα έχει οφέλη για τον πόνο στη μέση

Οι ενήλικες με ιστορικό οσφυαλγίας είχαν σχεδόν διπλάσιο χρόνο χωρίς επανεμφάνιση του πόνου στη μέση τους αν περπατούν τακτικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet.

Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν οσφυαλγία (πόνο στη μέση) και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και μειωμένης ποιότητας ζωής. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας είναι επίσης πολύ συχνά, με τους επτά στους 10 ανθρώπους που αναρρώνουν από ένα επεισόδιο να παρουσιάζουν υποτροπή εντός ενός έτους.

Η τρέχουσα βέλτιστη πρακτική για τη διαχείριση και την πρόληψη του πόνου στη μέση προτείνει το συνδυασμό άσκησης και ενημέρωσης. Ωστόσο, ορισμένες μορφές άσκησης δεν είναι προσιτές σε πολλούς ανθρώπους λόγω του υψηλού κόστους, της πολυπλοκότητας και της ανάγκης για επίβλεψη.

Μια κλινική δοκιμή από την ομάδα έρευνας για τον πόνο στη σπονδυλική στήλη του Πανεπιστημίου Macquarie εξέτασε εάν το περπάτημα θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική, οικονομικά αποδοτική και προσβάσιμη παρέμβαση.

Η δοκιμή παρακολούθησε 701 ενήλικες που είχαν πρόσφατα αναρρώσει μετά από ένα επεισόδιο οσφυαλγίας, κατανέμοντας τυχαία τους συμμετέχοντες είτε σε εξατομικευμένο πρόγραμμα βάδισης και έξι ενημερωτικές συνεδρίες καθοδηγούμενες από φυσιοθεραπευτή για έξι μήνες, είτε σε μια ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για ένα έως τρία χρόνια, ανάλογα με το πότε εντάχθηκαν.

Ο ανώτερος συγγραφέας της εργασίας, ο καθηγητής Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Macquarie, Mark Hancock, λέει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο διαχείρισης του πόνου στη μέση.

«Η ομάδα παρέμβασης είχε λιγότερα περιστατικά πόνου που περιορίζει τη δραστηριότητα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και μεγαλύτερη περίοδο πριν εμφανιστεί υποτροπή, με διάμεσο 208 ημέρες σε σύγκριση με 112 ημέρες», είπε ο Hancock. «Το περπάτημα είναι μια άσκηση χαμηλού κόστους, ευρέως προσβάσιμη και απλή στην οποία μπορεί να ασχοληθεί σχεδόν ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί το περπάτημα είναι τόσο καλό για την πρόληψη του πόνου στη μέση, αλλά είναι πιθανό να περιλαμβάνει το συνδυασμό των απαλών ταλαντευτικών κινήσεων, τη φόρτιση και την ενίσχυση των δομών και των μυών της σπονδυλικής στήλης, τη χαλάρωση και την ανακούφιση από το στρες και την απελευθέρωση ενδορφινών. Και φυσικά, γνωρίζουμε ότι το περπάτημα έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η καρδιαγγειακή υγεία, η οστική πυκνότητα, το υγιές βάρος και η βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Natasha Pocovi είπε ότι το πρόγραμμα, εκτός από το ότι παρείχε στους συμμετέχοντες μεγαλύτερες περιόδους χωρίς πόνο, ήταν πολύ οικονομικό. «Όχι μόνο βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αλλά μείωσε την ανάγκη τους τόσο να αναζητήσουν υποστήριξη υγειονομικής περίθαλψης όσο και το χρόνο που αφαιρέθηκε από την εργασία κατά περίπου στο μισό. Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην άσκηση για την πρόληψη του πόνου στη μέση που έχουν διερευνηθεί προηγουμένως είναι τυπικά ομαδικές και χρειάζονται στενή κλινική επίβλεψη και ακριβό εξοπλισμό, επομένως είναι πολύ λιγότερο προσβάσιμες στην πλειονότητα των ασθενών».

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει τώρα να διερευνήσει πώς μπορούν να ενσωματώσει την προληπτική προσέγγιση στη συνήθη φροντίδα ασθενών που εμφανίζουν υποτροπιάζοντα οσφυαλγία.

The Lancet (2024). DOI: 10.1016/S0140-6736(24)00755-4www.thelancet.com/journals/lan … (24)00755-4/fulltext.

Δείτε επίσης