Καρδιακή προσβολή: Πιο πιθανός ο θάνατος στις γυναίκες

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ενώ η καρδιαγγειακή νόσος δεν κάνει διακρίσεις ως προς το φύλο, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από καρδιακή προσβολή από τους άνδρες.

«Πολλές προηγούμενες μελέτες έδειξαν κακή έκβαση μεταξύ των γυναικών μετά από έμφραγμα και αποδώσαμε αυτές τις διαφορές στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία όταν παρουσιάζουν έμφραγμα και έχουν περισσότερες συννοσηρότητες», είπε η Δρ. Anais Hausvater, καρδιολόγος στο NYU Langone Heart, ειδικευμένη στην υγεία της καρδιάς των γυναικών που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αλλά σε αυτή τη μελέτη, προσαρμόστηκαν αυτοί οι παράγοντες και υπήρχαν νεότερες γυναίκες. Τα ευρήματα λένε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από την ηλικία».

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Heart Failure 2023, ένα επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ήταν μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης. Περιλάμβανε 884 ασθενείς με μέση ηλικία τα 62 έτη, εκ των οποίων το 27% ήταν γυναίκες.

Όπως ανέφερε η Hausvater, προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι γυναίκες με έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση ST (STEMI) έχουν χειρότερη πρόγνωση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο σε σύγκριση με τους άνδρες. «Το STEMI είναι ένας τύπος εμφράγματος υψηλότερου κινδύνου, όπου κάθε λεπτό μετράει. Αυτός είναι ο τύπος καρδιακής προσβολής όταν τρέχετε τον ασθενή στο εργαστήριο καρδιακού καθετήρα. Κάθε λεπτό καθυστέρησης μπορεί να συμβάλει σε χειρότερα αποτελέσματα», δήλωσε η Hausvater.

Η μελέτη συνέκρινε τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά από STEMI σε γυναίκες και άνδρες και εξέτασε εάν οι διαφορές ήταν εμφανείς σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες όσο και σε μετεμμηνοπαυσιακές.

Η μελέτη παρακολούθησε ασθενείς που εισήχθησαν με STEMI και έλαβαν θεραπεία με PCI (Emergency percutaneous coronary intervention: πρωτογενής διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση) εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων για μια περίοδο πέντε ετών. Οι ανεπιθύμητες εκβάσεις ορίστηκαν ως θνησιμότητα 30 ημερών από όλες τις αιτίες, πενταετή θνησιμότητα από κάθε αιτία και πενταετή μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα (MACE).

Oι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και προηγούμενων εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να είναι καπνιστές και να πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων μεταξύ γυναικών και ανδρών λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια νεφρική νόσος, η περιφερική αρτηριακή νόσος, το εγκεφαλικό και το οικογενειακό ιστορικό.

Στο όριο των 30 ημερών, το 11,8% των γυναικών είχαν πεθάνει σε σύγκριση με το 4,6% των ανδρών. Στα πέντε χρόνια, το 32,1% των γυναικών είχαν πεθάνει έναντι του 16,9% των ανδρών και το 34,2% των γυναικών εμφάνισαν MACE μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ το 19,8% των ανδρών εμφάνισε MACE.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποια προστατευτική δράση των οιστρογόνων και ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο», δήλωσε η Hausvater. «Αλλά βλέπουμε τα τελευταία 10 χρόνια καρδιακές προσβολές σε νεότερες γυναίκες, κάτι που είναι ανησυχητικό. Πολλά από αυτά πιθανότατα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που είναι μοναδικοί μεταξύ των γυναικών και δεν αναγνωρίζονται».

Η Hausvater είπε ότι αυτοί οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν την πρόωρη εμμηνόπαυση, τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, την υπέρταση στην κύηση και τον τοκετό πρόωρου βρέφους. «Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο, αλλά δεν καταγράφονται από τους γιατρούς και οι γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Γνωρίζουμε από έρευνες ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι λιγότερο ενήμερες για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι γυναίκες συχνά υποεκπροσωπούνται στην έρευνα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, κάτι που μπορεί να δώσει μια ελλιπή εικόνα για το πώς η ασθένεια επηρεάζει τα δύο φύλα: «Το ψυχοκοινωνικό στρες είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου που είναι σημαντικός για τις γυναίκες», είπε η Hausvater.

Να σημειωθεί ότι ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη) είναι πιο συχνός στους άνδρες ως σύμπτωμα καρδιακής προσβολής, αλλά οι γυναίκες τείνουν να έχουν πολλαπλά συμπτώματα ταυτόχρονα. Μπορεί επίσης να έχουν δύσπνοια, κόπωση και ναυτία. Αλλά επειδή τα συμπτώματα είναι διαφορετικά, μπορεί μια γυναίκα να καθυστερήσει να αναζητήσει φροντίδα. Μπορεί επίσης να καθυστερήσει η θεραπεία όταν βρίσκεστε στο νοσοκομείο.

Δείτε επίσης