Γιατί οι φυτικές ίνες είναι χορταστικές – αυξάνουν την ορμόνη PYY

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine, ερευνητές από το Imperial ανακάλυψαν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διεγείρει την απελευθέρωση μιας βασικής ορμόνης που μειώνει την όρεξη, στον ειλεό, μέρος του λεπτού εντέρου.

Το πεπτίδιο YY (PYY), μια ορμόνη που μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη της τροφής, απελευθερώθηκε σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα κύτταρα του ειλεού όταν οι άνθρωποι έτρωγαν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Ο ειλεός, το μεγαλύτερο μέρος του λεπτού εντέρου, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης εκκρίνοντας ένζυμα και ορμόνες, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το πώς αλληλεπιδρά με διαφορετικούς τύπους τροφίμων μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές εντόπισαν μερικούς από τους βασικούς μεταβολίτες -μικρά μόρια που προκύπτουν από τη διάσπαση των τροφίμων- που προκάλεσαν την απελευθέρωση του PYY, οδηγώντας στην ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι στο μέλλον τρόφιμα θα μπορούσαν να σχεδιαστούν για να αναστέλλουν την πείνα.

Στη μελέτη, μια μικρή ομάδα υγιών εθελοντών κλήθηκε να καταναλώσει μια ποικιλία διαφορετικών γευμάτων, συμπεριλαμβανομένων τροφών με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως μήλα, ρεβίθια, καρότα, γλυκά και λευκό ψωμί, σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Τους τοποθετούσαν ρινοενδοσκοπικούς σωλήνες -εύκαμπτους σωλήνες που κατέβαιναν στο λεπτό τους έντερο. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να πάρουν δείγματα «χυμών» στον ειλεό πριν και μετά την κατανάλωση γευμάτων από τους συμμετέχοντες.

Εκτός από τη διαπίστωση ότι το περιβάλλον μέσα στον ειλεό ανταποκρινόταν πολύ περισσότερο στη νηστεία και τη σίτιση από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλοιώνουν το μικροβίωμα και διεγείρουν την απελευθέρωση του PYY από τα κύτταρα του ειλεού περισσότερο από τις χαμηλότερες φυτικές ίνες. τα τρόφιμα έκαναν.

Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διασπώνταν -για παράδειγμα, πολτοποιημένα ρεβίθια ή χυμός μήλου.

Μόρια όπως η σταχυόζη και τα αμινοξέα τυροσίνη, φαινυλαλανίνη, ασπαρτικό οξύ και ασπαραγίνη, που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα όπως τα φασόλια, το τυρί, το κρέας και τα πουλερικά, βρέθηκαν όλα να συμβάλλουν στην απελευθέρωση την ορμόνη PYY.

Ο Δρ. Aygul Dagbasi από το Imperial’s School of Metabolism, Digestion and Reproduction και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, είπε: «Καταλαβαίνουμε τώρα πώς οι διαιτητικές ίνες συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα πείνας, σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, και ότι ορισμένες ίνες και αμινοξέα διεγείρουν την ορμόνη PYY. Για παράδειγμα, η βρώμη και τα όσπρια έχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, επομένως είναι καλές τροφές για την προώθηση του κορεσμού.

Σχεδιάζοντας πιο υγιεινές δίαιτες

Οι θέσεις βαθιά μέσα στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα είναι δύσκολο να προσπελαστούν, επομένως αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση του ρόλου του ειλεού από τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής του Imperial, Gary Frost, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης, εξηγεί: «Η μελέτη μας όχι μόνο έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ο ειλεός αλλάζει συνεχώς ως απόκριση στη νηστεία και τη σίτιση, αλλά έχει επίσης συνέπειες για το σχεδιασμό πιο υγιεινών διατροφών. Εάν μπορούμε να βρούμε τρόπους που παραδίδουν ορισμένες τροφές στα σωστά μέρη του εντέρου, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που παλεύουν με το βάρος τους, δίνοντάς τους περισσότερο έλεγχο της όρεξης και βοηθώντας τους να συμμορφωθούν με τις δίαιτες».

Περισσότερες πληροφορίες: Aygul Dagbasi et al, Diet shapes the metabolite profile in the intact human ileum, which affects PYY release, Science Translational Medicine (2024). DOI: 10.1126/scitranslmed.adm8132.

Δείτε επίσης