Οι ερωτικές επαφές καθυστερούν την εμμηνόπαυση

Ο εγκέφαλος της γυναίκας ξεγελιέται από την έκκριση ορμονών που αυξάνεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και καθυστερεί την εμμηνόπαυση.

Της Φλώρας Κασσαβέτη

Τι ξέρουμε για την εμμηνόπαυση; Ότι η εμμηνόπαυση έρχεται συνήθως όταν οι γυναίκες είναι στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των σαράντα ή στις αρχές της δεκαετίας των πενήντα. Εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη και σταματά η ωορρηξία, πράγμα που επιβεβαιώνεται όταν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι παύουν για 12 μήνες. 

Πολλές γυναίκες για ένα διάστημα πριν μπουν στην εμμηνόπαυση βιώνουν εξάψεις, κόπωση, πονοκεφάλους και οργανικά προβλήματα όπως υπέρταση, αύξηση της χοληστερόλης, αύξηση βάρους και οστεοπενία. Αρκετές γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης συναισθηματικές δυσκολίες που έχουν να κάνουν κυρίως με την αίσθηση ότι γερνούν και χάνουν την θηλυκότητά τους.

Μια επίσης εδραιωμένη πεποίθηση, που αφορά αυτό το διάστημα, είναι ότι λόγω των ορμονικών διαταραχών που βιώνουν οι γυναίκες μειώνεται η λίμπιντό τους και επομένως έχουν λιγότερη διάθεση για σεξ. Κατά την άποψή μου αυτή η πεποίθηση είναι ένας μύθος ή μια πραγματικότητα περιορισμένης ισχύος και σύντομα στο Ηealth Τoday θα έχετε περισσότερα στοιχεία από έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που κατά την περίοδο την προεμμηνόπαυσης συνεχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργές, συνεχίζουν να έχουν αυξημένη λίμπιντο, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη του σεξ, ιδιαίτερα αν λύσουν προβλήματα που σαμποτάρουν τις σεξουαλικές επαφές τους σε αυτή την ηλικία όπως αυτό της κολπικής ξηρότητας. Σε αυτό το τεύχος ωστόσο επιλέξαμε να σας αποκαλύψουμε μια άλλη ενδιαφέρουσα είδηση από μελέτη που διεξήχθη από το University College of London και ρίχνει περισσότερο φως στο γιατί δεν πρέπει μια γυναίκα να σταματήσει να είναι σεξουαλικά ενεργή όσο μεγαλώνει.

Γιατί μια γυναίκα δεν πρέπει να σταματήσει το σεξ, καθώς μεγαλώνει

Η εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύθηκε από τη Royal Society Open Science, έδειξε το εξής σημαντικό εύρημα: Γυναίκες με εβδομαδιαία σεξουαλική δραστηριότητα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να εισέλθουν στην εμμηνόπαυση! Aυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι συνεχίζοντας να κάνει μια γυναίκα σεξ, η εμμηνόπαυση δεν θα έρθει ποτέ. Απλά η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες με πιο ενεργή σεξουαλική ζωή μπορεί να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση και να τη βιώσουν αργότερα στη ζωή τους.

Πώς εξηγείται αυτό; Η Δρ. Megan Arnot, επικεφαλής της εν λόγω μελέτης, δίνει μια πιθανή εξήγηση, τονίζοντας ότι όσο μια γυναίκα συνεχίζει να είναι σεξουαλικά ενεργή, ο εγκέφαλος της ξεγελιέται πιθανόν από την έκκριση των ορμονών τα επίπεδα των οποίων αυξάνουν με της σεξουαλική δραστηριότητα. Λαμβάνοντας αυτό το σήμα ο εγκέφαλος νομίζει ότι ο οργανισμός της γυναίκας είναι πιο νέος με πιθανότητες αναπαραγωγής. Όπως η ίδια εξηγεί: «Η ωορρηξία απαιτεί πολλή ενέργεια από τον οργανισμό της γυναίκας, όμως όσο περνά ο χρόνος απαιτούνται ορμονικά και εγκεφαλικά ερεθίσματα για να μην κάνει το σώμα της γυναίκας οικονομία δυνάμεων με παύση της ωορρηξίας στα εναπομείνοντα ωάρια, ο αριθμός των οποίων γνωρίζουμε ότι μειώνονται δραματικά με το πέρασμα της ηλικίας. Από εξελικτική άποψη, το σώμα μιας γυναίκας, που δεν είναι σεξουαλικά ενεργή, δεν χρειάζεται να σπαταλά ενέργεια σε μια διαδικασία που ευνοεί την αναπαραγωγή. Οπότε είναι πιο πιθανό να εισέλθει γρηγορότερα στην εμμηνόπαυση. Αντίθετα, αν παραμείνει σεξουαλικά ενεργή, μπορεί να δώσει ερεθίσματα όχι μόνο στον εγκέφαλο αλλά και στο ορμονικό της σύστημα που πιθανόν να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση. Είναι γνωστό εξάλλου ότι μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας γίνεται έκκριση ορμονών φιλικών σε οργανικό και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ποια είναι η συχνότητα του σεξ που ξεγελά τον εγκέφαλο

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.000 γυναίκες. Από αυτές το 46% ήταν περιεμμηνοπαυσιακές, που σημαίνει ότι είχαν κάποια συμπτώματα έλευσης της εμμηνόπαυσης και το 54% ήταν προεμμηνοπαυσιακές, που σημαίνει ότι δεν είχαν συμπτώματα ή είχαν πολύ λίγα όπως για παράδειγμα διαταραχές της περιόδου. Κατά τη διάρκεια της 10ετούς μελέτης, το 45% των γυναικών μπήκε στην εμμηνόπαυση, σε μέση ηλικία 52 ετών.

Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη άλλες έκαναν σεξ εβδομαδιαίως, άλλες μηνιαίως, άλλες λιγότερο από μια φορά το μήνα κι άλλες καθόλου. Οι γυναίκες που ανέφεραν σεξουαλική δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση για μια δεκαετία είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να εισέλθουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση από τις γυναίκες που ανέφεραν λιγότερη από μια φορά το μήνα σεξουαλική δραστηριότητα.

Τι άλλο ενδιαφέρον έδειξε η έρευνα; Ότι οι ευεργετικές συνέπειες του σεξ στην καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης ίσχυαν όχι μόνο στις περιπτώσεις των γυναικών που είχαν σεξουαλική επαφή με διείσδυση ή οργασμό, αλλά και στις περιπτώσεις που υπήρχε στοματικό σεξ, σωματική επαφή με αγκαλιές και χάδια, αυτοδιέγερση μέσω αυνανισμού ή cyber sex.

Η γνώση σε συνδυασμό με έξυπνες προσαρμογές 

 «Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συνεχιζόμενη σεξουαλική δραστηριότητα των γυναικών, καθώς μεγαλώνουν», δηλώνει η Δρ. Jennifer Wu, γυναικολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη. Και συνεχίζει: «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ένα νέο εύρημα: οι γυναίκες που δεν συμμετέχουν σε τακτική σεξουαλική δραστηριότητα εισέρχονται στην εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία. Με την πρώιμη έναρξη της εμμηνόπαυσης όμως βιώνουν μεγαλύτερη απώλεια οστών, δυσμενές προφίλ χοληστερόλης και συνήθως αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους διάθεση. Είναι η πρώτη φορά όμως που μια μελέτη υποστηρίζει μια σχέση μεταξύ της συχνότητας του σεξ και της έναρξης της εμμηνόπαυσης. Σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη δημιουργία ισχυρότερων συσχετίσεων σχετικά με το εύρημα αυτό, αλλά τα αυτά τα πρώτα ευρήματα δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν». 

Τα αποτελέσματα της έρευνας που παραθέσαμε είναι μια αρχική ένδειξη ότι υπάρχει μια παράμετρος για να εξασφαλισθεί επέκταση στον χρόνο της εμμηνόπαυσης που μέχρι τώρα ίσως είχαμε υποτιμήσει: το συχνότερο σεξ. Φυσικά οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν ότι το σεξ στα σαράντα και στα πενήντα δεν είναι όπως στα είκοσι ή τα τριάντα. Προσαρμογές όπως θεραπείες για την αναζωογόνηση του κόλπου και την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας είναι μερικές από αυτές. Όπως και αλλαγές στον τρόπο ζωής, ώστε το σώμα της γυναίκας να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση όπως μέσω της άσκησης και της στροφής σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτά όμως έτσι κι αλλιώς τα θέλουμε για υγεία και ευεξία με ή χωρίς (περισσότερο) σεξ στη ζωή μας. Σωστά; 

 

Δείτε επίσης