Νέα προσέγγιση για διακοπή του καπνίσματος

Η ερευνήτρια Tanja Tomson και οι συνεργάτες της έχουν αναπτύξει ένα εργαλείο υποστήριξης για επαγγελματίες υγείας των οποίων οι ασθενείς θέλουν να σταματήσουν τη νικοτίνη. Η Tomson είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και διεξάγει έρευνα για τη διακοπή του καπνίσματος στο Karolinska Institutet. Απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος.

Πώς λειτουργεί ο εθισμός στη νικοτίνη;

Όταν καπνίζετε, η νικοτίνη φθάνει στον εγκέφαλό σας μέσα σε 10 λεπτά, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη. Οι χρήστες Snus (καπνός που έχει σχεδιαστεί για να συγκρατείται μεταξύ του άνω χείλους και της τσίχλας) παρουσιάζουν μεγαλύτερη καθυστέρηση πριν η νικοτίνη φτάσει στον εγκέφαλο, αλλά το επίπεδο νικοτίνης στο αίμα παραμένει αυξημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την πάροδο του χρόνου, οι χρήστες πρέπει να αυξήσουν τη δόση της νικοτίνης τους για να διατηρήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αισθήματα άγχους και αρνητικότητας μπορεί να προκύψουν εάν απουσιάζει η νικοτίνη, οδηγώντας σε λαχτάρα για κάπνισμα.

Πώς διακόπτεις;

Τα καλύτερα στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση εξειδικευμένης συμβουλευτικής σε συνδυασμό με θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, όπως επιθέματα, τσίχλες ή συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι οδηγίες συνιστούν επίσης τη φροντίδα για καθημερινούς χρήστες. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί δεν λαμβάνουν αυτή τη φροντίδα και δεν ερωτώνται καν για τη χρήση καπνού ή νικοτίνης.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γιατροί συχνά στερούνται χρόνου και κάποιο βαθμό γνώσης.

Τι αφορά η έρευνά σας;

Έχουμε αναπτύξει μια ιδέα που ονομάζεται Tobaksavvänjning på Recept ή TOR, εμπνευσμένη από το FAR (Φυσική Δραστηριότητα με Συνταγογράφηση). Αυτή είναι μια νέα προσέγγιση που επιτρέπει την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και φαρμακευτικής αγωγής για τη νικοτίνη. Οι ασθενείς λαμβάνουν τουλάχιστον 10 λεπτά συμβουλευτικής για το κάπνισμα, γραπτή συνταγή για τη διακοπή του καπνίσματος και παρακολούθηση τουλάχιστον μία φορά. Το σχέδιο θεραπείας συζητείται με τον ασθενή, εξασφαλίζοντας εξατομικευμένη θεραπεία.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Το εξετάσαμε σε μια κλινική μελέτη όπου συμπεριλήφθηκαν 18 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) σε κοινωνικοοικονομικά ευάλωτες περιοχές. Στα οκτώ κέντρα εκπαιδεύσαμε το προσωπικό στη διακοπή του καπνίσματος και τους εισαγάγαμε την τεχνική TOR. Τα υπόλοιπα δέκα κέντρα, που σχημάτισαν μια ομάδα ελέγχου, ακολούθησαν τυπικές διαδικασίες. Με την προσέγγιση TOR, το 35% όσων ήθελαν να το κόψουν παρέμειναν χωρίς κάπνισμα έξι μήνες μετά τη θεραπεία. Στα κέντρα που ακολουθούσαν συνήθεις πρακτικές, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13%.

Δείτε επίσης