Τέσσερις μύθοι για τη διαλειμματική νηστεία

Σε ένα νέο άρθρο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο (UIC) καταρρίπτουν τέσσερις κοινούς μύθους σχετικά με την ασφάλεια της διαλειμματικής νηστείας.

Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένας όλο και πιο δημοφιλής τρόπος για να χάσετε βάρος χωρίς να μετράτε θερμίδες. Και ένας μεγάλος όγκος ερευνών έχει δείξει ότι είναι ασφαλής. Ωστόσο, αρκετοί μύθοι σχετικά με τη νηστεία είναι διαδεδομένοι: ότι η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε κακή διατροφή ή απώλεια άλιπης μυϊκής μάζας, να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές ή να μειώσει τις σεξουαλικές ορμόνες.

Σε ένα σχόλιο στο Nature Reviews Endocrinology, οι ερευνητές της UIC αναφέρονται σε τέσσερις μύθους. Βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε κλινικές μελέτες.

«Μελετάω τη διαλειμματική νηστεία εδώ και 20 χρόνια και με ρωτούν συνεχώς αν οι δίαιτες είναι ασφαλείς», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Krista Varady, καθηγήτρια κινησιολογίας και διατροφής στο UIC. «Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση. Ωστόσο, αυτές οι ιδέες δεν βασίζονται στην επιστήμη· βασίζονται απλώς σε προσωπικές απόψεις».

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαλειμματικής νηστείας. Με την εναλλαγή ημερήσιας διατροφής, οι άνθρωποι εναλλάσσονται μεταξύ των ημερών που τρώνε πολύ μικρό αριθμό θερμίδων και των ημερών που τρώνε όσο θέλουν. Με το φαγητό περιορισμένου χρόνου, οι άνθρωποι τρώνε ό,τι θέλουν κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου τεσσάρων έως 10 ωρών κάθε μέρα, και στη συνέχεια δεν τρώνε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι και οι δύο τύποι είναι ασφαλείς.

Η διαλειμματική νηστεία δεν οδηγεί σε κακή διατροφή

Οι ερευνητές επισημαίνουν μελέτες που δείχνουν ότι η πρόσληψη ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης, φυτικών ινών, νατρίου και καφεΐνης δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της νηστείας σε σύγκριση με πριν από τη νηστεία. Και το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος δεν αλλάζει επίσης.

Η διαλειμματική νηστεία δεν προκαλεί διατροφικές διαταραχές

Καμία από τις μελέτες δεν δείχνει ότι η νηστεία έκανε τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, όλες οι μελέτες εξέτασαν συμμετέχοντες που είχαν ιστορικό διατροφικών διαταραχών και οι ερευνητές λένε ότι όσοι έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών δεν πρέπει να δοκιμάζουν τη διαλειμματική νηστεία. Προτρέπουν επίσης τους παιδιάτρους να είναι προσεκτικοί κατά την παρακολούθηση των παχύσαρκων εφήβων εάν αρχίσουν να νηστεύουν, γιατί αυτή η ομάδα έχει υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει διατροφικές διαταραχές.

Η διαλειμματική νηστεία δεν προκαλεί υπερβολική απώλεια άλιπης μυϊκής μάζας

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι χάνουν την ίδια ποσότητα άπαχης μυϊκής μάζας είτε χάνουν βάρος με νηστεία είτε με διαφορετική δίαιτα. Και στις δύο περιπτώσεις, η προπόνηση με αντιστάσεις και η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορούν να εξουδετερώσουν την απώλεια άπαχου μυός.

Η διαλειμματική νηστεία δεν επηρεάζει τις ορμόνες του φύλου

Παρά τις ανησυχίες για τη γονιμότητα και τη λίμπιντο, ούτε τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη ούτε άλλες σχετικές ορμόνες επηρεάζονται από τη νηστεία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι άλλοι συντάκτες του άρθρου είναι η Vanessa Oddo και η Sofia Cienfuegos στο UIC και ο Shuhao Lin τώρα στην Mayo Clinic.

Περισσότερες πληροφορίες: Krista A. Varady et al, Debunking the myths of intermittent fasting, Nature Reviews Endocrinology (2024). DOI: 10.1038/s41574-024-01009-4.

Δείτε επίσης