Τα υποκατάστατα νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος

Των Jamie Hartmann-Boyce και Nicola Lindson, The Conversation.

Όταν η νικοτίνη χορηγείται μέσω των τσιγάρων, θεωρείται μια από τις πιο εθιστικές ουσίες, επομένως μπορεί να φαίνεται παράξενο να προτείνεται οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν περισσότερη νικοτίνη, αντί για λιγότερη για να κόψουν το κάπνισμα. Αλλά μια ανασκόπηση της έρευνας, ωστόσο, βρήκε ακριβώς αυτό.

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα με ασφάλεια για περισσότερα από 20 χρόνια. Μπορεί να συνταγογραφηθεί από γιατρό, αλλά, σε πολλές χώρες είναι επίσης διαθέσιμη για αγορά από τα φαρμακεία.

Μια ανασκόπηση Cochrane (αξιολογεί στοιχεία σχετικά με τις παρεμβάσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και συνοψίζει τα ευρήματα) εξέτασε τους καλύτερους τρόπους χρήσης θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης για τη διακοπή του καπνίσματος και βρήκε τρεις τρόπους με τους οποίους η χρήση περισσότερης νικοτίνης μπορεί να βοηθήσει:

  1. Χρησιμοποιήστε δύο μορφές θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης αντί για μία. Η θεραπεία διατίθεται σε διάφορες μορφές: δερματικά επιθέματα, τσίχλες, ρινικά και στοματικά σπρέι, εισπνευστήρες και παστίλιες. Υπάρχουν στοιχεία υψηλής ποιότητας ότι το να χρησιμοποιείτε ένα επίθεμα (έμπλαστρο) ενώ χρησιμοποιείτε επίσης μια άλλη μορφή θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης, όπως τσίχλα, αυξάνει τις πιθανότητές σας να κόψετε το κάπνισμα.
  2. Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης πριν σταματήσετε το κάπνισμα. Συνήθως οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης την ημέρα που το κόβουν. Αλλά το να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την υποκατάσταση λίγες εβδομάδες πριν, ενώ εξακολουθούν να καπνίζουν, μπορεί να βοηθήσει περισσότερα άτομα να σταματήσουν το κάπνισμα.

Υψηλότερες δόσεις θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης μπορεί να βοηθήσουν. Ορισμένες απελευθερώνουν υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης από άλλες. Στις μελέτες που εξετάστηκαν, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα εάν χρησιμοποιούσαν 4 mg σε σύγκριση με 2 mg τσίχλα νικοτίνης. Η υψηλότερη δόση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα -για παράδειγμα, πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η χρήση επιθεμάτων 21 mg ή 25 mg μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος σε σύγκριση με τη χρήση επιθεμάτων 14 mg ή 15 mg.

Περισσότερη νικοτίνη

Γιατί; Υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για τους οποίους η χρήση περισσότερης νικοτίνης με μπορεί να είναι η λύση και όχι το πρόβλημα.

Πρώτον, μπορεί να κάνει τα τσιγάρα λιγότερο ευχάριστα. Οι καπνιστές βρίσκουν το κάπνισμα ευχάριστο επειδή η νικοτίνη των τσιγάρων κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ντοπαμίνη -μια ορμόνη της «ευτυχίας». Ο εγκέφαλος συνηθίζει σε αυτό, οπότε όταν ένας καπνιστής δεν έχει καπνίσει για λίγο, αρχίζει να εμφανίζει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως λαχτάρα, προβλήματα ύπνου και αλλαγές στη διάθεση.

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης παρέχει στον εγκέφαλο μια εναλλακτική πηγή νικοτίνης, η οποία ανακουφίζει από αυτά τα συμπτώματα. Όταν χρησιμοποιείται η θεραπεία πριν κόψετε το τσιγάρο, οι υποδοχείς του εγκεφάλου είναι ήδη γεμάτοι με νικοτίνη όταν καπνίζεται ένα τσιγάρο. Ως εκ τούτου, ο καπνιστής δεν λαμβάνει τη συνηθισμένη έκρηξη ευχαρίστησης από το κάπνισμα και αυτό βοηθάει να σπάσει η σχέση μεταξύ καπνίσματος και καλής αίσθησης.

Δεύτερον, η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης αντικαθιστά έναν επιβλαβή τρόπο παροχής νικοτίνης με μια ασφαλή εναλλακτική λύση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν ότι η λήψη περισσότερης νικοτίνης θα προκαλέσει παρενέργειες. Ευτυχώς, η υποκατάσταση θεωρείται ασφαλής και η ανασκόπηση Cochrane δεν βρήκε στοιχεία υπερδοσολογίας εάν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες.

Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο λόγω των πολλών επιβλαβών χημικών ουσιών που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου, συμπεριλαμβανομένου του αρσενικού και της φορμαλδεΰδης. Κανένα από αυτά δεν υπάρχει στη θεραπεία υποκατάστασης.

Τέλος, το θεραπεία δεν είναι τόσο εθιστική όσο το κάπνισμα. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν μήπως εθιστούν στη θεραπεία υποκατάστασης. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα τσιγάρα προσφέρουν τη νικοτίνη τα κάνει πολύ πιο εθιστικά. Τα τσιγάρα μεταφέρουν τη νικοτίνη στον εγκέφαλο εξαιρετικά γρήγορα και το κάνουν μαζί με άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες αυξάνουν τη δύναμη με την οποία η νικοτίνη επηρεάζει τον εγκέφαλο. Επειδή η νικοτίνη μέσω της θεραπείας χορηγείται στον εγκέφαλο πολύ πιο αργά και χωρίς αυτές τις επιπλέον χημικές ουσίες, οι καπνιστές δεν βιώνουν το ίδιο γρήγορη ευχαρίστηση όταν χρησιμοποιούν τη θεραπεία. Αυτό την κάνει λιγότερο εθιστική.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη, αλλά σημαντική -ακόμη και άτομα που καπνίζουν για πολλά χρόνια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους με το να κόψουν το κάπνισμα. Το πρόβλημα με τη νικοτίνη είναι ότι εθίζει τους ανθρώπους στο κάπνισμα, αλλά τα τσιγάρα -όχι η νικοτίνη- είναι ο δολοφόνος. Το 1976, ο διαπρεπής καθηγητής, Mike Russell, έγραψε: «Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα». Τα στοιχεία δείχνουν ότι η περισσότερη νικοτίνη μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.

Δείτε επίσης