Άσκηση και λιραγλουτίδη μαζί μειώνουν το βάρος, διατηρώντας την οστική πυκνότητα


Για ενήλικες με παχυσαρκία, χωρίς διαβήτη, ο συνδυασμός της άσκησης με τον αγωνιστή του υποδοχέα πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης (GLP-1 RA) που ονομάζεται λιραγλουτίδη, είναι αποτελεσματικός για την απώλεια βάρους, και διατηρεί παράλληλα την υγεία των οστών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA.

Ο Simon Birk Kjær Jensen, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, και οι συνεργάτες του εξέτασαν την υγεία των οστών σε κλινικά σχετικά σημεία μετά από απώλεια βάρους λόγω διατροφής, ακολουθούμενη από παρέμβαση ενός έτους με άσκηση ή λιραγλουτίδη ή και τα δύο σε μια δευτερεύουσα ανάλυση τυχαιοποιημένης δοκιμής στην οποία συμμετείχαν ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών με παχυσαρκία, χωρίς διαβήτη.

Μετά από δίαιτα χαμηλών θερμίδων οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε άσκηση μόνο, λιραγλουτίδη GLP-1 RA μόνο, τον συνδυασμό τους ή ένα εικονικό φάρμακο για 52 εβδομάδες (48, 49, 49 και 49 συμμετέχοντες, αντίστοιχα).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνολική εκτιμώμενη μέση αλλαγή στις απώλειες βάρους κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν 7 κιλά στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 11, 14 και 17 κιλά στις ομάδες άσκησης, λιραγλουτίδης και συνδυασμού, αντίστοιχα.

Η οστική πυκνότητα (BMD) παρέμεινε αμετάβλητη στην ομάδα του συνδυασμού έναντι της ομάδας του εικονικού φαρμάκου στο ισχίο και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η BMD μειώθηκε με τη λιραγλουτίδη έναντι της ομάδας άσκησης στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη (μέσες αλλαγές, -0,013 και -0,016 g/cm2, αντίστοιχα).

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του συνδυασμού της άσκησης με τη θεραπεία με GLP-1 για την υγεία των οστών», έγραψαν οι συγγραφείς.

Η Novo Nordisk παρείχε τις συσκευές τύπου πένας λιραγλουτίδης και εικονικού φαρμάκου. Η Cambridge Weight Plan παρείχε προϊόντα υποκατάστασης γευμάτων χαμηλών θερμίδων.

Δείτε επίσης