Όσα θέλετε να ξέρετε για τον ίλιγγο και τη σωστή διάγνωσή του

O ίλιγγος ταλανίζει μεγάλο αριθμό ασθενών. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 80% του πληθυσμού θα αναφέρει ένα τουλάχιστον επεισόδιο στη ζωή του. Ο κ. Δημήτριος Ι. Νταβίλης, ιατρός ΩΡΛ  – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών – Τέως συντονιστής Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Ελπίς» και Eπιστημονικά Yπεύθυνος του τμήματος ΩΡΛ της γενικής κλινικής HOSPITALity μας ενημερώνει αναλυτικά για τον ίλιγγο και τη σωστή διάγνωσή του.

O ίλιγγος είναι κοινό σύμπτωμα περιφερικών και κεντρικών παθήσεων του συστήματος ισορροπίας. Αποτελεί μία ιδιαίτερη νοσολογική οντότητα με πολυσχιδή και δύσκολη διαγνωστική προσέγγιση. Ο ίλιγγος διακρίνεται σε περιφερικό, που αφορά κατά κύριο λόγο τον Ωτορινολαρυγγολόγο και σε κεντρικό, που αναφέρεται σε κεντρικές παθήσεις του νευρικού συστήματος και συνηθέστερα αντιμετωπίζεται από τον νευρολόγο και τον παθολόγο. Η αντιμετώπισή του απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία σχετικά με τον λειτουργικό έλεγχο του αιθουσαίου συστήματος και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις σε επίπεδο νευροωτολογικού ιατρείου.

Δημήτριος Ι. Νταβίλης, ιατρός ΩΡΛ: «Ο έλεγχος του αιθουσαίου συστήματος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ορθή διαφορική διάγνωση μεταξύ κεντρικού και περιφερικού ιλίγγου».

Ποιες παθήσεις συνδέονται με τον ίλιγγο

Συνηθέστερες παθήσεις, που συνδυάζονται με ίλιγγο εκ του περιφερικού συστήματος ισορροπίας είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης-BPPV (η συχνότερη μορφή καλοήθους περιφερικού ιλίγγου), η αιθουσαία ημικρανία, η αιθουσαία νευρίτιδα (που προκύπτει συνηθέστερα μετά από ιογενείς προσβολές) και η νόσος του MENIERE (χρόνια νόσος με ειδικούς κλινικούς χαρακτήρες και χαρακτηριστική διαλείπουσα συμπτωματολογία). 

Διάγνωση 

Ο έλεγχος του αιθουσαίου συστήματος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ορθή διαφορική διάγνωση μεταξύ κεντρικού και περιφερικού ιλίγγου. 

Επί συμπτωμάτων ιλίγγου, πρέπει να γίνει ενδελεχής εξέταση του συστήματος ακοής και ιδιαίτερα του συστήματος ισορροπίας, της λειτουργίας των εγκεφαλικών νεύρων (συζυγιών), της λειτουργίας της παρεγκεφαλίδας και αξιολογείται η όρθια στάση και βάδιση του ασθενούς.

Εφαρμόζεται ολοκληρωμένο πρωτόκολλο διαχείρισης των ασθενών με αιθουσαίες παθήσεις περιφερικού τύπου, που περιλαμβάνει τη διάγνωση και αξιολόγηση αλλά και τη μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών, με χρήση κλινικών δοκιμασιών λειτουργικού ελέγχου του αιθουσαίου συστήματος, χρήση πρότυπων κλιμάκων αξιολόγησης της ισορροπίας και της κατάστασης του αιθουσαίου συστήματος και παρακολούθησης της αποκατάστασης /κεντρικής αντιρρόπησης. 

Σε επιλεγμένα περιστατικά διενεργείται η δοκιμασία Video Head Impulse Test (V-HIT), που συνιστά λειτουργικό έλεγχο του αιθουσαίου συστήματος και της συμμετρικής ή μη ανταπόκρισης και λειτουργίας των λαβυρίνθων, των ημικυκλίων σωλήνων και της οφθαλμοκινητικότητας. 

Επίσης, εφαρμόζονται  χειρισμοί επανατοποθέτησης ωτοκονίας για την αποκατάσταση του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης, μίας από τις συχνότερες και σημαντικότερες νοσολογικές οντότητες, όπως αναφέρθηκε παραπάνω – παθολογικές καταστάσεις του περιφερικού αιθουσαίου συστήματος και υλοποιούνται εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα αιθουσαίας αποκατάστασης σε ιλιγγικούς ασθενείς.

Τέλος, διενεργούνται  ενδοτυμπανικές εγχύσεις, όπου απαιτείται, για την αποκατάσταση διαταραχών ακοής νευροαισθητηρίου τύπου ή χρονίων περιφερικών διαταραχών του αιθουσαίου συστήματος.

Η σημασία της εξειδίκευσης στην αντιμετώπιση του ιλίγγου

Στην κλινική HOSPITALity λειτουργεί τμήμα ΩΡΛ. Με στόχο να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε θέματα που σχετίζονται με διαταραχές της ακοής η κλινική έχει συμπεριλάβει στις υπηρεσίες της το Ιατρείο ιλίγγου και διαταραχών ακοής. Το ιατρείο περιλαμβάνει Ακοολογικό και Νευροωτολογικό ιατρείο με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ιατρών στα γνωστικά αντικείμενα, όπως ΩΡΛ, αλλεργίας, μελέτης φώνησης – κατάποσης στα οποία μελετώνται ο ίλιγγος, η αστάθεια, η ρινική αλλεργία και οι διαταραχές της φωνής και κατάποσης.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την HOSPITALity στο τηλέφωνο 210 866 3064, Λεμεσού 39-41 (κάθετος Αχαρνών 209), Αθήνα. Επισκεφτείτε τον ιστότοπο: www.hospitalityclinic.gr.

Δείτε επίσης