Δίαιτα: Oκτώ μύθοι για την αντικατάσταση γευμάτων

Της Nerys M Astbury Senior Researcher, Diet and Obesity, University of Oxford, The Conversation.

Οι δίαιτες αντικατάστασης γευμάτων, όπου ορισμένα γεύματα αντικαθίστανται με σούπες, σέικ ή μπάρες, έχουν επανέλθει. Απογειώθηκαν για πρώτη φορά κατά τις πρώτες μέρες του διαστημικού ταξιδιού, όταν το κοινό απέκτεισε εμμονή με την ιδέα ενός πλήρους διατροφικά γεύματος με ένα μόνο ποτό ή μια μπάρα. Αυτά τα προϊόντα παρέμειναν δημοφιλή για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’70 και του ’80, αλλά σταδιακά δεν ευνοήθηκαν καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αμφισβητούν τα οφέλη για την υγεία από αυτές τις δίαιτες.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις δίαιτες αντικατάστασης γευμάτων, οπότε ξεκινήσαμε να εξετάσουμε τα στοιχεία. Βασιζόμενοι στη δική μας έρευνα και σε άλλες, μπορούμε τώρα να καταρρίψουμε ορισμένους από αυτούς τους μύθους.

  1. Είναι περίπλοκες. Η εναλλαγή ορισμένων από τα συνηθισμένα σας γεύματα, τα οποία μπορεί να περιέχουν 500-800 θερμίδες, με προϊόντα υποκατάστασης γεύματος που περιέχουν συνήθως 200-300 θερμίδες το καθένα, συμβάλλει στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας. Ο έλεγχος των θερμίδων είναι το βασικό χαρακτηριστικό κάθε επιτυχημένης δίαιτας απώλειας βάρους. Δεδομένου ότι τα προϊόντα αντικατάστασης γευμάτων ελέγχονται από τις θερμίδες και τις μερίδες, είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσετε αυτόν τον τύπο δίαιτας από μια δίαιτα όπου πρέπει να υπολογίζονται οι θερμίδες.
  2. Θα περιοριστώ σε επαναλαμβανόμενα ροφήματα. Τα προϊόντα αντικατάστασης γευμάτων έχουν διανύσει πολύ δρόμο από τα ροφήματα με σκόνη που έχουν μόνο μία γεύση. Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών σέικ σε γεύσεις που ταιριάζουν σε όλα τα γούστα (συμπεριλαμβανομένου chai βανίλιας και τσιπ τσοκ μέντας), σούπες, μπάρες, smoothies και ακόμη και ορισμένα προσυσκευασμένα γεύματα, που σημαίνει ότι η διατροφή σας δεν θα να είναι βαρετή.
  3. Δεν λειτουργούν. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2019 σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υποκατάστατων γευμάτων για απώλεια βάρους περιλάμβανε 23 κλινικές δοκιμές που συνέκριναν την απώλεια βάρους σε άτομα που ακολούθησαν δίαιτα αντικατάστασης γεύματος με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους που δεν περιελάμβανε υποκατάστατα γεύματος. Συνδυάστηκαν παρόμοιες δοκιμές σε ομάδες για ανάλυση. Σε κάθε ομάδα, αν και τα άτομα στα προγράμματα ελέγχου έχασαν βάρος, τα άτομα που ακολούθησαν δίαιτα αντικατάστασης γεύματος έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος μετά από ένα χρόνο. Κατά μέσο όρο, τα άτομα που ακολούθησαν δίαιτα αντικατάστασης γεύματος έχασαν 1,4 κιλά περισσότερο από τα άτομα που έκαναν άλλες δίαιτες μετά από ένα χρόνο. Όσοι ακολούθησαν δίαιτα αντικατάστασης γεύματος, σε συνδυασμό με υποστήριξη από διαιτολόγο ή επαγγελματία υγείας, έχασαν 2,2 κιλά περισσότερο από εκείνους που ακολούθησαν εναλλακτικό τύπο δίαιτας απώλειας βάρους (χωρίς υποστήριξη) και 3,9 κιλά περισσότερο από εκείνους που ακολούθησαν εναλλακτικό τύπο δίαιτας αδυνατίσματος σε συνδυασμό με υποστήριξη.
  4. Είναι μια γρήγορη λύση. Αν και μόνο μερικές από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στην τελευταία ανασκόπηση ανέφεραν μακροχρόνια παρακολούθηση (η οποία είναι κοινή για μελέτες δίαιτας και απώλειας βάρους), οι μελέτες που είχαν μεγαλύτερη παρακολούθηση έδειξαν ότι τα άτομα που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε αντικατάσταση γεύματος ζύγιζαν λιγότερο από όταν ξεκίνησαν το πρόγραμμα έως και τέσσερα χρόνια αργότερα.
  5. Δεν είναι ασφαλή. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι δίαιτες που περιορίζουν την πρόσληψη «πραγματικής τροφής» μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, αϋπνία, κόπωση, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Αλλά αυτές είναι κοινές παρενέργειες που σχετίζονται με πολλές μορφές δίαιτας και δεν περιορίζονται στη χρήση υποκατάστατων γευμάτων. Στην τελευταία ανασκόπηση, αν και πολλές μελέτες δεν ανέφεραν βλάβες, οι μελέτες που ανέφεραν βλάβες δεν βρήκαν στοιχεία ότι η χρήση υποκατάστατων γευμάτων για απώλεια βάρους προκάλεσε σοβαρότερες παρενέργειες από άλλα είδη προγραμμάτων απώλειας βάρους (συμπεριλαμβανομένης της παραδοσιακής δίαιτας με πραγματική τροφή).
  6. Θα νιώθω πεινασμένος όλη την ώρα. Τα προϊόντα υποκατάστασης γευμάτων έχουν σχεδιαστεί με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την όρεξη. Παρόλο που οι μερίδες φαίνονται μικρές, σας χορταίνουν, ώστε να μην αισθάνεστε πεινασμένοι και να αναζητάτε θερμιδικά σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  7. Θα καταλήξω με δίαιτα κακής ποιότητας. Όταν οι άνθρωποι μειώνουν την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν για να χάσουν βάρος, γίνεται πιο δύσκολο να λάβουν τις συνιστώμενες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία. Ωστόσο, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η χρήση υποκατάστατων γευμάτων σε μια δίαιτα περιορισμένης ενέργειας δεν συσχετίστηκε με διατροφικές ελλείψεις. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι τα υποκατάστατα γευμάτων είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα για να πληρούν τους αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τη σύνθεσή τους.
  8. Μπορεί να χάσω βάρος, αλλά δεν είναι υγιεινές δίαιτες. Η ανασκόπηση έδειξε ότι οι παράγοντες κινδύνου για νόσο, συμπεριλαμβανομένης της HbA1c, ενός δείκτη αίματος που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2, βελτιώθηκαν περισσότερο σε άτομα που χρησιμοποιούν υποκατάστατα γεύματος από ό,τι σε αυτούς που χρησιμοποιούν άλλους τύπους προγραμμάτων απώλειας βάρους.

Εάν σκέφτεστε να χάσετε βάρος, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες αντικατάστασης μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

Δείτε επίσης