Χρησιμοποιείτε σωστά το αντηλιακό σας;

Τα στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) δείχνουν ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι το 20% των Αμερικανών θα εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Περίπου 9.500 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του δέρματος κάθε μέρα στις ΗΠΑ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξηγούν ότι ο καρκίνος του δέρματος προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ηλίου, τους ηλιακούς λαμπτήρες ή το σολάριουμ. Οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν το δέρμα, συχνά με τη μορφή ηλιακού εγκαύματος. Καθώς η βλάβη συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανίσετε πρόωρη γήρανση ή ακόμη και να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε καταρράκτη, μια κατάσταση κατά την οποία η όραση γίνεται θολή.

Μια έρευνα αποκάλυψε ότι πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με το μαύρισμα. Ένα εύρημα ήταν ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά στο να προστατεύουν τον εαυτό τους από τον ήλιο σε σχέση με την πραγματικότητα. Όταν η AAD ρώτησε πάνω από 1.000 ενήλικες, αυτοί έδωσαν υψηλούς βαθμούς στην προστασία από τον ήλιο, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι ήταν πιο σημαντική για αυτούς από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Το 62% των ερωτηθέντων έδωσε στον εαυτό του βαθμό «άριστα» για την αντηλιακή προστασία το 2021. Και ένα παρόμοιο ποσοστό είπε ότι είχε μαυρίσει, μια αύξηση 9 ποσοστιαίων μονάδων από το 2020. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε υποστεί ηλιακό έγκαυμα, το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων από το 2020.

Ο Mark Kaufmann, πρόεδρος της AAD, σχολίασε πως αν μαυρίζετε, δεν κάνετε καλή δουλειά για να προστατεύσετε το δέρμα σας. «Δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα», εξήγησε. «Κάθε φορά που μαυρίζετε ή κοκκινίζετε, καταστρέφεται το DNA στο δέρμα σας».

Η έρευνα βρήκε αρκετές παρανοήσεις όσον αφορά τη σωστή χρήση του αντηλιακού. Το 67% των συμμετεχόντων θεώρησαν λανθασμένα ότι το αντηλιακό SPF 30 προσφέρει διπλάσια προστασία από το SPF 15. Στην πραγματικότητα, ο SPF (αντηλιακός προστατευτικός παράγοντας) δεν είναι γραμμικός. Ο δείκτης SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVΒ ενώ ο SPF 30 μπλοκάρει το 96,7% -μια διαφορά 4 ποσοστιαίων μονάδων. Τα ρούχα UPF 50 μπορούν να μπλοκάρουν το 98% της βλαβερής ακτινοβολίας του ήλιου, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation. Επιπλέον, το 65% των ερωτηθέντων ξεχνούσε να εφαρμόσει ξανά το αντηλιακό.

Καταρρίφθηκαν οι μύθοι για το μαύρισμα

Η δερματολόγος Elizabeth Bahar Houshmand είπε ότι υπάρχουν αρκετοί μύθοι όσον αφορά το μαύρισμα. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει η πεποίθηση ότι το μαύρισμα είναι απαραίτητο για τη λήψη βιταμίνης D. Δεν υπάρχει λόγος να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και επιτάχυνση της γήρανσης προκειμένου να λάβετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. «Τα σωστά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να επιτευχθούν μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων χωρίς να βλάψετε το δέρμα σας», εξήγησε.

Επίσης υπάρχει η κοινή παρανόηση ότι τα άτομα με σκούρο δέρμα δεν χρειάζονται αντηλιακή προστασία. «Τα άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος και να βιώσουν φωτογήρανση, δηλαδή πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από την επανειλημμένη έκθεση στον ήλιο,» είπε η Houshmand. «Το μαύρισμα, ανεξάρτητα από τον τύπο ή το χρώμα του δέρματος, υποδηλώνει βλάβη στο δέρμα και η βλάβη οδηγεί σε καρκίνο του δέρματος και γήρανση».

Πολλοί πιστεύουν ότι μόνο οι ακτίνες UVB είναι επιβλαβείς. Ενώ η UVB ακτινοβολία είναι ο τύπος που σχετίζεται με τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος, η UVA είναι επίσης επιβλαβής καθώς συνδέεται με τη γήρανση και τις ρυτίδες. «Δέκα ή περισσότερες χρήσεις ενός σολάριουμ θα αυξήσουν τον κίνδυνο μελανώματος κατά 34%. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν σολάριουμ πριν από την ηλικία των 35 ετών αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 75%».

Ο Lawrence Green, δερματολόγος και κλινικός καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington, συνιστά να φοράτε ρούχα και καπέλα όσο το δυνατόν περισσότερο και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέως φάσματος SPF 30 ή υψηλότερο σε οποιοδήποτε δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. «Εάν μείνετε στο νερό για λίγο ή ιδρώνετε, εφαρμόστε ξανά κάθε λίγες ώρες», είπε ο Green. «Μείνετε κάτω από μια ομπρέλα ηλίου όταν μπορείτε, ώστε να μην είστε απευθείας στον ήλιο».

Ο Green προτείνει τη χρήση αντηλιακών με κρέμα ή λοσιόν αντί για σπρέι. «Όταν χρησιμοποιείτε σπρέι, ένα μεγάλο μέρος του μπορεί να πηγαίνει στον αέρα και όχι στο δέρμα», εξήγησε, «έτσι έχετε λιγότερη προστασία από ό,τι νομίζετε». Μπορούν επίσης να σας αφήσουν με άνιση προστασία εάν δεν αλείψετε καλά. Μην ξεχνάτε τις ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, το πίσω μέρος του λαιμού ή δυσπρόσιτα μέρη όπως η πλάτη σας. Επίσης, φοράτε καπέλα με πλήρη κάλυψη και επενδύστε σε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου υψηλής ποιότητας με προστασία UVA και UVB.

Δείτε επίσης