H φροντίδα του δέρματος μετά την έκθεση στον ήλιο

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα. Όταν το δέρμα εκτίθεται στις ακτίνες UVB προκαλούνται εγκαύματα και βλάβες στο DNA των κυττάρων του. Τα κατεστραμμένα κύτταρα οδηγούν σε φλεγμονή του υποδόριου ιστού. Η ακτινοβολία UVA έχει επίσης το ίδιο αποτέλεσμα, αν και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φανεί. Δεδομένου ότι οι ακτίνες UVA διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, το κολλαγόνο υπόκειται σε βλάβες, γεγονός που μειώνει την ελαστικότητα του δέρματος, οδηγώντας σε ρυτίδες.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, αίσθηση θερμότητας στο δέρμα, φαγούρα και πόνο. Η κορύφωση των συμπτωμάτων έρχεται μετά από 12 έως 24 ώρες. Χρειάζονται άλλες 3 με 7 ημέρες έως ότου τα συμπτώματα εξαφανιστούν τελείως. Αλλά ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό, το δέρμα δεν είναι στην καλύτερη κατάστασή του μετά την ηλιοθεραπεία. Ο ήλιος, ο άνεμος και η ζέστη στεγνώνουν το δέρμα. Υπάρχει έλλειψη υγρασίας και μπορεί το δέρμα να εμφανίζεται περισσότερο ζαρωμένο. Τα προϊόντα περιποίησης μετά τον ήλιο βοηθούν στην αναγέννηση και την αυτοθεραπεία του δέρματος και θεωρούνται πολύ σημαντικά για μια περίοδο τουλάχιστον 12 ωρών. Τα γόνατα, το μέτωπο, η μύτη, το πηγούνι, τα μάγουλα, οι ώμοι και το ντεκολτέ, απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος μετά την έκθεση στον ήλιο:

Δροσερά ντους. Το κοκκίνισμα είναι βασικά μια φλεγμονή του δέρματος. Και ένας από τους τρόπους για τη θεραπεία της φλεγμονής είναι να κρυώσει η πληγείσα περιοχή. Βοηθήστε το δέρμα σας με δροσερά ντους. Θα πρέπει όμως να αποφύγετε την άμεση εφαρμογή πάγου. Ο πάγος, παρόλο που μπορεί να φαίνεται επιθυμητός όταν το δέρμα καίει, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ζημιά στο εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα.

Εάν είναι να κάνετε μπάνιο στην πισίνα χρειάζεται προσοχή διότι το χλωριωμένο νερό μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το δέρμα σας. Η ρίψη μερικών κουταλιών σούπας μαγειρικής σόδας σε μια μπανιέρα με κρύο νερό και η εμβάπτιση για περίπου 15-20 λεπτά βοηθά στην ελαχιστοποίηση των ζημιών από τον ήλιο. Μην τρίβετε το δέρμα σας, είτε στο μπάνιο είτε μετά. Στεγνώστε με μια πετσέτα χωρίς τριβή.

Aftersun ενυδατικά. Όταν επιλέγετε προϊόντα αντηλιακής φροντίδας, είναι σημαντικό να ενυδατώνουν το δέρμα σας. Η ρύθμιση της ισορροπίας της υγρασίας και η αναγέννηση του δέρματος είναι ο πρώτος σκοπός σας. Τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι απαλλαγμένα από πρόσθετα, γιατί τα αρώματα και τα parabens ερεθίζουν το δέρμα.

Μετά την έκθεση στον ήλιο, χρειάζεστε ένα διαφορετικό ενυδατικό από το σύνηθες. Οι συνήθεις ενυδατικοί παράγοντες βασίζονται σε έλαια για να φράζουν την υγρασία, που σημαίνει ότι παγιδεύουν τη θερμότητα στο δέρμα σας εάν τα εφαρμόσετε μετά από ηλιακό κοκκίνισμα, επιδεινώνοντας έτσι την αίσθηση της θερμότητας και της φλεγμονής.

Τα aftersun ενυδατικά είναι ουσιαστικά ελαφριά ενυδατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ελάχιστα αποφρακτικά συστατικά. Χρειάζεστε μια φόρμουλα υψηλής περιεκτικότητας σε νερό. Αυτό είναι απαραίτητο για να βοηθήσει το δέρμα σας να ανακάμψει από τη φλεγμονή. Η χρήση ελαφριάς λοσιόν ή τζελ επιτρέπει τη διαφυγή της θερμότητας και βοηθά το δέρμα να δροσιστεί.

Αλόη βέρα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι ενυδατικές κρέμες που περιέχουν αλόη βέρα μπορούν να καταπραΰνουν το κοκκίνισμα. Η χρήση αλόης βέρας στη φροντίδα του δέρματος είναι μια παλιά, καλή ιδέα καθώς τα συστατικά του φυτού είναι ιδανικά για την περιποίηση του ταλαιπωρημένου από τον ήλιο δέρμα. Ενυδατώνουν, είναι αντιφλεγμονώδη και βοηθούν στην επούλωση των πληγών. Η εφαρμογή τζελ αλόης βέρας απευθείας στο δέρμα παρέχει άμεση, καταπραϋντική ανακούφιση. Η αλόη βέρα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει σε όλες τις μορφές εγκαύματος.

Αντιοξειδωτικά. Επειδή τα προϊόντα προστασίας από τον ήλιο δεν εμποδίζουν εντελώς τις ακτίνες UV -και η επάλειψη αντηλιακού δεν είναι πάντα τέλεια- μετά την ηλιοθεραπεία, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε το δέρμα σας με προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία παρέχουν έξτρα οφέλη. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και μπορούν να μειώσουν τις βλάβες από τις ακτίνες UV. Δύο αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στο δέρμα σας είναι η βιταμίνη Ε και η γαλλική επιγαλοκατεχίνη (EGCG) που βρίσκεται στο πράσινο τσάι.

Χαμομήλι. Το χαμομήλι μπορεί να καταπραΰνει τη φλεγμονή του δέρματος. Παρασκευάστε το όπως θα κάνατε κανονικά και αφήστε το να κρυώσει. Όταν είναι έτοιμο, εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή -αν είστε αλλεργικοί στο χαμομήλι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη θεραπεία.

Έλαια καρύδας και μποράγκο. Το έλαιο καρύδας προσφέρει δροσιστικό αποτέλεσμα και αναζωογονεί το δέρμα. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε έχει καταπραϋντική δράση. Δεδομένου ότι διεισδύει στο δέρμα, είναι καλό για άτομα με ξηρό και σκασμένο δέρμα. Το έλαιο μποράγκο (Borago officinalis) διεγείρει τη δραστηριότητα των κυττάρων του δέρματος και ενθαρρύνει την αναγέννηση του δέρματος. Περιέχει υψηλά επίπεδα γάμμα-λινελαϊκού οξέος (GLA) και αυτό το καθιστά χρήσιμο στη θεραπεία πολλών δερματικών διαταραχών.

Φροντίδα εκ των έσω. Εκτός από τα προϊόντα περιποίησης, υπάρχουν και άλλα μέτρα που υποστηρίζουν την αναγέννηση του δέρματος. Η “φροντίδα από τα μέσα”, δηλαδή η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο περισσότερο εκθέτετε το δέρμα σας στον ήλιο, τόσο περισσότερα υγρά θα πρέπει να καταναλώνετε. Φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνες και φυτοχημικά βοηθούν στην αναγέννηση του δέρματος -τα καρότα, για παράδειγμα, αυξάνουν την περιεκτικότητα του δέρματος σε β-καροτένιο.

Δείτε επίσης