Καθώς η ζέστη του καλοκαιριού εντείνεται, με τις θερμοκρασίες μερικές φορές να εκτινάσσονται στα ύψη σε τριψήφιο αριθμό, το ερώτημα είναι ποια υφάσματα ρούχων είναι καλύτερα για να παραμένει το σώμα δροσερό. Ο Sundaresan Jayaraman, καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Georgia Tech, δίνει πληροφορίες για τις ιδιότητες διαφόρων υφασμάτων και γιατί ορισμένα είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα σε ζεστές και υγρές συνθήκες.
Ο Jayaraman, ειδικός στις ίνες, τα πολυμερή και τα υφάσματα, αναγνωρίζει το λινό ως το καλύτερο ύφασμα για ζεστές και υγρές συνθήκες. Εξηγεί ότι η αποτελεσματικότητα των λινών ειδών έγκειται στις ανώτερες ιδιότητες διαχείρισης της υγρασίας. Η δομή των ινών του λινού επιτρέπει να απορροφούν γρήγορα την υγρασία και στη συνέχεια να τη μεταφέρει μακριά από το σώμα. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ικανότητα ανάκτησης της υγρασίας του λινού, που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσει σημαντική ποσότητα υγρασίας χωρίς να γίνεται υγρό.
Ο ρυθμός απορρόφησης ατμών υγρασίας για τα λινά είδη είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον για το βαμβάκι ή τον πολυεστέρα. Επιπλέον, ο τρόπος ακαμψίας του λινού το εμποδίζει να κολλήσει στο σώμα, επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.
Το βαμβάκι είναι ένα άλλο δημοφιλές ύφασμα για το καλοκαίρι, γνωστό για την απαλότητα και την αναπνοή του. Ωστόσο, ενώ το βαμβάκι απορροφά αποτελεσματικά την υγρασία, τείνει να τη διατηρεί περισσότερο από το λινό, και να γίνεται μαλακό σε υπερβολική ζέστη. Ο ρυθμός μετάδοσης των ατμών υγρασίας του βαμβακιού είναι χαμηλότερος από του λινού, που σημαίνει ότι δεν στεγνώνει τόσο γρήγορα.
Η δομή των βαμβακερών ινών μπορεί να παγιδεύει περισσότερο νερό και επηρεάζει την απόδοση του βαμβακιού. Αν και είναι πιο επιρρεπές στο να κολλάει στο σώμα λόγω της χαμηλότερης ακαμψίας του όταν λυγίζει, το βαμβάκι είναι γενικά άνετο για λιγότερο υγρές συνθήκες ή για μικρότερη διάρκεια ζέστης.
Αν και ο πολυεστέρας μπορεί να μην είναι το πρώτο ύφασμα που έρχεται στο μυαλό για το καλοκαίρι, η απόδοσή του μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με χημικές επεξεργασίες. Η τεχνολογία Dri-FIT, για παράδειγμα, βελτιώνει τις ιδιότητες απομάκρυνσης της υγρασίας του πολυεστέρα, καθιστώντας τον μια δημοφιλή επιλογή για αθλητικά ρούχα. Ο κανονικός πολυεστέρας είναι φρικτός όταν πρόκειται για την απορρόφηση υγρασίας, «Αλλά ο πολυεστέρας Dri-FIT δεν γίνεται κολλώδης και είναι πολύ άνετος για σωματική δραστηριότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».
Ενώ η λειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας, η αισθητική παίζει επίσης ρόλο στην επιλογή υφασμάτων για το καλοκαίρι. Το λινό, παρά τις εξαιρετικές ψυκτικές του ιδιότητες, είναι επιρρεπές σε ζάρες και μπορεί να μην φαίνεται τόσο κομψό όσο το βαμβάκι ή ο επεξεργασμένος πολυεστέρας, αν και αυτό μπορεί να είναι ένα υποκειμενικό θέμα. Η φυσική ακαμψία του λινού, που συμβάλλει στα δροσιστικά του οφέλη, δημιουργεί την τάση του για τσαλάκωμα.
Για μια ωραία εμφάνιση, τα λινά ρούχα συχνά απαιτούν σιδέρωμα πριν φορεθούν. Για όσους δίνουν προτεραιότητα στην εμφάνιση, το βαμβάκι προσφέρει πιο απαλό ντύσιμο και πιο ομαλή εμφάνιση, αν και με ελαφρώς μικρότερη απόδοση ψύξης.
Πηγή: Georgia Institute of Technology