Η Λάρισα πιλότος στο σχεδιασμό του νέου συστήματος υγείας στη χώρας μας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος*

Η Λάρισα είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Θεσσαλίας και αποτελεί κεντρικό σημείο για την υγειονομική περίθαλψη τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα στην περιοχή. Οι βασικές δομές υγείας που λειτουργούν στην πόλη είναι:

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα ιατρικών αναγκών και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες εγκαταστάσεις και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε διάφορους τομείς. Συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσφέροντας εκπαιδευτικές ευκαιρίες για φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προσφέρει βασικές ιατρικές υπηρεσίες και αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης και των γύρω περιοχών. Εξυπηρετεί καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών. Λειτουργούν αρκετές κλινικές και τμήματα με κορυφαία την ΜΕΘ.

Παράλληλα, λειτουργούν δημόσιες δομές ΠΦΥ, τόσο μέσα στην πόλη (1 Κέντρο Υγείας και 4 ΤΟΜΥ) όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Λάρισας (6 Κέντρα Υγείας με δίκτυο Περιφερειακών Ιατρείων) που προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Όσον αφορά τον Ιδιωτικό τομέα, στην περιοχή μας λειτουργούν 15 Ιδιωτικές κλινικές, 2 Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κλειστής Νοσηλείας καθώς και 2 δομές ΗμερήσιαςΑποκατάστασης, που προσφέρουν εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και πολλές φορές διαθέτουν τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό που επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών υψηλήςποιότητας.

Επιπρόσθετα, λειτουργεί άριστο δίκτυο κλινικών, κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών γιατρών με άρτια εξοπλισμένα ιατρεία και προσφέρουν τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές υπηρεσίες στην ΠΦΥ.

Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Λάρισα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Οι διαφορές στις υποδομέςκαι η δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση και την εμπειρία που προσφέρει ο δημόσιος τομέας,
δημιουργούν ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την Ιατρική Σχολή του, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση νέων γιατρών και στην ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων. Οι συνεργασίες με τα τοπικά νοσοκομεία επιτρέπουν την πρακτική άσκηση των φοιτητών και τη συμμετοχή τους σε ερευνητικές δραστηριότητες που προάγουν την επιστημονική γνώση και την ιατρική πρακτική.

Η έγκριση λειτουργίας αγγλόφωνου τμήματος για αλλοδαπούς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου μας, με πιθανή λειτουργία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και με δυναμικότητα εκπαίδευσης 40 φοιτητών κατ’ έτος, που στο τέλος της εξαετίας θα είναι τουλάχιστον 240 φοιτητές, είναι σημαντικότατη με πολλαπλά οφέλη, όπως οικονομική και εκπαιδευτική ανάπτυξη, πολιτισμική ανταλλαγή και διεθνείς σχέσεις, κοινωνικήενσωμάτωση και αλληλεγγύη.

Η περιοχή μας, ως πάροχος ιατρικού τουρισμού, έχει καλές υποδομές σε κτίρια και εξοπλισμό, πολλούς και καλούς γιατρούς στις περισσότερες ειδικότητες. Οι κατηγορίες ιατρικών υπηρεσιών, όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα είναι κυρίως η Αιμοκάθαρση, η Αποκατάσταση-Αποθεραπεία, η Τεχνητή γονιμοποίηση, η Χειρουργική, η Ογκολογία, η Ορθοπεδική, η Χειρουργική καρδιάς και αγγείων, η Ψυχιατρική κ.ά.

Τέλος, πιστεύουμε ότι το σύστημα υγείας όπως λειτουργεί στην περιοχή μας, μπορεί να αποτελέσει πιλότο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του νέου συστήματος υγείας στη χώρα μας, που θα πρέπει να περιλαμβάνει την συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα σε όλα τα επίπεδα. Σ’ έναν ισχυρότατο δημόσιο πυλώνα, με δομές επαρκώς χρηματοδοτούμενες και
στελεχωμένες, διαρκώς αξιολογούμενες, να μπορεί να κουμπώνει ένας υποστηρικτικός ιδιωτικός τομέας, διαρκώς πιστοποιούμενος και ελεγχόμενος.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος είναι Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Δείτε επίσης