Τα φάρμακα για τον διαβήτη όπως το Ozempic μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Μια κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη, τα οποία περιλαμβάνουν το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, το Ozempic, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA.

Η μελέτη συνέκρινε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν θεραπεία με ινσουλίνη έναντι ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αγωνιστές GLP-1, όπως το Ozempic, μεταξύ 2005 και 2018. Πρόκειται για μια μεγάλη μελέτη που παρακολούθησε 1.651. 452 ασθενείς με διαβήτη για 13-15 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν αγωνιστές GLP-1 είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν 10 από τους 13 καρκίνους που μελετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του νεφρού, του παγκρέατος, του οισοφάγου, των ωοθηκών, του ήπατος και του παχέος εντέρου.

Μεταξύ των καρκίνων που δεν είδαν σημαντική αλλαγή στον κίνδυνο ήταν ο καρκίνος του θυρεοειδούς και ο καρκίνος του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Rong Xu. «Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία ότι τα GLP-1RA (glucagon-like peptide 1 receptor agonist) υπόσχονται να σπάσουν τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου».

Μεταξύ των φαρμάκων που μελετήθηκαν ήταν η σεμαγλουτίδη -που πωλείται στο εμπόριο ως Ozempic- η λιραγλουτίδη και άλλα. Το Ozempic εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017.

Οι αγωνιστές GLP-1 υπάρχουν εδώ και περίπου 20 χρόνια, αλλά μια νέα γενιά αυτών των φαρμάκων, μεταξύ των οποίων το Ozempic, έχει γίνει δημοφιλής για τις πιο σημαντικές επιδράσεις τους στην απώλεια βάρους.

Ο Xu πρότεινε ότι τα προστατευτικά οφέλη που παρουσιάστηκαν στη μελέτη μπορεί να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν θεραπείες GLP-1 για ασθενείς με διαβήτη αντί για άλλα φάρμακα όπως η ινσουλίνη.

Ta GLP-1RA έχουν περαιτέρω αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών εκβάσεων σε ασθενείς με παχυσαρκία και ότι συμβάλλουν στην επίλυση της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας.

Περισσότερες πληροφορίες: Lindsey Wang et al, Glucagon-Like Peptide 1 Receptor Agonists and 13 Obesity-Associated Cancers in Patients With Type 2 Diabetes, JAMA Network Open (2024). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2024.21305.

Δείτε επίσης