Λιπαρό συκώτι: Αντιμετώπιση με διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης

Μια έρευνα βρήκε ότι πολλοί άνθρωποι με λιπώδη ηπατική νόσο δεν γνωρίζουν ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την υγεία του ήπατος. Η Δρ Shelley Keating από το UQ’s School of Human Movement and Nutrition Sciences είπε ότι η λιπώδης ηπατική νόσος επηρεάζει περίπου το 25% των ανθρώπων παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη.

«Δεν υπάρχουν εγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες, επομένως η τροποποίηση του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και της διατροφής, παραμένει η συνιστώμενη προσέγγιση για τη διαχείριση της πάθησης», είπε η Keating.

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, μόνο το 20% των ανθρώπων που ζουν με λιπώδη ηπατική νόσο πληρούν τις συστάσεις σωματικής άσκησης. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι υπήρχε έλλειψη ευαισθητοποίησης και εμπειρίας με το HIIT και οι συμμετέχοντες είχαν ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με τις δυνατότητές τους να κάνουν την εκπαίδευση. Υπήρχαν επίσης ιατρικά ή κοινωνικά εμπόδια για την έναρξη ή τη συνέχιση του HIIT, όπως μυοσκελετικές παθήσεις και ραντεβού για άλλες καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2. Οι συμμετέχοντες είπαν ότι η υποστήριξη ενός ειδικού στην άσκηση ήταν πολύτιμος παράγοντας και γενικά απολάμβαναν το HIIT και τα ολιστικά οφέλη του».

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Clinical and Translational Hepatology.

Η παρέμβαση άσκησης περιελάμβανε τρεις συνεδρίες HIIT την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, υπό την επίβλεψη ειδικευμένου επαγγελματία άσκησης. Οι συνεδρίες ξεκίνησαν με προθέρμανση 5 λεπτών στο 60% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού (HRmax), ακολουθούμενες από διαστήματα 4 × 4 λεπτών στο 85–95% του HRmax διάσπαρτα με περιόδους αποκατάστασης 3 λεπτών στο 60% HRmax, με 5 λεπτά ξεκούραση για την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίας.

Τα διαστήματα υψηλής έντασης βαθμολογήθηκαν από δύσκολα έως πολύ δύσκολα σε μια υποκειμενική κλίμακα προσπάθειας.

Ο συνεργάτης της έρευνας Matthew Wallen από το Πανεπιστήμιο Flinders είπε ότι προηγούμενες κοινές μελέτες έχουν δείξει ότι το HIIT είναι μια εφικτή και ευεργετική επιλογή άσκησης για άτομα που ζουν με λιπώδη ηπατική νόσο.

«Τα άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο είναι συχνά κουρασμένα, αναφέρουν κακό ύπνο και μυοσκελετικές ανησυχίες και μπορεί να έχουν μειωμένη ικανότητα για καθημερινές δραστηριότητες», είπε ο Wallen. «Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τη χαμηλή συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα, επηρεάζουν την ικανότητά τους να ασκούνται. Ενώ αυτά τα ευρήματα υπόσχονται ότι το HIIT θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση της λιπώδους νόσου του ήπατος με κατάλληλους ελέγχους ασφαλείας για τους συμμετέχοντες, είναι σημαντικό τα άτομα που ζουν με λιπώδη νόσο του ήπατος να αναζητούν συμβουλές και υποστήριξη από έναν κατάλληλα καταρτισμένο επαγγελματία άσκησης ή από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης τους. πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα HIIT».

Τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην ενημέρωση μελλοντικών κλινικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της πρόσληψης του HIIT μεταξύ των ατόμων με στεατοηπατίτιδα.

Περισσότερες πληροφορίες: Shelley E. Keating et al, High-intensity Interval Training for the Management of Nonalcoholic Steatohepatitis: Participant Experiences and Perspectives, Journal of Clinical and Translational Hepatology (2023). DOI: 10.14218/JCTH.2022.00091S.

Δείτε επίσης