Καλύτερη μνήμη με διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η έρευνα δείχνει ότι η ικανότητα μεγιστοποίησης της λειτουργίας της μνήμης μπορεί να σχετίζεται με το τι τρώτε. Ακολουθώντας ένα διατροφικό πρόγραμμα που παρέχει μια πιο υγιεινή επιλογή διαιτητικών λιπών και μια ποικιλία φυτικών τροφών πλούσιες σε φυτοθρεπτικά συστατικά θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την υγεία σας.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά που πιστεύεται ότι είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία και βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών.

Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για το τι συνθέτει μια δίαιτα υγιεινή για τον εγκέφαλο. Μελέτες διαπιστώνουν ότι ό,τι είναι καλό για την καρδιά σας μπορεί επίσης να είναι καλό για τον εγκέφαλό σας. Επομένως, το καλύτερο στοίχημα για πλούσιες αναμνήσεις είναι να παραιτηθείτε από το ανθυγιεινό λίπος και να θυμάστε να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιο των φυτικών τροφίμων.

Τροφές που ενισχύουν τη μνήμη

Δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρια, πιο υγιεινά λιπαρά και βότανα ή σπόροι ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης του εγκεφάλου. Δείτε περισσότερα για αυτές τις τροφές:

Φρούτα

Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από οξειδωτική βλάβη και να αποτρέψουν την πρόωρη γήρανση και την άνοια που μειώνει τη μνήμη. Τα βατόμουρα είναι πλούσια πηγή ανθοκυανίνης και άλλων φλαβονοειδών που μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα σταφύλια είναι γεμάτα ρεσβερατρόλη, μια ένωση που ενισχύει τη μνήμη. Τα σταφύλια Concord είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που έχουν τη δυνατότητα να προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το καρπούζι έχει υψηλή συγκέντρωση λυκοπενίου, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το καρπούζι είναι επίσης καλή πηγή καθαρού νερού, το οποίο ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου. Ακόμη και μια ήπια περίπτωση αφυδάτωσης μπορεί να μειώσει την πνευματική ενέργεια και να βλάψει τη μνήμη.

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, το οποίο βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης συμβάλλοντας στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα όταν καταναλώνονται με μέτρο αντί των κορεσμένων λιπαρών.

Λαχανικά

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, μια φυσική ένωση που μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας περισσότερο οξυγονωμένο αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο.
Τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι γνωστά για τα αντιοξειδωτικά τους, όπως η βιταμίνη C, και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Τα χόρτα είναι επίσης πλούσια σε φολικό οξύ, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια

Το σιτάρι, το κουσκούς ολικής αλέσεως, τα ρεβίθια, η βρώμη, οι γλυκοπατάτες και τα μαύρα φασόλια είναι παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων. Δεδομένου ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα λειτουργούν με γλυκόζη -προέρχεται από υδατάνθρακες- και δεν αποθηκεύουν περίσσεια γλυκόζης, χρειάζονται μια σταθερή παροχή αυτής. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι μια προτιμώμενη τροφή για τον εγκέφαλο, παρέχοντας αργή, διαρκή παροχή γλυκόζης. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταβολιστούν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, τη βιταμίνη Β που ενισχύει τη μνήμη.

Θαλασσινά

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγκα, οι σαρδέλες και οι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι υγιεινά για την καρδιά. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη μνήμη όταν καταναλώνονται μία έως δύο φορές την εβδομάδα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια.

Τα οστρακοειδή και τα μαλακόστρακα, όπως τα στρείδια, τα μύδια, τα μύδια, οι καραβίδες, οι γαρίδες και ο αστακός, είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, μιας θρεπτικής ουσίας που εμπλέκεται στην πρόληψη της απώλειας μνήμης.

Yγιεινά λιπαρά

Το ελαιόλαδο παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης όταν χρησιμοποιείται στη θέση των κορεσμένων ή τρανς λιπαρών. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το λιγότερο επεξεργασμένο είδος με τα υψηλότερα επίπεδα προστατευτικής αντιοξειδωτικής ένωσης.

Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τα τριγλυκερίδια, βελτιώνουν την υγεία των αγγείων, βοηθούν στη μέτρια αρτηριακή πίεση και μειώνουν την πήξη του αίματος.

Βότανα ή σπόροι

Οι σπόροι κακάο είναι μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της βλάβης από την LDL χοληστερόλη, την προστασία της αρτηριακής επένδυσης και την πρόληψη των θρόμβων αίματος. Το κακάο περιέχει επίσης αργινίνη, μια ένωση που αυξάνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Το δεντρολίβανο και η μέντα ανήκουν στην ίδια οικογένεια βοτάνων. Το δεντρολίβανο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Το άρωμα μέντας έχει βρεθεί ότι ενισχύει τη μνήμη.

Οι σπόροι σουσαμιού είναι μια πλούσια πηγή του αμινοξέος τυροσίνη, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση και την έντονη μνήμη. Οι σπόροι σουσαμιού είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6, άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη λειτουργία της μνήμης.

Το σαφράν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά ta άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ. Η αλλαγή του τρόπου ζωής για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης, καθώς και το να μην καπνίζετε, να κάνετε καθημερινούς περιπάτους και να διατηρείτε το βάρος σας σε ένα υγιές εύρος μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της λειτουργίας της μνήμης.

Πηγή: Mayo Clinic

Δείτε επίσης