Γράφει η Ειρήνη Σερακιώτη*
Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση πάθηση του δέρματος που προκαλεί απώλεια μαλλιών και αφορά περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Στους περισσότερους ανθρώπους ξεκινά ως μια στρογγυλή ή οβάλ περιοχή απώλειας τριχών στο τριχωτό της κεφαλής ή στα γένια αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα υπάρχουν τρίχες.
Τι προκαλεί την γυροειδή αλωπεκία; Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό μας από εξωγενείς παράγοντες όπως βακτήρια και διάφορα αλλεργιογόνα. Στη γυροειδή αλωπεκία όμως δεν λειτουργεί σωστά και επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του τριχικού θύλακα, οδηγώντας τα πρώιμα στην φάση “ηρεμίας” (τελογενής φάση) με αποτέλεσμα την τριχόπτωση. Αυτό που ενεργοποιεί την ανοσιακή απάντηση είναι άγνωστο, εμπλέκονται όμως το στρες, περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες.
Με ποια άλλα νοσήματα σχετίζεται η γυροειδής αλωπεκία; Η γυροειδής αλωπεκία συνδέεται με πολλά άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ατοπική δερματίτιδα, θυρεοειδίτιδες, λεύκη, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και ψυχικές διαταραχές.
Σε τι ηλικία εμφανίζεται; Αν και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, στους περισσότερους η νόσος εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και στην νεαρή ενήλικο ζωή. Αφορά άτομα όλων των φυλών και φύλων. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από τους άντρες. Ο κίνδυνος να αποκτήσει κάποιος γυροειδή αλωπεκία αυξάνεται εάν πάσχει από αυτήν κάποιος συγγενής εξ’ αίματος, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κι άλλο αν ο συγγενής αυτός έχασε τα μαλλιά του πριν τα 30.
Τύποι
Πέρα από την συχνότερη μορφή στην οποία προσβάλλεται το τριχωτό της κεφαλής υπάρχουν διάφορες άλλες μορφές γυροειδούς αλωπεκίας όπως:
- Γυροειδής αλωπεκία γενείου: Ένα άτομο έχει περιοχές απώλειας τριχών στα γένια του.
- Οφίαση: Ένα άτομο έχει μια ταινία ή λωρίδα απώλειας τριχών στην ινιακή χώρα (αυχένα) που επεκτείνεται πίσω από τα αυτιά.
- Ολική γυροειδής αλωπεκία: Ένα άτομο έχει χάσει όλες τις τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής του.
- Καθολική γυροειδής αλωπεκία: Ένα άτομο έχει χάσει όλες τις τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής του και σε όλο το σώμα του.
Τα μαλλιά ξαναβγαίνουν; Ναι, τα μαλλιά μπορούν να ξαναβγούν, καθώς η γυροειδής είναι μια μη-ουλωτική αλωπεκία. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να βιώσουν μια φορά στη ζωή τους ένα επεισόδιο γυροειδούς αλωπεκίας, να ανακτήσουν τα μαλλιά τους, και έκτοτε να μην επανέλθει η νόσος. Ωστόσο, οι περισσότεροι συνήθως εμφανίζουν και επόμενα επεισόδια απώλειας που τα ονομάζουμε υποτροπές. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν υποτροπή μέσα σε ένα χρόνο από την αναγέννηση των μαλλιών τους και οι περισσότερες υποτροπές συμβαίνουν μέσα σε 5 χρόνια. Αυτά τα επεισόδια τριχόπτωσης και αναγέννησης μπορεί να συμβαίνουν σε όλη τη ζωή ενός ατόμου.Υπάρχει και μια ομάδα ασθενών, στους οποίους μετά την εγκατάσταση του νοσήματος, οι πλάκες αλωπεκίας επιμένουν ή/και επεκτείνονται, διαρκώντας για χρόνια. Όταν τα μαλλιά αρχίζουν να ξαναβγαίνουν, μπορεί να επανέλθουν λευκά ή ξανθά και πιο λεπτά από πριν. Αυτό είναι συνήθως προσωρινό. Με το χρόνο επανέρχονται συνήθως στην προηγούμενη κατάσταση.
Θεραπείες
Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που αναστέλλουν την ανοσιακή επίθεση και διεγείρουν την ανάπτυξη της τρίχας στους ενήλικες και τα παιδιά με γυροειδή αλωπεκία. Το είδος της θεραπείας που θα σας συστήσει ο γιατρός εξαρτάται από: τον τύπο ή μορφή γυροειδούς αλωπεκίας, την σοβαρότητα/έκταση της νόσου, την ηλικία και από το αν έχει προηγηθεί άλλη αγωγή.
Ο μόνος τρόπος να βεβαιωθεί κάποιος ότι πάσχει από γυροειδή αλωπεκία είναι να επισκεφτεί τον δερματολόγο του προκειμένου να γίνει σωστά η διάγνωση και η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
*Η Ειρήνη Σερακιώτη, MD, είναι Jr Medical Advisor Dermatology Pharmaserve-Lilly.