Με ποιους τρόπους μπορείτε να διώξετε τα κουνούπια;

Πώς μπορεί ένα μικροσκοπικό, εύθραυστο έντομο να προκαλεί τόσο πόνο, ταλαιπωρία και ενόχληση; Και δεν είναι μόνο αυτό, τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες που μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες. Οι αντιδράσεις στα τσιμπήματα μπορεί να είναι σοβαρές και όταν κυκλοφορούν σμήνη κουνουπιών οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικές.

Είναι αδύνατο να σταματήσετε τα κουνούπια να πετάνε στους τοπικούς θάμνους ή τους υγροβιότοπους και όσα αναπαράγονται στην αυλή των γειτόνων σας θα φτάσουν και σε σάς. Αλλά ίσως να μπορείτε να δημιουργήσετε μια ζώνη γύρω σας χωρίς κουνούπια. Όπως θα φορούσατε πουκάμισο, αντηλιακό και καπέλο για να προστατεύσετε από τα ηλιακά εγκαύματα, δύο από αυτά ισχύουν και για την προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα μακρυμάνικα πουκάμισα και τα μακριά παντελόνια θα σας προστατεύσουν από τα τσιμπήματα. Τα πιο σκούρα χρώματα τείνουν να προσελκύουν τα κουνούπια και παρόλο που τα άσπρα ρούχα δεν θα τα απωθήσουν εντελώς, ίσως να μην προσελκύσουν τόσα πολλά. Επίσης, προτιμήστε κάτι χαλαρό, έτσι ώστε τα κεντριά των κουνουπιών να μην μπορούν να τσιμπήσουν στο δέρμα σας.

Η χρήση εντομοαπωθητικού είναι ένας καλός τρόπος για να προστατευτείτε. Επιλέξτε ένα προϊόν που περιέχει διαιθυλοτολουαμίδιο (κοινώς DEET), πικαριδίνη ή «έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού». Όλα αυτά τα προϊόντα παρέχουν προστασία, εφόσον εφαρμόζονται σωστά. Μια δόση απωθητικού εδώ και εκεί δεν θα λειτουργήσει. Ανεξάρτητα από τη σύνθεση, είτε είναι κρέμα, λοσιόν, τζελ ή αεροζόλ, πρέπει να υπάρχει πλήρης κάλυψη του εκτεθειμένου δέρματος. Αν χάσετε λίγο, το κουνούπι θα βρει αυτή την “τρύπα” και θα σας δαγκώσει. Μπορείτε να ιδρώσετε ή να κολυμπήσετε, γι’ αυτό έχετε κατά νου ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσετε ξανά το απωθητικό που επιλέξατε.

Μερικοί άνθρωποι διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα «χημικά» απωθητικά και αισθάνονται άγχος. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται δισεκατομμύρια φορές κάθε χρόνο με πολύ λίγες αναφορές για ερεθισμό του δέρματος ή άλλες δυσμενείς συνέπειες. Μπορεί να διατρέχετε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, από ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια εάν δεν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα. Ακόμα κι αν ψάχνετε για εναλλακτικά προϊόντα, όπως αυτά που περιέχουν φυτικά συστατικά, να ξέρετε ότι θα πρέπει να απλώνονται πιο συχνά για να παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας. Επίσης, ορισμένα «σπιτικά» απωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Υπάρχει εναλλακτική λύση στις κρέμες και τα σπρέι;

Μπορεί να μην σας αρέσει η κολλώδης αίσθηση στο δέρμα σας, αλλά τα τοπικά απωθητικά είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές διαθέσιμες επιλογές που μπορούν τουλάχιστον να μειώσουν τον αριθμό των δαγκωμάτων και αξίζει να τις δοκιμάσετε.

Τα σπιράλ (πηνία ή φιδάκια) αποτελούν βασικό στήριγμα της υπαίθριας ζωής σε πολλά μέρη του κόσμου που μαστίζονται από κουνούπια. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον αριθμό των τσιμπημάτων, αλλά δεν είναι τόσο καλά στην πρόληψη των ασθενειών. Για να έχετε καλύτερη προστασία, προτιμήστε αυτά που περιέχουν εντομοκτόνο, όχι μόνο φυτικής προέλευσης.

Εάν δεν σας αρέσει η ιδέα μιας συσκευής που “καπνίζει”, αντί για ένα πηνίο που σιγοκαίει, υπάρχουν ορισμένες συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία και απελευθερώνουν προϊόντα που σκοτώνουν ή απωθούν τα κουνούπια. Αυτές οι συσκευές συνήθως απελευθερώνουν κάποιο εντομοκτόνο. Μπορεί να είναι χρήσιμες όταν χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους τη νύχτα για να σταματήσουν το ενοχλητικό βουητό, αλλά υπάρχουν επίσης συσκευές που μπορείτε να έχετε εν κινήσει. Είτε τις κουμπώνετε στη ζώνη ή το σακίδιό σας είτε τις βάζετε στο τραπέζι του πικνίκ σας. Δεν προσφέρουν αδιαπέραστη ασπίδα αλλά τουλάχιστον θα κρατήσουν μερικά κουνούπια μακριά.

Το smartphone δεν είναι έξυπνη επιλογή

Περιηγηθείτε στο αγαπημένο σας ηλεκτρονικό κατάστημα και θα βρείτε μια στοίβα εφαρμογών που ισχυρίζονται ότι κρατούν μακριά τα κουνούπια. Αυτό το κάνουν εκπέμποντας υπέρηχους που δεν αρέσει σ’ αυτά τα έντομα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ένα κουνούπι στην αναζήτηση αίματος δεν αναστέλλεται με τίποτα! Πολύ πριν τα smartphones υπήρχαν «ηχητικά απωθητικά» ως εναλλακτική λύση στα τοπικά απωθητικά και τα πηνία κουνουπιών. Δεν υπήρξε ποτέ απόδειξη ότι αυτές οι συσκευές λειτουργούν. Τα κουνούπια ανταποκρίνονται στον ήχο αλλά σε γενικές γραμμές μόνο τα αρσενικά και αυτά δεν τσιμπάνε ούτως ή άλλως.

Ίσως η καλύτερη επιλογή για να κρατήσετε τα τσιμπήματα μακριά σας είναι να τα σταματήσετε την αναπαραγωγή του κουνουπιών, αν λαμβάνει χώρα κοντά σας. Οποιοδήποτε δοχείο που συγκρατεί νερό, από μια δεξαμενή βρόχινου νερού μέχρι μια πισίνα ή ακόμα και ένα μπουκάλι, μπορεί να αναθρέψει τα κουνούπια. Η καλύτερη επιλογή είναι να καλύψετε ή να εξαφανίσετε αυτά τα νερά. Έχετε επίσης υπόψη ότι τα κουνούπια αγαπούν μια σκιερή αυλή. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν φυτά που να διώχνουν τα κουνούπια. Υπάρχουν ορισμένα εκχύλισμα φυτών που μπορεί να λειτουργήσει ως εντομοαπωθητικά, αλλά τα ίδια τα δέντρα και οι θάμνοι δεν το κάνουν.

Δείτε επίσης