Το Mounjaro υπερτερεί του Ozempic στην απώλεια βάρους

Το Mounjaro ξεπερνά το Ozempic σε αποτελεσματικότητα, βοηθώντας τους ανθρώπους να χάσουν περισσότερο βάρος, δείχνει μια νέα μελέτη. Τα άτομα που έλαβαν τιρζεπατίδη (Mounjaro, Zepbound) έχασαν περισσότερα κιλά από αυτά που έλαβαν σεμαγλουτίδη (Ozempic, Wegovy), ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

«Τα άτομα με υπέρβαρο ή παχυσαρκία που έλαβαν τιρζεπατίδη είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους και μεγαλύτερες μειώσεις στο σωματικό βάρος σε σύγκριση με αυτά που έλαβαν θεραπεία με σεμαγλουτίδη», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Nicholas Stucky.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 18.000 υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους στους οποίους συνταγογραφήθηκε οποιοδήποτε φάρμακο για να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 μεταξύ Μαΐου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023.

Και τα δύο φάρμακα αρχικά αναπτύχθηκαν ως φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά αργότερα εγκρίθηκαν για απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι και τα δύο φάρμακα είναι αποτελεσματικά στην προώθηση της απώλειας βάρους. Σχεδόν το 82% των ασθενών που έλαβαν Mounjaro έχασαν 5% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με σχεδόν το 67% όσων έλαβαν Ozempic, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι χρήστες του Mounjaro ήταν πιο πιθανό να επιτύχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Περίπου το 42% των ασθενών με Mounjaro έχασαν το 15% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με περίπου 18% όσων έλαβαν Ozempic.

Συνολικά, οι ασθενείς στο Mounjaro είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες από εκείνους στο Ozempic να χάσουν 5% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους, 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν το 10% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους και 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν το 15% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Οι ασθενείς με το Mounjaro παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερες μειώσεις στο σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λήψης του φαρμάκου. Μετά από τρεις μήνες, οι ασθενείς με το Mounjaro είχαν χάσει περίπου το 6% του σωματικού τους βάρους σε σύγκριση με λιγότερο από 4% για τους ασθενείς με το Ozempic. Η διαφορά ήταν 10% έναντι 6% στους έξι μήνες και 15% έως 8% σε ένα έτος.

Και τα δύο φάρμακα λειτουργούν μιμούμενα τις επιδράσεις της ορμόνης του εντέρου GLP-1, η οποία παίζει ρόλο στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτή η δράση επιβραδύνει επίσης την πέψη και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Ωστόσο, το Mounjaro διεγείρει επίσης μια δεύτερη ορμόνη του εντέρου που ονομάζεται GIP, η οποία μπορεί να εξηγήσει τα ενισχυμένα αποτελέσματα που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη.

Περισσότερες πληροφορίες: Patricia J. Rodriguez et al, Semaglutide vs Tirzepatide for Weight Loss in Adults With Overweight or Obesity, JAMA Internal Medicine (2024). DOI: 10.1001/jamainternmed.2024.2525

Δείτε επίσης