Πώς να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές σε ένα κύμα καύσωνα

Καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν σε δυσάρεστα υψηλά επίπεδα, τα κατοικίδια είναι πιθανό να αγωνίζονται με τη ζέστη. Αν και τα μεγαλύτερα και υπέρβαρα κατοικίδια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από θερμοπληξία, οποιοδήποτε ζώο μπορεί να επηρεαστεί. Και τα ζώα με επίπεδα πρόσωπα, όπως τα γαλλικά μπουλντόγκ, οι γάτες με επίπεδη όψη και τα κουνέλια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας.

Τα ζώα που κρατούνται σε κλουβί μπορεί να δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τη ζέστη καθώς ο ήλιος κινείται γύρω από τον κήπο, επομένως μπορεί να χρειαστεί να τα μετακινήσετε ή να δημιουργήσετε μια σκιά. Ενώ οι γάτες μπορούν να βγουν έξω, συχνά βρίσκουν το δρόμο τους σε κτίρια όπως θερμοκήπια και υπόστεγα. Εάν κλειστούν μέσα, ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι υψηλός, γι’ αυτό ελέγχετε πάντα τα υπόστεγα και τα γκαράζ για το αν υπάρχουν γάτες πριν τα κλείσετε τη νύχτα.

Για κατοικίδια που επιτρέπονται σε εξωτερικούς χώρους, όπως γάτες και σκύλοι, προσπαθήστε να τους προσφέρετε δροσερά, σκιερά μέρη για να ξαπλώνουν. Και βεβαιωθείτε ότι όλα τα κατοικίδια έχουν πρόσβαση σε γλυκό νερό, ώστε να παραμείνουν ενυδατωμένα. Η παροχή νερού όταν ξαπλώνουν ή παίζουν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα βοηθήσετε να παραμείνουν δροσερά. Άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε τα κατοικίδια να αντεπεξέλθουν στη ζέστη περιλαμβάνουν την προσφορά δροσερών επιφανειών για να ξαπλώσουν και την προσφορά παγωμένων λιχουδιών. Οι ανεμιστήρες και ο κλιματισμός είναι ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος.

Αρκούν 6 λεπτά για να πεθάνει ένας σκύλος σε ζεστό αυτοκίνητο

Περισσότερα σκυλιά από γάτες παρουσιάζουν θερμοπληξία σε μια ζεστή βόλτα. Κατά τη διάρκεια της ζέστης, κρατήστε τα επίπεδα δραστηριότητας στο ελάχιστο και πηγαίνετε τα σκυλιά για βόλτα μόνο στις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Η βόλτα με τον σκύλο σας είναι πιο ασφαλής νωρίς το πρωί. Εάν δεν υπάρχει νερό στη διαδρομή, προσπαθήστε να πάρετε μαζί σας. Πάνω από το 50% των σκύλων που οδηγούνται σε κτηνίατρο με σοβαρή θερμοπληξία πεθαίνουν. Η συμβουλή λοιπόν είναι: αν έχετε αμφιβολίες, μην τα βγάλετε έξω.

Οποιοδήποτε κατοικίδιο κινδυνεύει από θερμοπληξία σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Εάν ταξιδεύετε με το κατοικίδιό σας, σκεφτείτε πώς μπορείτε να το διατηρήσετε δροσερό τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και σε περίπτωση που κολλήσετε στην κίνηση. Περιορίστε τα ταξίδια στο ελάχιστο, αλλά αν χρειάζεται να μεταφέρετε το κατοικίδιό σας, μην το αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη. Βεβαιωθείτε ότι έχει νερό, σκιά και κλιματισμό όποτε είναι δυνατόν.

Οι ανοδικές θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν αυξήσει τις αναφορές για διάσωση σκύλων από καυτά αυτοκίνητα. Με τα χρόνια, οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν ευαισθητοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το μήνυμα «Dogs Die in Hot Cars» υπάρχει από το 2016. Χρειάζονται μόνο έξι λεπτά για να πεθάνει ένας σκύλος σε ένα ζεστό αυτοκίνητο.

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι συνεχίζουν να αφήνουν τα σκυλιά τους στα αυτοκίνητα. Μεταξύ 2009 και 2018, αναφέρθηκαν 64.443 περιστατικά έκθεσης ζώων σε ζέστη στην Αγγλία και την Ουαλία. Περίπου το 90% των κλήσεων αφορούσαν σκύλους σε οχήματα. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί ιδιοκτήτες δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τι συμβαίνει στο σώμα ενός σκύλου σε υπερθέρμανση και θερμοπληξία.

Εάν η εσωτερική θερμοκρασία ενός σκύλου ξεπεράσει τους 41°C υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας, από την οποία μόνο το 50% των σκύλων επιβιώνει. Ορισμένες ράτσες είναι πιο ευάλωτες από άλλες -οι μεγαλόσωμοι σκύλοι, αυτοί με κοντό πρόσωπο όπως μπουλντόγκ και μπόξερ κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά κάθε σκύλος έχει τη δυνατότητα να υποστεί θερμοπληξία. Δεν χρειάζεται να υπάρχει καύσωνας για να συμβεί. Όταν είναι 22°C, το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί εύκολα να φτάσει τους 47°C μέσα σε μια ώρα.

Όταν ένας σκύλος αρχίζει να υπερθερμαίνεται, θα χάσει θερμότητα αυξάνοντας τον καρδιακό του ρυθμό και ανοίγοντας τα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα του. Θα λαχανιάσει επίσης για να χάσει θερμότητα μέσω των βλεννογόνων στο στόμα και τη μύτη του και μπορεί να γλείφει το σώμα του για να το δροσιστεί. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν. Και καθώς η θερμότητα αυξάνεται, οι σωματικές λειτουργίες αρχίζουν να καταστρέφονται. Ο σκύλος μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο όπου η καρδιά του αρχίζει να αστοχεί και να διώχνει λιγότερο αίμα -που σημαίνει ότι η θερμότητα δεν μπορεί να διαχυθεί- η αρτηριακή του πίεση πέφτει, το αίμα λιμνάζει στα όργανα και το σώμα μπορεί να πάθει σοκ.

Όταν η εσωτερική θερμοκρασία ενός σκύλου φτάσει τους 44°C, η κυκλοφορία του αίματος θα αποτύχει εντελώς, γεγονός που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο και εσωτερική αιμορραγία. Σε αυτό το σημείο, ακόμα κι αν μπορείτε να αντιστρέψετε τη σωματική βλάβη και να σώσετε τη ζωή του σκύλου σας, είναι πιθανό να έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές προσωπικότητας, απώλεια αισθητηριακής αντίληψης και γνωστικά προβλήματα. Είτε η θερμοπληξία προκαλείται από παραμονή στο αυτοκίνητο, είτε επειδή ο σκύλος τρέχει κάτω από τον ήλιο, το αποτέλεσμα στο σώμα είναι το ίδιο.

Τι να κάνετε

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας εμφανίσει σημάδια θερμοπληξίας, η έγκαιρη θεραπεία είναι το κλειδί, επομένως ελέγχετε τακτικά όλα τα κατοικίδια ζώα σας όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Αρχικά, κάθε κατοικίδιο με θερμοπληξία θα λαχανιάσει και θα αναπνέει πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να κουραστεί. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί η εξέλιξη να είναι διάρροια, εμετός, κατάρρευση και απώλεια συνείδησης. Σε αυτό το σημείο, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται σημαντικά. Ενεργήστε γρήγορα εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει θερμοπληξία. Η γρήγορη ψύξη είναι ο καλύτερος τρόπος. Ξεκινήστε απομακρύνοντάς το από την πηγή της θερμότητας, φέρνοντάς το στη σκιά και σε μια δροσερή επιφάνεια. Σε περίπτωση πραγματικής έκτακτης ανάγκης, πρέπει να ψύχεται με νερό. Ρίξτε νερό πάνω του, όποιο νερό είναι διαθέσιμο σε εσάς. Εάν έχει χάσει τις αισθήσεις τος, βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του είναι μακριά από το νερό.

Αποφύγετε να βάζετε οτιδήποτε πάνω από το κατοικίδιό σας, όπως βρεγμένες πετσέτες, καθώς οι πετσέτες μπορούν σύντομα να λειτουργήσουν ως μονωτικά. Το συντομότερο δυνατό, ζητήστε κτηνιατρική συμβουλή, καθώς οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες.

Δείτε επίσης