Υπερβολική ζέστη: Επιπτώσεις πέρα από την αφυδάτωση και τη θερμοπληξία

Εάν υποφέρετε από άλλη μια βαρετή ημέρα αυτό το καλοκαίρι οι επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης μπορεί να φαίνονται οδυνηρά εμφανείς. Αλλά οι επιπτώσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες ξεπερνούν κατά πολύ τον ιδρώτα, την αφυδάτωση ή τη θερμοπληξία.

«Υπάρχουν πολλά άλλα αποτελέσματα που έχει αρχίσει να αποκαλύπτει η επιστήμη και τα οποία είναι προβληματικά», δήλωσε ο Δρ. Μάθιου Στρέχλοου, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο Στάνφορντ. Τέτοιες επιπτώσεις έχουν κερδίσει περισσότερη προσοχή καθώς τα κύματα καύσωνα εμφανίζονται πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο, με το 2023 να σηματοδοτεί επίσημα την πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί στον κόσμο.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τους τρόπους με τους οποίους η υπερβολική ζέστη μπορεί να διαμορφώσει τη ζωή μας, ιδού τι αποκαλύπτουν ορισμένες από τις έρευνές τους.

Βία

Στην Καλιφόρνια, ερευνητές που εξέτασαν τα πιστοποιητικά θανάτου διαπίστωσαν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας από ανθρωποκτονίες. Μια ανάλυση της βίας με όπλα σε 100 πόλεις διαπίστωσε ότι σχεδόν το 7% των πυροβολισμών αποδίδονταν σε υψηλότερες από τις τυπικές θερμοκρασίες σε διαφορετικές πόλεις -ένα ποσοστό που ανερχόταν σε σχεδόν 8.000 πυροβολισμούς- και ότι «ακόμα και οι μέτρια υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πυροβολισμών».

Οι επιστήμονες έχουν επίσης συνδέσει τα κύματα καύσωνα με την ενδοοικογενειακή βία. Στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, οι υψηλότερες θερμοκρασίες συνδέθηκαν με αύξηση των σεξουαλικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού τις επόμενες μέρες, ανακάλυψαν ερευνητές σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας.

Αυτοκτονίες

Η αυτοκτονία έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερες θερμοκρασίες: Στην Καλιφόρνια, η ίδια ομάδα ερευνητών που εξέτασαν τα πιστοποιητικά θανάτου και βρήκε υψηλότερες πιθανότητες ανθρωποκτονίας σε υψηλότερες θερμοκρασίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν με τη ζέστη.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που εξέτασαν τους θανάτους στο Τορόντο και ο Τζάκσον, ανακάλυψαν ότι «οι θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες συνδέονται με αυξανόμενα σύνολα αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του έτους» -τόσο που τελικά οι μελετητές μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψουν εβδομάδες υψηλότερου κινδύνου για «πιο εστιασμένες προσπάθειες πρόληψης», κατέληξαν.

Στις φυλακές της Λουιζιάνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υπερβολική ζέστη συσχετίστηκε με 30% αύξηση του ποσοστού περιστατικών επίβλεψης αυτοκτονίας -όταν οι άνθρωποι τίθενται υπό παρακολούθηση επειδή ένας υπάλληλος της φυλακής πιστεύει ότι κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν. Αυτό δεν ήταν περίεργο για έναν από τους ερευνητές που περνούσε χρόνο σε αυτές τις φυλακές.

«Εάν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον όπου πραγματικά δεν έχετε καταφύγιο [από την υπερβολική ζέστη και απλά δεν μπορείτε να το ξεφύγετε, τότε νομίζω ότι θα μπορούσε πολύ εύλογα να οδηγήσει τους ανθρώπους σε ένα οριακό σημείο», δήλωσε ο David Cloud, διευθυντής ενός προγράμματος δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο που επικεντρώνεται στις φυλακές.

Πρόωρη γέννηση

Τα κύματα καύσωνα έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης γέννησης μωρών, καθώς και θνησιγένειας. Στην Καλιφόρνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μωρά ήταν πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, εάν οι μητέρες τους ξεπεράσουν ένα «όριο ακραίας ζέστης» την τελευταία εβδομάδα της κύησης.

«Η ζέστη λειτουργεί σαν έναυσμα για πρόωρους τοκετούς», δήλωσε ο Tarik Benmarhnia, περιβαλλοντικός επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του UC San Diego. Είπε ότι οι επιστήμονες έχουν προτείνει αρκετούς πιθανούς μηχανισμούς πίσω από αυτό το αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της υπερβολικής θερμότητας στη ροή του αίματος στον πλακούντα, της φλεγμονώδους απόκρισης και της αφυδάτωσης.

Η υπερβολική ζέστη έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εγκύων ασθενών να υποφέρουν από καταστάσεις όπως η προεκλαμψία και διαβήτη κύηση, ανακάλυψαν ερευνητές.

Μετά τη γέννηση ενός μωρού, δεν είναι ξεκάθαρο αν η υπερβολική ζέστη μειώνει την πραγματική παραγωγή μητρικού γάλακτος ή αν απλώς η αφυδάτωση το προκαλεί. Αλλά είναι σαφές πως όταν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υπερβολική ζέστη και δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στα μέτρα ψύξης, αναφέρουν ότι «ο θηλασμός υποφέρει».

Άλλα προβλήματα υγείας

«Η θερμότητα καταπονεί κάθε χρόνια ασθένεια που μελετάμε», δήλωσε ο Δρ. Aaron Bernstein, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας στο CDC. «Έτσι, εάν έχετε καρδιακή νόσο ή διαβήτη ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ζέστη μπορεί να παίξει ρόλο στην επιδείνωση των συμπτωμάτων αυτών των ασθενειών».

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από το 2008 έως το 2019, περισσότεροι από 1.600 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα ετησίως σχετίζονταν με υπερβολική ζέστη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια σειρά από απειλές για την υγεία είναι πιο συχνές εν μέσω ακραίας ζέστης, συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής ανακοπής, των καρδιακών προσβολών και των ισχαιμικών εγκεφαλικών.

Οι ερευνητές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια επεισοδίων ακραίας ζέστης, «τα παιδιά αντιμετωπίζουν περισσότερα επείγοντα περιστατικά υγείας και χρειάζονται περισσότερες νοσηλείες». Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο διαρκούν αυτές οι εστίες καύσωνα, τόσο χειρότερες είναι οι επιπτώσεις τους, καθώς κάθε μέρα υπερβολικής ζέστης προκαλεί περισσότερα προβλήματα από την προηγούμενη.

Σχολική επίδοση

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν βρεθεί ότι επηρεάζουν το πώς τα πάνε οι μαθητές στα τεστ. Μια ανάλυση των εξετάσεων αποχώρησης από το λύκειο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι η λήψη του τεστ σε μια πιο ζεστή μέρα -32 βαθμούς Κελσίου αντί 22- οδήγησε σε 2,5% χαμηλότερες πιθανότητες έγκαιρης αποφοίτησης. Και αν αυτά τα τεστ συνδέονται με την εισαγωγή στο κολέγιο ή την αποφοίτηση από το λύκειο, αυτό μπορεί να έχει δια βίου αποτελέσματα.

Μια άλλη ανάλυση των βαθμολογιών PSAT για εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χωρίς τη βοήθεια κλιματισμού, κάθε αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει τη μάθηση.

Πηγή: Los Angeles Times.

Δείτε επίσης