Επηρεάζει η διατροφή τις πέτρες στα νεφρά; Κλειδί η πρόσληψη νερού

Οι πέτρες στα νεφρά συχνά δεν έχουν μια συγκεκριμένη και μοναδική αιτία, αν και αρκετοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Ενώ η διατροφή μπορεί να είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες, υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με το ποια τρόφιμα και ποτά πρέπει να αποφεύγετε ή να καταναλώνετε περισσότερο προκειμένου να αποτρέψετε τις πέτρες στα νεφρά.

Ο Δρ. Aaron Potretzke, ουρολόγος της Mayo Clinic, εξηγεί γιατί δεν υπάρχει ένα ενιαίο πρόγραμμα διατροφής που μπορεί να αποτρέψει τις πέτρες στα νεφρά.

Ποιοι τύποι ποτών, τροφών ή οποιουδήποτε είδους διαιτητικής εισροής μπορεί να θέσουν ένα άτομο σε αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά; Είναι μια ερώτηση που ακούει ο Potretzke από τους ασθενείς του. Η απάντησή του μπορεί να σας εκπλήξει.

«Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο φαγητό ή ποτό που να είναι εντελώς εκτός ορίων», λέει ο Potretzke. «Τώρα, αν υποβληθείτε σε αξιολόγηση μεταβολικών λίθων και μετά μάθουμε τι είδους πέτρα έχετε και τι είδους ηλεκτρολύτες ή μέταλλα βάζετε στα ούρα σας, κάθε άτομο μπορεί να έχει συγκεκριμένες τροφές που του ζητάμε να αποφύγει».

Λέει ότι η “μαγική σφαίρα” όταν πρόκειται για την ασθένεια των λίθων είναι σχεδόν πάντα η αύξηση της πρόσληψης των καθαρών υγρών. «Όσο περισσότερα ούρα παράγετε, και αυτό είναι προϊόν της ποσότητας που καταναλώνετε από την άποψη του διαυγούς υγρού, τόσο λιγότερες πιθανότητες να κάνετε πέτρα», λέει ο Potretzke.

Η κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, όπως ο χυμός λεμονιού και ο χυμός λάιμ, μπορεί να είναι ευεργετική για τους ασθενείς με πέτρα στα νεφρά.

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι η κατανάλωση γάλακτος προκαλεί πέτρες στα νεφρά. Ο Potretzke λέει ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. «Ο περιορισμός της πρόσληψης γάλακτος μπορεί να αυξήσει παραδόξως τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Επομένως, συνιστούμε στην πραγματικότητα σχεδόν για όλους, μια κανονική ποσότητα ασβεστίου την ημέρα και αυτό περιλαμβάνει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, κλπ».

Δείτε επίσης