Πόσο μειώθηκε η ζάχαρη μετά τον φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης μειώθηκε κατά περίπου 5 γρ. στα παιδιά και 11 γρ. στους ενήλικες τους 12 μήνες μετά την εισαγωγή του βρετανικού «φόρου ζάχαρης», δείχνει μια ανάλυση δεδομένων έρευνας 11 ετών που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health.

Ωστόσο, η συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας από τα επίπεδα ελεύθερων σακχάρων εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από την επικαιροποιημένη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του 5% -ισοδυναμεί με 30 γρ. την ημέρα για ενήλικες, 24 γρ. για παιδιά 7–10 ετών και 19 γρ. για παιδιά 4–6 ετών, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα αυξανόμενα στοιχεία εμπλέκουν την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή διατροφικών σακχάρων, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, με αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους, διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας νόσου και πρόωρου θανάτου.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 50 χώρες έχουν θεσπίσει φόρο ζάχαρης στα αναψυκτικά σε μια προσπάθεια να πείσουν τους κατασκευαστές να αναμορφώσουν τα προϊόντα τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο το έκανε το 2018.

Ενώ τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη ζάχαρης που προέρχεται από αυτά τα ποτά μειώθηκε μετά την εισαγωγή του, δεν ήταν σαφές εάν άλλες πηγές διαιτητικής ζάχαρης αντικαταστάθηκαν.

Για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της εισφοράς στη συνολική πρόσληψη ζάχαρης, οι ερευνητές βασίστηκαν σε 11 χρόνια απαντήσεων (2008–19) στην ετήσια αντιπροσωπευτική έρευνα για τη διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή καταγράφει πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μέσα και έξω από το σπίτι από 500 ενήλικες και 500 παιδιά για μια περίοδο τεσσάρων ημερών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις απόλυτες και τις σχετικές αλλαγές στη συνολική πρόσληψη διαιτητικών ελεύθερων σακχάρων από όλα τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά μαζί και μόνο από τα αναψυκτικά, για να συμπεριλάβουν αναψυκτικά με πλήρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ημιαποβουτυρωμένο, πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα, χυμό φρούτων και άλλα ροφήματα γάλακτος.

Η πρόσληψη πρωτεΐνης χρησιμοποιήθηκε ως συγκριτικός παράγοντας επειδή, αν και δεν υπόκειται σε εισφορά, θα μπορούσε να επηρεαστεί από σημαντικούς παράγοντες όπως οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε πληροφορίες για 7.999 ενήλικες και 7.656 παιδιά και οι εκτιμώμενες αλλαγές στη δωρεάν κατανάλωση ζάχαρης βασίζονται στην περίοδο Ιανουαρίου έως Μαρτίου 2019 και συγκρίνονται με ό,τι θα αναμενόταν αν δεν είχε εφαρμοστεί ο φόρος ζάχαρης.

Την περίοδο μετά την ανακοίνωση του φόρου ζάχαρης το 2016, τα ελεύθερα σάκχαρα που καταναλώθηκαν από όλα τα αναψυκτικά μειώθηκαν κατά το ήμισυ στα παιδιά και κατά ένα τρίτο στους ενήλικες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την ανακοίνωση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες τάσεις στην κατανάλωση ζάχαρης, οι απαντήσεις της έρευνας έδειξαν ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του φόρου ζάχαρης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παιδιά μείωσαν περαιτέρω την πρόσληψη των ελεύθερων σακχάρων από τα τρόφιμα και τα ποτά σε συνδυασμό κατά περίπου 5 γρ. την ημέρα (σχετική μείωση 10 %) και οι ενήλικες κατά περίπου 11 γρ. ημέρα (σχετική μείωση 20%). Πάνω από το ήμισυ αυτού του συνόλου προήλθε μόνο από τα αναψυκτικά, αντιπροσωπεύοντας περίπου 3 γρ. την ημέρα (σχετική μείωση 23,5%) στα παιδιά και περίπου 5 γρ. την ημέρα (σχετική μείωση λίγο κάτω από 40,5%) στους ενήλικες.

Η πρόσληψη πρωτεϊνών παρέμεινε σταθερή σε παιδιά και ενήλικες.

«Στα παιδιά, μια ημερήσια μείωση κατά 4,8 γρ. ζάχαρης ισοδυναμεί με περίπου 19,2 θερμίδες σε μια κατά προσέγγιση ημερήσια πρόσληψη 2.000 θερμίδων που ισοδυναμεί με περίπου 1% μείωση της ενεργειακής πρόσληψης», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι δεν άλλαξαν τη διατροφή τους, αντικαθιστώντας περισσότερα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Δεν ήταν δυνατό να μελετηθούν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, αλλά οι πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στα τρόφιμα και τα ποτά μπορεί να έχουν επηρεάσει διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, λένε οι ερευνητές.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη συνεισφορά στα ελεύθερα σάκχαρα σε παιδιά ηλικίας 4-10 ετών είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών, ακολουθούμενα από τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων. Στην ηλικία των 11–18 ετών, τα αναψυκτικά παρέχουν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή (29%). Για τους ενήλικες, η μεγαλύτερη πηγή ελεύθερων σακχάρων είναι η ζάχαρη, οι κονσέρβες και τα είδη ζαχαροπλαστικής και ακολουθούν τα μη αλκοολούχα ποτά.

Η πτώση της κατανάλωσης των ελεύθερων σακχάρων που παρατηρείται σε ολόκληρη τη διατροφή και όχι μόνο από τα αναψυκτικά υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ελεύθερης ζάχαρης από τα τρόφιμα μειώθηκε ήδη από το 2008.

Περισσότερες πληροφορίες: Estimated changes in free sugar consumption one year after the UK soft drinks industry levy came into force: controlled interrupted time series analysis of the National Diet and Nutrition Survey (2011–2019), Journal of Epidemiology and Community Health (2024). DOI: 10.1136/jech-2023-221051.

Δείτε επίσης