Πότε οι πετσέτες μπορούν να γίνουν φορείς μικροβίων

Αναρωτιέστε αν κινδυνεύετε να κολλήσετε κάτι από τις πετσέτες στο ξενοδοχείο που μένετε για τις διακοπές σας; Ή από αυτή που χρησιμοποιείτε στο γυμναστήριο, την πισίνα και τη θάλασσα; Ή ακόμα στο σπίτι, από αυτή που μοιράζεστε με τον/την σύντροφό σας; Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ή απλά κάποιοι γινόμαστε υπερβολικοί; 

H Σοφία Συμεωνίδου, δερματολόγος-αφροδισιολόγος εξηγεί ότι ο κίνδυνος δεν είναι ανύπαρκτος. Όπως η ίδια επισημαίνει, αμέσως μόλις χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά μια καθαρή πετσέτα, τη γεμίζουμε βακτήρια, νεκρά κύτταρα του δέρματος και μόρια σωματικών εκκριμάτων, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση και ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πετσέτα είναι επικίνδυνη, καθώς η φυσική άμυνα των περισσότερων ανθρώπων μπορεί να ανταπεξέλθει. 

Πότε μια πετσέτα μπορεί να γίνει επικίνδυνη;

Όπως εξηγεί η κα Συμεωνίδου, όσο περισσότερο μένει μια χρησιμοποιημένη πετσέτα στο μπάνιο μας ή μέσα σε μια τσάντα θαλάσσης υγρή, τόσο οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Έτσι, οι πετσέτες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.  

Παρότι, λοιπόν, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που είναι πάνω στις χρησιμοποιημένες πετσέτες προέρχονται από το ίδιο μας το σώμα, ο ραγδαίος πολλαπλασιασμός και η ανάπτυξή τους μπορεί, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να οδηγήσει σε βακτηριακές μολύνσεις ή μυκητιάσεις (π.χ. στα δάκτυλα των ποδιών ή στη γενετήσια περιοχή). 

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες;

Η ενδεικνυόμενη συχνότητα για το πλύσιμο της πετσέτας με την οποία κάποιος σκουπίζεται κάθε φορά που κάνει ντους είναι 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα αν πλένεται κάθε μέρα. Η πετσέτα που σκουπίζουμε τα χέρια καλό είναι να ανανεώνεται μέρα παρά μέρα.

Όπως τονίζει η κα Συμεωνίδου, παίζει ρόλο ο τρόπος που στεγνώνει μια πετσέτα. Η χρησιμοποιημένη πετσέτα θα πρέπει να στεγνώνει πολύ καλά και γρήγορα. Κάποια σπίτια έχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας και δεν μπορούν να στεγνώσουν εντελώς οι βρεγμένες πετσέτες μετά το πλύσιμο των χεριών ή το ντους. Θα πρέπει αυτές τις πετσέτες να φροντίζετε να τις στεγνώνετε σε καλοριφέρ ή να τις απλώνετε έξω στον ήλιο. Μην τις αφήνετε να στεγνώνουν κρεμασμένες στο μπάνιο, αφήνοντάς τες πολλές ώρες υγρές. 

Τι ισχύει για την γενετήσια περιοχή;

Το προτιμότερο είναι να υπάρχουν μικρές καθαρές και σιδερωμένες πετσέτες, που χρησιμοποιούνται μια φορά για το σκούπισμα της γενετήσιας περιοχής, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα. Φυσικά, κάποια νοσήματα όπως οι ψείρες ή η ψώρα μεταδίδονται με την κοινή χρήση πετσέτας στη γενετήσια περιοχή, όμως πιο συχνή είναι η μετάδοση των  μυκήτων. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. 

Για την πετσέτα θαλάσσης τι ισχύει; 

Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πόσο συχνά πλένετε την πετσέτα θαλάσσης όσο το πώς την χρησιμοποιείτε. Θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίζετε να την απλώνετε πάνω στην ξαπλώστρα ή πάνω στην ψάθα, όταν πρόκειται να ξαπλώσετε στην παραλία ή στην πισίνα. Ιδανικά θα πρέπει να έχετε άλλη πετσέτα για να σκουπιστείτε, όταν βγείτε από το νερό και άλλη για να απλώσετε στην παραλία. Αφού σκουπιστείτε μετά το κολύμπι, θα πρέπει να απλώσετε την πετσέτα στον ήλιο να στεγνώσει. Αν η παραλία έχει άμμο, θα πρέπει η πετσέτα σας να πλένεται πιο συχνά, γιατί η άμμος ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Ιδανικά, θα πρέπει να φροντίζετε να έχετε περισσότερες από μία πετσέτες θαλάσσης, ώστε να μπορείτε να τις αλλάζετε συχνά. 

Και στο γυμναστήριο;

Αν χρησιμοποιείτε πετσέτα στο γυμναστήριο για να σκουπίζετε τον ιδρώτα σας ή για να τη στρώνετε στα όργανα ή σε στρώματα γυμναστικής, δεν θα πρέπει να την ξαναχρησιμοποιήσετε στην επόμενη επίσκεψη στο γυμναστήριο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που πάτε στο γυμναστήριο καθαρή φρεσκοπλυμένη πετσέτα. Για αυτό είναι καλό να εφοδιαστείτε με αρκετές για αυτού του είδους τη χρήση. Επίσης, η πετσέτα δεν θα πρέπει να μένει στον σάκο γυμναστικής μετά την επιστροφή σας από το γυμναστήριο στο σπίτι. Καλό είναι αμέσως να ανοίγετε τον σάκο και να την βάζετε στο καλάθι με τα άπλυτα.

Ποιο είδος πετσέτας να προτιμήσουν τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα; 

Όσον αφορά στο ύφασμα της πετσέτας, οι απορροφητικές, βαμβακερές πετσέτες είναι πιο φιλικές για το δέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερη ώρα για να στεγνώσουν. Οι πετσέτες από μικροΐνες στεγνώνουν πιο γρήγορα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν δερματική αλλεργία στα ευαίσθητα άτομα. Αν, όμως, δεν είναι κάποιος αλλεργικός, οι πετσέτες αυτές είναι μια καλή επιλογή γιατί στεγνώνουν γρήγορα και δεν εγκλωβίζουν υγρασία για πολλή ώρα -η υγρασία εννοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Αν η πετσέτα είναι πολύ σκληρή, μπορεί εύκολα να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος ή της ατοπικής δερματίτιδας, ιδιαίτερα αν τρίβουμε με αυτή το δέρμα.

 Ο καθένας την πετσέτα του 

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κολλήσετε κάτι, αν χρησιμοποιήσετε την πετσέτα του συντρόφου σας ή του παιδιού σας. Αυτό με την προϋπόθεση ότι κανείς από τους δύο δεν πάσχει από οποιαδήποτε δερματοπάθεια ή μυκητίαση και δεν είναι άρρωστος, π.χ. με ίωση. Τα παραπάνω σημαίνουν πως στο πλαίσιο μιας οικογένειας το σωστό είναι να υπάρχουν αρκετές πετσέτες, ώστε ο καθένας να χρησιμοποιεί την δική του, ιδιαίτερα μετά το μπάνιο αλλά και για το πρόσωπο. Φυσικά και για τη θάλασσα ισχύει ο κανόνας «ο καθένας τη δική του πετσέτα». Τελικά, οι πετσέτες των ξενοδοχείων είναι ασφαλείς, εφόσον είναι σωστά πλυμένες και σιδερωμένες.

Δείτε επίσης