Οι πολυβιταμίνες βελτιώνουν τους διατροφικούς βιοδείκτες στους ηλικιωμένους

Μια εξάμηνη μελέτη σε υγιείς ηλικιωμένους άνδρες έδειξε ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών /πολυμεταλλικών συμπληρωμάτων είχε θετική επίδραση στους βασικούς διατροφικούς βιοδείκτες.

Η έρευνα με επικεφαλής τους Tory Hagen και Alexander Michels από το Oregon State University (OSU) έδειξε ότι οι αλλαγές στη διατροφική κατάσταση θα μπορούσαν να έχουν άμεσες συνδέσεις με την κυτταρική λειτουργία, μετρούμενη από την κατανάλωση οξυγόνου των κυττάρων αίματος των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrients, υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ένα βασικό εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς καθώς γερνούν.

«Πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας παίρνουν μια πολυβιταμίνη, θεωρώντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς», δήλωσε ο Michels, επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Linus Pauling. «Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα όσον αφορά τις πολυβιταμίνες και τον κίνδυνο ασθενειών. Θέλαμε να μάθουμε γιατί υπήρχε τόση αβεβαιότητα. Είναι δυνατόν οι πολυβιταμίνες να μην είναι τόσο αποτελεσματικές στην αλλαγή των βιοδεικτών διατροφής σε ηλικιωμένους;»

Η ερευνητική ομάδα, η οποία περιελάμβανε οκτώ επιστήμονες του OSU, προσέλαβε 35 υγιείς άνδρες ηλικίας 68 ετών και άνω για μια διπλά τυφλή μελέτη -οι μισοί έλαβαν συμπλήρωμα Centrum Silver και οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο -οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν τι λάμβαναν. Σε κανέναν από τους συμμετέχοντες δεν επιτρεπόταν να λάβει άλλα συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της μελέτης, εκτός από τη βιταμίνη D, εάν είχε συνταγογραφηθεί από τον γιατρό τους.

«Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι πολλοί από αυτούς τους ηλικιωμένους άνδρες δεν έπαιρναν τα βέλτιστα επίπεδα πολλών βιταμινών όταν ξεκίνησε η μελέτη», δήλωσε ο Hagen. «Οπότε σίγουρα υπήρχε περιθώριο βελτίωσης».

Μετά την εξάμηνη δοκιμή, οι διαφορές στις ομάδες συμπληρωμάτων και εικονικού φαρμάκου έγιναν εμφανείς. Ενώ όσοι έπαιρναν την πολυβιταμίνη εμφάνισαν βελτιωμένους βιοδείκτες διατροφής, εκείνοι που έπαιρναν το εικονικό φάρμακο δεν είχαν.

«Σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου έπεσαν οι βιοδείκτες διατροφής στο αίμα κατά τη διάρκεια της μελέτης», δήλωσε ο Hagen. «Αυτό υποδηλώνει ότι η τροφή από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να διατηρήσει τα επίπεδα των βιταμινών και των καροτενοειδών τους ψηλά».

Τα καροτενοειδή είναι κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες χρωστικές που συντίθενται από τα φυτά και παίζουν πολλαπλούς ρόλους στην ανθρώπινη υγεία. Ορισμένα καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη μπορούν να παρέχουν στο σώμα μια επιπλέον πηγή βιταμίνης Α.

Αν και οι ερευνητές δεν μέτρησαν τον κίνδυνο ασθένειας, τέσταραν τα λευκά αιμοσφαίρια, που ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

«Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο παρουσίασαν μείωση στην κατανάλωση κυτταρικού οξυγόνου», πρόσθεσε ο Hagen, σημειώνοντας ότι η κατανάλωση οξυγόνου είναι ένας δείκτης της λειτουργίας των κυττάρων. «Αυτό δεν παρατηρήθηκε σε άνδρες που έλαβαν την πολυβιταμίνη, υποδηλώνοντας μια σύνδεση μεταξύ της κατάστασης των βιταμινών και της λειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που επιθυμούμε να εξερευνήσουμε περαιτέρω».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την έρευνα πολυβιταμινών.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι πολλοί ηλικιωμένοι άνδρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια καθημερινή πολυβιταμίνη, αλλά η ανταπόκριση διέφερε από άτομο σε άτομο», είπε ο Michels. «Το να γνωρίζουμε ποιος ωφελείται περισσότερο και το γιατί θα είναι το κλειδί για τις δοκιμές πολυβιταμινών που αξιολογούν τον κίνδυνο ασθένειας στο μέλλον».

Περισσότερες πληροφορίες: Alexander J. Michels et al, Multivitamin/Multimineral Supplementation Prevents or Reverses Decline in Vitamin Biomarkers and Cellular Energy Metabolism in Healthy Older Men: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study, Nutrients (2023). DOI: 10.3390/nu15122691.

Δείτε επίσης