Υπάρχει κίνδυνος ηπατίτιδας αν κάνετε τατουάζ;

Είναι παντού γύρω σας. Οι άνθρωποι με τατουάζ. Περισσότεροι από όσο ποτέ. Ανάμεσα τους μπορεί κι εσείς. Ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο όπως φίλη, σύντροφος ή το παιδί σας. Και ίσως σκέφτεστε να κάνετε κι εσείς (ακόμη) ένα. Ανησυχείτε όμως για τους πιθανούς κινδύνους. Από απλές δερματικές λοιμώξεις, μυκητιάσεις, αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και πιο σοβαρούς κίνδυνούς όπως η ηπατίτιδα. Πόσο πιθανοί είναι αυτοί οι κίνδυνοι; 

Ο ειδικός γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος Ορέστης Σιδηρόπουλος, από το Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, είναι ο γιατρός που επιλέξαμε να μας απαντήσει.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για τατουάζ;

Τέλη άνοιξης και αρχές φθινόπωρου θεωρείται η καλύτερη περίοδος για να κάνει κάποιος τατουάζ ώστε να μην υπάρξουν δερματικοί ερεθισμοί επειδή ο ρουχισμός είναι ελαφρύς και μπορεί να αερίζεται η επιφάνεια του δέρματος όπου έχει γίνει το τατουάζ. Το καλοκαίρι δεν είναι ιδανική εποχή γιατί το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο και η περιοχή με το τατουάζ χρειάζεται πολύ καλή ενυδάτωση τον πρώτο καιρό. 

Πότε υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης;

Κάποια μελάνια που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Οπότε ένα άτομο με ιστορικό αλλεργιών θα πρέπει να φροντίσει να ενημερώσει το κέντρο που θα απευθυνθεί για το τατουάζ ώστε να χρησιμοποιηθούν υποαλλεργικά μελάνια. 

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ηπατίτιδας;

Σε ότι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης ηπατίτιδας, είναι πράγματι υπαρκτός. Όπως εξηγεί ο κ. Σιδηρόπουλος, οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C μπορούν να μεταδοθούν αν η βελόνα που χρησιμοποιείται δεν είναι μιας χρήσης. Σύμφωνα με όσα δείχνει η επιστημονική έρευνα, ο ιός μπορεί να επιβιώσει για ένα μήνα στα πυκνά γαλακτώδη διαλύματα όπως είναι τα μελάνια. Το ποσοστό των ατόμων με ηπατίτιδα που είχαν τατουάζ τη δεκαετία του ’70 και ’80 ήταν πιο αυξημένο απ’ ότι είναι σήμερα που οι κανόνες ασφάλειας είναι αυστηρότεροι. Ο κίνδυνος πλέον είναι πολύ σπάνιος αλλά όχι μηδενικός. Πράγμα που ισχύει ιδιαίτερα όταν απευθύνεστε σε άτομα που παρέχουν υπηρεσίες χαμηλού κόστους χωρίς να είναι βέβαιο για το αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. 

Σε κάθε περίπτωση, οι επαγγελματίες του τατουάζ εκτός από ένα σωστά οργανωμένο και καθαρό χώρο θα πρέπει να παρέχουν βελόνες μίας χρήσεως, αποστειρωμένες, σε συσκευασία που θα ανοίξει μπροστά στον πελάτη. Τα μελάνια που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι επίσης μιας χρήσεως. Το άτομο που πραγματοποιεί το τατουάζ επιβάλλεται να φοράει γάντια για λόγους ασφαλείας καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας. 

Κι αν αμφιβάλλετε για την ασφάλεια κάποιου παλιότερου τατουάζ; 

Αν ανακαλύψατε ότι δεν ήσασταν σωστά ενημερωμένοι και υποψιάζεστε ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες υγιεινής  στο παρελθόν, τότε πιθανόν να ανησυχείτε. Ο κ. Σιδηρόπουλος υπογραμμίζει: «Να θυμάστε ότι μπορείτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να προγραμματίσετε μαζί του μια εξέταση για ηπατίτιδα Β και C η οποία γίνεται το νωρίτερο έξι εβδομάδες μετά από μια πιθανή μόλυνση. Μην διστάσετε να κάνετε την εξέταση ακόμα και αν έχετε αμφιβολίες για κάποιο παλιό σας τατουάζ, δεδομένου ότι η ηπατίτιδα είναι σιωπηλή νόσος και δεν δίνει συμπτώματα για πολλά χρόνια». 

Τα καλά νέα 

Όπως τονίζει ο γιατρός, ακόμα και στην περίπτωση που βρεθείτε θετικοί σε ιό ηπατίτιδας, θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει θεραπεία για την ηπατίτιδα C με ποσοστό πλήρους ίασης που φτάνει το 97-98% ενώ για την ηπατίτιδα Β υπάρχουν φάρμακα που κρατούν το φορτίο του ιού σε χαμηλά επίπεδα θέτοντας τον σε έλεγχο. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης της ηπατίτιδας Β και C δεν είναι μέσω τατουάζ αλλά του σεξ χωρίς προφύλαξη και η κοινή χρήση βελονών σε περιπτώσεις τοξικών εξαρτήσεων. 

Κι αν δεν το θέλετε πια; 

Το κακό με το τατουάζ είναι ότι είναι μόνιμο. Και κάτι που παρορμητικά αποφασίσατε να ζωγραφίσετε στο σώμα σας μπορεί να μην σας εκφράζει μερικά χρόνια αργότερα. Η πλαστική χειρουργική δίνει την δυνατότητα αφαίρεσης με λέιζερ σε περισσότερες από μια συνεδρίες -αυτό είναι πιο αποτελεσματικό όσο πιο μικρό είναι το τατουάζ. Να θυμάστε ότι κάποιες περιοχές στο σώμα μπορεί να υποστούν χαλάρωση λόγω ηλικίας ή απώλειας βάρους και γι’ αυτό δεν είναι ιδανικές για τατουάζ όπως π.χ. η περιοχή της κοιλιάς. Η απόφαση βέβαια είναι δική σας. Αλλά όσο καλύτερα ενημερωμένοι είστε τόσο καλύτερο και ασφαλές θα είναι το αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. 

Δείτε επίσης