Μπορούν το Ozempic και άλλα φάρμακα GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας;

Εκτός από την προώθηση της απώλειας βάρους και τη θεραπεία του διαβήτη, τα σεμαγλουτιδικά φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy ίσως να μειώνουν τη γνωστική έκπτωση.

Τα φάρμακα αυτά, που ονομάζονται ανάλογα του GLP-1 (παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1), λειτουργούν αλλάζοντας το μεταβολικό σύστημα και μειώνοντας τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Δοκιμές που αξιολογούν την ικανότητα αυτών των φαρμάκων να καταπολεμούν τη γνωστική έκπτωση βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τα αποτελέσματα να αναμένονται το 2025. Δεδομένης της ικανότητάς τους να καταπολεμούν τη φλεγμονή, έναν παράγοντα κινδύνου για γνωστική έκπτωση, ορισμένοι υποπτεύονται ότι μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για την προστασία της γνωστικής λειτουργίας.

«Αυτά τα φάρμακα υπόσχονται πολλά για την επιβράδυνση ή την πρόληψη της εμφάνισης της γνωστικής έκπτωσης σε άτομα που κινδυνεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ», ανέφερε ο Δρ. David Merrill, ψυχίατρος στο Pacific Neuroscience Institute, στη Σάντα Μόνικα.

Πώς μπορεί η σεμαγλουτίδη να καταπολεμήσει τη γνωστική έκπτωση; Στη νόσο Αλτσχάιμερ, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδές συσσωρεύεται και σχηματίζει πλάκες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι πλάκες μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να αποτρέψουν τη συσσώρευση αμυλοειδούς. «Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει επίσης ονομαστεί «διαβήτης τύπου 3» και υπάρχει η αισιοδοξία ότι σε ήπια γνωστική εξασθένηση ή νόσο Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο οι με αντίσταση στην ινσουλίνη θα επωφεληθούν από θεραπείες για το διαβήτη όπως είναι τα ανάλογα του GLP-1», είπε ο Merrill.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι τα αντι-αμυλοειδή φάρμακα, ένας άλλος τύπος φαρμάκου που διερευνάται για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της γνωστικής έκπτωσης, ωστόσο, αυτά τα φάρμακα έχουν πιθανές σοβαρές παρενέργειες, όπως αιμορραγία εγκεφάλου και οίδημα. Η ελπίδα είναι ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης χωρίς να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και θα χρειαστούν χρόνια για να διαπιστωθεί εάν τα φάρμακα αποτρέπουν αποτελεσματικά τη γνωστική έκπτωση.

Η Novo Nordisk ξεκίνησε δύο δοκιμές το 2021 που αξιολογούν τη σεμαγλουτίδη σε άτομα με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτά τα αποτελέσματα αναμένονται το 2025. Άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Neuraly, δοκιμάζουν τα φάρμακα GLP-1 κατά της νόσου Πάρκινσον.

Η Δρ. Irina Skylar-Scott, γνωσιακή και συμπεριφορική νευρολόγος στο Stanford Health Care, πιστεύει ότι είναι σημαντικό να διερευνηθούν νέοι μηχανισμοί και να εντοπιστούν νέες θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ. «Δεδομένης της πολυπλοκότητας της νόσου και των προηγούμενων ανεπιτυχών κλινικών δοκιμών, πρέπει να σκεφτούμε έξω από το πλαίσιο για να κάνουμε βήματα για τους ασθενείς μας», είπε η Skylar-Scott.

Ο Merrill ανέφερε ότι υπάρχει μια γνωστή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας στη μέση ηλικία και της ανάπτυξης άνοιας αργότερα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια. Όταν η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται νωρίτερα στη ζωή, ο κίνδυνος για άνοια μπορεί επίσης να μειωθεί.

Σύμφωνα με την Skylar-Scott, ο ρόλος που μπορεί να παίζει η σεμαγλουτίδη στη νόσο Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια είναι πιθανότατα ανεξάρτητος από τον ρόλο της στην απώλεια βάρους.

Το GLP-1 μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση της ινσουλίνης, μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας την επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων, είπε ο Percy Griffin, διευθυντής επιστημονικής δέσμευσης της Αμερικανικής Ένωσης Αλτσχάιμερ. Μια μελέτη έχει δείξει ότι το GLP-1 μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση αμυλοειδούς και ταυ στον εγκέφαλο.

Άλλες αναφορές έχουν βρει ότι το GLP-1 έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο πάγκρεας, στο συκώτι, στο αγγειακό σύστημα, στα νεφρά, στους πνεύμονες, στους όρχεις και στο δέρμα, ανέφερε ο Merrill. «Δεδομένων των μηχανισμών δράσης αυτών των φαρμάκων και των βιολογικών αλλαγών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, είναι λογικό να εξεταστεί εάν αυτά τα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου».

Το κατά πόσον η θεραπεία στα τέλη της ζωής ένα φάρμακο όπως το Wegovy ή το Ozempic μπορεί να ωφελήσει όσους έχουν ήδη σημάδια άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ, δεν έχει ακόμη φανεί, σύμφωνα με τον Merrill. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά δεδομένα για να υποστηρίξουν τη χρήση αυτών των φαρμάκων στη νόσο Αλτσχάιμερ. Επειδή το Αλτσχάιμερ είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που συνδέεται με πολλές αλλαγές στη βιολογία του εγκεφάλου, είναι απίθανο οποιαδήποτε θεραπεία να βάλει τέλος στη γνωστική έκπτωση».

Δείτε επίσης