Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα;

Χρειάζεται να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα για να παραμείνετε υγιείς; Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός για να παραμείνετε υγιείς.

Νιώθετε το βουητό; Είναι το πρόγραμμα παρακολούθησης της φυσικής σας κατάστασης που σας υπενθυμίζει να κινείστε ώστε να πετύχετε τον στόχο σας των 10.000 βημάτων την ημέρα. Αλλά πολλοί χρήστες αυτών των συσκευών έχουν ήδη επίγνωση ότι πρόκειται για ένα αυθαίρετο σημείο αναφοράς, σύμφωνα με τον Ram Hariharan, αναπληρωτή καθηγητή διδασκαλίας στο Κολλέγιο Μηχανικών του Northeastern University.

«Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο με τα 10.000 βήματα», λέει ο Hariharan, ο οποίος εστιάζει στην ανθρώπινη μακροζωία και τη μηχανική μάθηση. «Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σχετικά με κάποιες από τις τιμές που εξετάζουμε για την υγεία; Οι αριθμοί συνήθως βασίζονται σε στατιστικούς μέσους όρους στρογγυλοποιημένους προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αυτός ο αριθμός δεν βασίζεται σε στατιστικούς μέσους όρους.

Λοιπόν πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα; Ο Hariharan λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι 7.000 έως 8.000 βήματα σήμερα μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για την υγεία των ανθρώπων, αλλά δεν υπάρχει μαγικός αριθμός βημάτων που πρέπει να κάνετε για να περπατήσετε. Το κλειδί δεν είναι ο αριθμός, αλλά η εστίαση τόσο στους στόχους υγείας όσο και της φυσικής σας κατάστασης, ενώ παράλληλα στοχεύετε να προσθέσετε περισσότερη δραστηριότητα στην ημέρα σας.

Αντί να προσπαθείτε να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα, θα πρέπει απλώς να προσπαθείτε να κάνετε περισσότερα βήματα από ό,τι κάνατε, λέει ο Stephen Intille, καθηγητής στο Khoury College of Computer Sciences και στο Bouve College of Health Sciences στο Northeastern. «Τα 10.000 είναι σίγουρα ένας αυθαίρετος αριθμός», προσθέτει ο Intille, ο οποίος κάνει έρευνα για την ανάπτυξη συστημάτων προσωπικής πληροφορικής υγείας. «Ο σωστός τρόπος για να το κάνετε είναι να αυξήσετε όποιο κι αν είναι το μέσο επίπεδό σας. Εάν ένα άτομο είναι πολύ καθιστικό, μπορεί να κάνει μόνο 3.000 βήματα την ημέρα και γι ‘αυτόν, αυτό θα είναι μια βελτίωση. Για κάποιον που κάνει 10.000 βήματα την ημέρα, ο στόχος του, αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να είναι να προσπαθήσει να τα αυξήσει κάπως. Οποιαδήποτε αύξηση πρόκειται να βοηθήσει».

Ενώ το πρόγραμμα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης μπορεί να είναι ενοχλητικό όταν σας επιπλήττει ότι δεν κάνετε αρκετά βήματα, μπορεί να είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση. Ο μέσος Αμερικανός κάνει περίπου 3.000 έως 4.000 βήματα την ημέρα. Εάν κλίνετε περισσότερο προς αυτό το άκρο της ζυγαριάς, ο Intille είπε ότι το περπάτημα είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στη φυσική κατάσταση και θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τον αριθμό των βημάτων σας μέρα με τη μέρα. Πράγματα όπως το περπάτημα αντί να πάρετε το αυτοκίνητό σας μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Θέστε στόχους υγείας και φυσικής κατάστασης

Το να βρίσκετε τρόπους να εντάξετε την άσκηση στο πρόγραμμά σας, ακόμα κι αν έχετε λίγο χρόνο, είναι επίσης πιο σημαντικό από το να προσπαθείτε να γυμνάζεστε περισσότερο και να κάνετε έναν αυθαίρετο αριθμό βημάτων, λέει ο Charles Hillman, καθηγητής ψυχολογίας και φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Northeastern.

«Ο νούμερο ένα λόγος που οι άνθρωποι αναφέρουν γιατί δεν ασκούνται είναι η έλλειψη χρόνου», λέει ο Hillman. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είστε σωματικά δραστήριοι που ταιριάζουν στο πρόγραμμα των περισσότερων ανθρώπων. Εάν έχετε μόνο λίγο χρόνο, ίσως πάτε για μια υψηλής έντασης, μικρότερη προπόνηση».

Αν και η αύξηση του αριθμού είναι καλή, οι ανιχνευτές καταμέτρησης βημάτων δεν λαμβάνουν υπόψη άλλες δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την ευεξία.

Ο Hillman λέει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άσκησης που δεν περιλαμβάνουν τα βήματα, όπως η προπόνηση δύναμης και οι ασκήσεις ευελιξίας όπως η γιόγκα. Αυτό σημαίνει ότι η ευεξία μπορεί να ξεπεράσει τον όγκο (όπως τον αριθμό των βημάτων που κάνετε) και μπορεί να εστιαστεί περισσότερο στην ένταση της κίνησής σας. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κρατάς το σώμα σου να μαντεύει», προσθέτει ο Hillman. «Θα διαφοροποιήσετε τις προπονήσεις σας, την έντασή σας, τη λειτουργία και τη διάρκεια».

Υπάρχει επίσης το θέμα των στόχων της άσκησής σας: γυμνάζεστε για να χτίσετε μυς, να παραμείνετε υγιείς ή να χάσετε βάρος. Το να αποφασίσετε τι ελπίζετε να επιτύχετε με την άσκησή σας θα σας βοηθήσει να ορίσετε καλύτερα σημεία αναφοράς για τον αριθμό βημάτων από το να προσπαθείτε να πετύχετε αυθαίρετα 10.000 βήματα.

Τα περισσότερα βήματα την ημέρα θα βελτιώσουν την υγεία σας, αλλά δεν βελτιώνουν απαραίτητα και τα επίπεδα φυσικής σας κατάστασης, αν αυτός είναι ο στόχος σας. Ο συνδυασμός περισσότερων βημάτων με διαφορετικούς τύπους άσκησης είναι ένας καλύτερος τρόπος για τη φυσική σας κατάσταση.

«Τα 10.000 βήματα την ημέρα μπορεί να σας φέρουν πιο κοντά στους στόχους σας για απώλεια βάρους», λέει ο Hillman.

Επίσης, δεν αρκεί να στριμώχνετε όλα σας τα βήματα σε τρέξιμο μιας ώρας την ημέρα. Υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι πιο σημαντικό από το να κάνετε βήματα είναι να τα βάζετε στη διάρκεια της ημέρας, καθώς το να κάθεστε είναι πολύ είναι κακό για την υγεία σας, ακόμα κι αν κάνετε γυμναστική.

Δείτε επίσης